Ne zabálj, turista!

étterem

Szállodánk elkötelezett a környezetvédelem mellett, ezért… – és itt számos szókombinációval tudnánk folytatni a mondatot, melyek többségét valóban az ökológiai elhivatottság motiválja, ám számos olyannal is találkozhatunk mostanság, amely sima spórolás, de ha már van ez a zöld trend, akkor ebbe csomagolják, ezt szeretik a turisták. Mint néhány politikus nemzeti szalagba csomagolja a lopást, azt is „zabálja” a nép.

S ha már a zabálásnál tartunk, ilyen felirattal is találkoztam: „Ha az étkezés során sok étel marad a tányérodon, akkor büntetésként 15 eurót terhelünk fel személyenként a szobádra. Fizessenek az ételpazarlók!” Ezen magam is megdöbbentem, de most már értem, miért került ki minden asztalra ez a felhívás.

A világot járva rengeteg alkalommal találkozom az ilyen, zöld elhivatottságot propagáló feliratokkal, és bevallom, sokszor szimpatizálok is velük. Mert ugyan minek kellene naponta kicserélni a törölközőt egy hotelszobában? Odahaza se tesszük ezt. Ahogy szintén feleslegesnek tartom, amikor valaki elvárja, hogy két-három naponta cseréljék ki számára az ágyneműt – ugyan mi értelme, nem hiszem, hogy a kényesebb vendég odahaza ugyanezt megtenné. Ugyanakkor az is gyakori, hogy a személyzet – bár több helyen is ki van írva a fenntarthatósági elköteleződés – nem tudja, akarja értelmezni a jeleket, hiába van kiterítve a törölköző, mégis újakat tesz a takarítás során.

De a zöld programok terén számos jó megoldással is találkoztam, közéjük tartozik a szelektív hulladékgyűjtés, a tusoló és a sampon már sok helyen nem kis tubusokban van, hanem nagyobb, a falra szerelt utántölthetős kiszerelésben található, a szálloda energetikai rendszere is számos hotelben korszerűsítve van (megjelentek az alternatív energiaforrások), sőt olyan is előfordult, hogy amikor nem kértem takarítást, akkor arra a napra egy italkupont adtak cserébe, amit a brüszszeli hotelben egy finom belga sörre válthattam. Az egyik kedvencem, a korábban említett ételparazlást korlátozó büntetési megoldás – mondanom sem kell, a pincérek által eltakarított tányérokon szinte alig volt ételmaradék. Ez az egyik legjobb ilyen megoldás. Akik mostanság jártak all inclusive hotelben, tudják, miről beszélek – sokak asztala szinte roskadozik az ételtől, és amikor távoznak, legalább a felét otthagyják, szemétnek. Mert csak. Az ilyen hozzáállásnak vethet véget a fenti szankció.

Ezek jó megoldások, de olyan is előfordul, amikor visszaélnek a környezetvédelmi trendekkel, például, amikor arról tájékoztatott a tábla, hogy takarítás csak háromnaponta van (természetesen „eco” jeligére), ami azt jelenti, hogy ennyi időnként lép be a szobába a személyzet – ez színtiszta spórolás, hiszen a szemetet naponta üríteni kellene, abban semmi környezetvédelem nincs, ha a szobában rohad ránk a hulladék…

A trendek jók, de még van mit javítani: például nem kellene öt másodpercen belül elsötétíteni a recepción található mellékhelyiséget, mert talán környezettudatos, de kellemetlen tud lenni, amikor éppen könnyítenénk, de hirtelen elsötétül minden… Az ilyen helyzetekben az sem nyugat meg bennünket, ha tudjuk, ezzel támogatjuk környezetvédelmet… Csak egyre koncentrálunk: „baleset” és vonalkód nélkül kijutni a fényre…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?