Vélemény

Nagyhatalmi sértődöttség

Bő ötven évvel ezelőtt feldühítette a Kreml vezetését, hogy a Csehszlovákiát vezető, egyébként szintén kommunista párt egy kicsit emberarcúbb országot szeretett volna és irányváltással próbálkozott.
Márius Kopcsay

2019. március 9. 15:44

Ondrejcsák Róbert

Így aztán a Szovjetunió tankokat küldött Pozsonyba és Prágába, a Varsói Szerződés országainak hadseregével együtt.
Úgy tűnik, hogy a kommunizmus szelleme, amit Leninnel, Sztálinnal és Brezsnyevvel állítólag eltemettek, még mindig itt kísért, reinkarnálódott egy új rezsimben. Hogy most előbújjon, ahhoz elég volt, hogy Ondrejcsák Róbert, a Híd védelmi államtitkára nyíltan leírja véleményét a Krím félsziget orosz annektálásáról és az oroszok szerepéről a kelet-ukrajnai konfliktusban. 

A pozsonyi orosz nagykövetség reagálása pedig túlságosan is emlékeztetett a régi szovjet időkre. 

Amíg ilyen kormánytisztviselő van a szlovák védelmi minisztérium vezetésében, valóban nem érezheti magát biztonságban az ország,

írta diplomáciai jegyzékben az orosz nagykövetség, és ez a megfogalmazás bizony felér egy fenyegetéssel. 

Kitől nincsenek biztonságban Szlovákia polgárai, kitől tartsanak?
Eközben Ondrejcsák csak olyan tényeket írt le a Krím elfoglalásának ötödik évfordulója apropóján, amelyek az összes EU- és NATO-tagállam hivatalos álláspontjában szerepelnek. Röviden, hogy a Krímet a nemzetközi jogot megsértve annektálták és orosz katonai manőverek történtek.

Az ügy fényében ismét meg kell említenünk az SNS és néhány smeres politikus nyilvánvaló igyekezetét, hogy megakadályozzák Szlovákia új biztonságpolitikai stratégiájának megszavazását, holott az sokkal finomabban fogalmaz az orosz fenyegetéssel kapcsolatban, mint Ondrejcsák.

A kormánykoalíció egy része úgy cselekszik, hogy nehogy feldühítse az orosz nagykövetséget és a moszkvai vezetést. Vagy ha megfordítva nézzük a dolgot: Oroszországnak ismét befolyása van a szlovák politika alakulására, és a szalámitaktikával lépésről lépésre egyre több szereplőt igyekszik a maga oldalára állítani.

Az SNS-es védelmi miniszter, Peter Gajdoš elhatárolódott Ondrejcsáktól, Miroslav Lajčák külügyminiszter viszont diplomataként reagált: bár kijelentette, hogy nem Ondrejcsák nézetei jelentik Szlovákia hivatalos álláspontját, de kritizálta Oroszországot, és a külügy bekérette a pozsonyi orosz nagykövetet.

A sakkparti döntetlennel zárult, de aligha lehetünk elégedettek. Világos, hogy Oroszország az erő pozíciójából tárgyal Szlovákiával. Arra kell figyelnünk és ügyelnünk, hogy ez a hatás és befolyás, ami az Ondrejcsák-ügy kapcsán is kibukott, ne játsszon még nagyobb szerepet a közelgő államfőválasztáson és a jövő évi parlamenti választáson.

Mert amíg a Kreml a nagyhatalmi beidegződések alapján sértődötten kommunikál velünk, addig valóban nem érezhetjük magunkat biztonságban.
A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?