Vélemény

Nagybani őstermelők

Ha őstermelői piacon vásárolunk, nem az az első gondolatunk, hogy akitől megvesszük az újhagymát vagy a hónapos retket, az egy büntetőjogi, adóügyi, de minimum morális vétség elkövetője. Nem.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 2. 21:10

Alapesetben azt gondoljuk, hogy az illető kertész, és reméljük, hogy a nála vásárolt termékeken és termékekben kevesebb lesz a növényvédő és tartósítószer, mint ha Kínából behozott fokhagymát, konzerválóanyagtól tapadós héjú spanyol asztali szőlőt vagy valóban görög görögdinnyét vásárolnánk. De miként a focipályákon is gyakran szaladgálnak önmagukra fogadó, játékosnak látszó bűnözők, úgy a tisztességes őstermelők rendjét is besározzák a svindlerek. 

Egyetemi éveimben a szegedi, Szent István téri piacon sok sándorfalvai zöldséget vásároltam. Nem ez volt a megyei város legmenőbb piaca, de a kollégiumtól csak egy sarokra volt. A fölé magasodó vasbeton víztorony tövében már kora hajnalban, a péntek esti buliból hazafelé jövet nagy volt a sürgés-forgás, 1500-as Ladákból, okkersárga Zsigulikból, a menőbbek „zöldségárus” kombi Mercedesekből pakolták ki a portékát. Sándorfalva Szegedtől 12 kilométerre található, Komáromtól viszont 250-re. A napokban mégis sikerült sándorfalvai zöldséget vásárolnom az egyik helyi „őstermelőtől”. Miközben az eladó az általam sorolt termékeket rakta a kosaramba, arra lettem figyelmes, hogy a zöldségesládák oldalán egy sándorfalvai termelő neve és címe van feltüntetve. Beszédbe elegyedtem a komával, biztosított, a zöldséget ő termeli egy Komáromhoz közeli településen levő kertjében. 

Arra a kérdésemre, hogy akkor hogy került a ládákra a sándorfalvai cédula, hirtelen nem tudott felelni, majd rövid, – remélem számára – kínos nyökögés után azt mondta, biztos valakitől kapta a ládát. A cédulán azonban aznapi dátumbélyegző volt, így sokkal életszerűbbnek tűnő magyarázat, hogy barátunk bizony a budapesti, egyébként nagyon hangulatos, „állam az államban” Nagybani Piacon vásárolta a portékáját, melyet aztán sajátként értékesített. 

A Nagybani Piac arra van, hogy ott árut cseréljenek a mezőgazdasági termékek, kamion-, de legalább utánfutószám. Nincs is ezzel semmi probléma, ha az itt vásárolt terméket egy zöldségesnél árulják, ahova betérve a vásárló valószínűsíti, hogy a pult mögött álló ember nem kelt fel éjszaka, hogy fűtse a fóliasátrat, nem locsolta, nem gyomlálta szúnyogok közötti dunsztban, hanem csak hozta valahonnan, és árulja. 

Tiszta sor. Akinek viszont nem törte fel a kezét a kapanyél, de őstermelőnek hazudja magát, az egy simlis. Az etikai vonzaton túl a „kamionos őstermelőknek” gazdasági vetületük is van. A piacokon saját terményének feleslegét évi 30 napon értékesítheti az őstermelő úgy, hogy ne legyen szüksége regisztrációs pénztárgépre, illetve enyhébb adózási szabályok alá essen. Aki másét árulja, az kereskedő. Ehhez pedig vállalkozói engedély kell, pénztárgép, havonta fizetni kell a járulékot, könyvelni kell stb. Persze, amikor azt látjuk, hogy bizonyos érdekcsoportok milliárdos tételekben lopják szét az országot, a Józsi bácsik és Mariska nénik „kamionosbűnözésével” szemben azért toleránsabbak vagyunk, de attól még ez ugyanaz kicsiben. 

Aki tehát a nagybani piacon vásárol, ne felejtse el eltávolítani az eredeti termelő céduláját a ládákról, vagy legalább ne a vevő felé fordítsa. De mit tehetünk mi, valódi őstermelői produktumokra ácsingózó vásárlók, ha nem akarunk feltétlenül nyomozni minden piacozás alkalmával?
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Hegyéte

Vélemények ütköztek a hegyétei ipari park ügyében

Komárom

Virtuális tanévnyitó a Selye Egyetemen

Marek Krajčí
Frissítve

Krajčí: Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet Szlovákiában

A polgármesterekkel a megalakítandó stratégiai területi csoportokról tárgyaltak

Ülésezett a Déli Régió – stratégiai területi csoportok alakulnak

dac szurkolókd

VIDEÓ: Így ünnepelték a játékosok és a szurkolók a DAC győzelmét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.