Nagy bibi a Bibianában

 Zuzana Liptáková

Úgy tűnik, az új igazgatónő hamar tönkrevágja a hazai múzeumi szcéna egyik büszkeségét, a Bibiana Nemzetközi Gyermekművészeti Házat. Már a kinevezése és bevonulása is ezt predesztinálja, de az ügy túlmutat a puszta tényeken.

 Múlt hétfőn a kulturális miniszter asszony, az SNS jelöltje, Martina Šimkovičová azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszahívta a Bibiana eddigi igazgatónőjét. Azt a Zuzana Liptákovát, aki nemzetközileg ismert szakembernek számít, és feltette a kulturális térképre a pozsonyi intézményt. A Bibianában interaktív kiállításokon mutattak be meséket, gyerekkönyv-illusztrációkat, a kicsiket foglalkoztató témákat. A kreatív csapat tagjai levélben kértek magyarázatot a fenntartótól, azaz a minisztériumtól, de ehelyett másnap megérkezett Liptáková utódja – bármiféle pályázat vagy előzetes „figyelmeztetés” nélkül. 

Petra Flachová a miniszter asszony szomszédja az ausztriai Kittsee-ben, és vélhetően jó barátnők is, hiszen több nyilvános eseményen mosolyogtak már egymás mellett. A minisztérium nem magyarázkodik, Šimkovičová határozottan tolta el magától a mikrofonokat, amikor erről próbálták őt kérdezni az újságírók. Petra Flachováról annyit tudni, hogy közgazdász, és korábban az IBM-nél dolgozott. Mielőtt bevonult volna az intézménybe, előreküldte egyik közismerten finom modorú emberét, akinek atmoszférateremtő képessége ezúttal lenyűgözőnek bizonyult: odaállt a társaság elé, és ellentmondást nem tűrő hangon közölte velük a tényállást, sértő megjegyzéseket téve a női alkalmazottakra. Amikor pedig azok megkérdezték új főnöknőjüktől, mit tud a rá bízott intézményről, Flachová azt válaszolta, hogy van két gyermeke. Halkan megjegyezném, hogy én ismerek ötgyermekes anyát is, aki ez alapján még inkább alkalmas lenne a pozícióra, bár ő nem szokta megosztani a Facebookon a miniszter asszony által preferált TV Slovan álhíreit. A kittsee-i barátnőről ugyanis ez derült ki. 

A felháborodott dolgozók csendes tüntetést szerveztek kirúgott főnöknőjük támogatására az épület előtt, amelyet Petra Flachová pogány rituális szertartásnak tekintett, egyenesen magát Lucifert emlegetve Facebook-bejegyzésében. A Bibiana hét alkalmazottja, köztük a programigazgató azonnal felmondott, mert úgy érezték, ha maradnának, legitimálnák a miniszter asszony döntését. Nem tudják elképzelni a közös munkát az új igazgatónővel, aki vélhetően amúgy is szép sorban elbocsájtaná őket. A tömeges felmondás erősebb gesztus – vélik. Hát, majd meglátjuk, mekkora vihart kavar. A negyedik nap estéjére gyerekrajzok és biztató üzenetek borították el a Bibiana kapuját. Ezeket másnap reggelre valaki szakszerűen eltakarította. 

Így állunk most. Az esetet ijesztőnek tartom, a Kunsthalle beszántását követően ez a második szög a „nemzeti értékeket” képviselő szaktárca részéről a kultúra koporsójába. Ami itt öt nap alatt lezajlott, komoly aggodalmakra adhat okot, elsősorban azért, mert sima erőfitogtatásnak tekinthető. A miniszter asszony bemutatta, hogy bármit megtehet a fennhatósága alá tartozó intézményekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?