Négy arc és egy romlott lélek

danglar

Emlékszik még valaki a négy smeres muskétásra, akik nemrég a modern és emberarcú Smert voltak hivatottak szimbolizálni? Aligha.

Peter Pellegriniről, Martin Glváčról, Peter Kažimírről és Peter Žigáról van szó, akiknek a lejáratódott Robert Ficót és a régi gárdát kellett volna helyettesíteni, ellensúlyozni a pártban. Ez a négyes alkotta volna a Smer új magját, amely majd idővel átveszi a hatalmat a pártban. Volna, merthogy ez már végérvényesen a múlt. A megújulás helyett ez a kétes négyes csak azt bizonyította be, hogy semmiben sem különbözik a régi káderektől, és a Smer megreformálására tett kísérletek körülbelül olyan sikerrel járhatnak, mint amikor a kommunista párt 1948-ban kitervelte, hogy rizst kell termeszteni Zselíz közelében.

A leggyengébb láncszem ebben a négyesben elejétől fogva Glváč, a Smer egyik alapító „részvényese” volt. Mucuska Martin Glváčról régóta rebesgették, hogy kapcsolatban áll Marián Kočnerrel, már a bazini szemétégető körüli botrány idején sejteni lehetett ezt, mostani lelepleződése és a számtalan üzenetváltásuk csak megerősítette ezt. Ugyanakkor a parlament smeres alelnöke úgy viselkedik, mint az in flagrantin kapott férj, aki a tények ellenére mindent makacsul tagad.

Peter Žiga gazdasági miniszter vállalkozása szenzációsan felvirágzott, miután belépett a politikába, bekerült a fakitermelési bizniszbe és egy gyanús áfa-visszaigénylési láncolatba. Hogy ő jelentené a változást és a megújulást, azt a minisztériumi hivatalvezetője, Viktor Lehotzký és Norbert Bödör találkozójáról készült fotók sem igazán támasztják alá. Bödör a Threema-üzenetek szerint Kočner kijáróembere volt a rendőrség vezetésénél és a speciális bíróságon.

A mindig mosolygó és pragmatikus politikusként viselkedő Peter Kažimír időben felfogta, hogy a Smerből már csak annyi haszna lehet, hogy gyorsan elintézi, nevezzék ki a Szlovák Nemzeti Bank elnökévé.

A legnagyobb illuzionista közülük Peter Pellegrini. Rendre magára ölti az elszánt harcos jelmezét, aki fennkölt eszmékért harcol, és felsorolja, hogy mi mindent tart elfogadhatatlannak. Lead egy sor lövést vaktölténnyel, vaktában, 

aztán szépen visszakullog a helyére, és a főnök pártvonalon szépen eligazítja őt.
Holott Pellegrininek sosem volt nagyobb esélye arra, hogy letaszítsa a trónról Ficót, mint most. Tényleges változásokat hajthatna végre a Smerben. A Gorilla-hangfelvétel előkerülése, rajta Fico hangjával, kiváló lehetőség lenne, hogy elhatárolódjon tőle és kijelentse, nem szeretné látni a Smer választási listáján a nevét, mint ahogy a régi muskétás bajtársával, Glváčcsal kapcsolatban már kimondta ezt. Ehelyett ő is bagatellizálja Fico szerepét a Gorilla-ügyben. 

Nyilván a választás előtti tűzszünetről van szó, de felesleges bővebben elemezni Pellegrini lépéseit. Az egész megújulási „emberarcú” kísérlet csak azt igazolta, lehet, hogy a Smernek több arca van, de csak egyetlen lelke, és azt már rég eladta a hatalomért.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?