Minden karika számít

szavazolap k

A 2021-es csehországi parlamenti választáson sikeres kampányt folytatott egy önkéntesekből álló szervezet, amely azzal a céllal állt a szavazók elé, hogy felszólítsa őket: a női jelölteket karikázzák be a szavazólistákon!

Karikázd be a nőket egy igazságosabb társadalomért! – szól a szlogenje az aktuális szlovákiai választás idején alakult önkéntes szerveződésnek, amely honlapján részletesen kifejti, miért lenne jó és hozna pozitív változásokat a döntéshozatalban, a parlamentben és a kormányban, ha több női képviselőnk lenne. „A kampány célja, hogy támogassuk azokat a nőket, akik az emberjogi és demokratikus értékek képviselői” – olvashatjuk a szerveződés weboldalán.

A demokratikus önrendelkezés alapja, hogy az egyes társadalmi csoportok megfelelő létszámban tudják képviseltetni magukat. Ez a feltétel a nők esetében egyáltalán nem így van, hiszen a szlovákiai populáció 52 százaléka nő, képviseletük a parlamentben pedig 21 százalék.

Természetesen nem csupán azért kellene a nőkre szavaznunk. Hogy mi az, amitől a társadalom igazságosabb lenne, a szerveződés 10 pontban foglalta össze. Ezek közül az első a sorban a másféle élettapasztalat, a másféle perspektíva, amelyek más témákat és más szempontú döntéseket hozhatnak a politikába, amely ezáltal kiegyensúlyozottabb lenne. Fontos tudni, hogy a nők ugyanolyan – sőt több esetben magasabb – képzettséggel rendelkeznek, mint a férfiak. A nőket ugyanúgy érdekli a politika, és érdeklődnek a politikai képviselet elérése iránt, mint a férfiak, bár az az elterjedt vélemény, hogy ez nem így van.

A részletes elemzés megtalálható a kezdeményezés weboldalán, itt csak néhány érvet emeltem ki, amely amellett szól, hogy a nőkre szavazzunk, így növelve a társadalmi egyenlőséget azáltal is, hogy a nők döntéshozatali pozícióban sokkal gyakrabban fordulnak a gyengék, a segítségre szorulók problémái felé.

Használjuk ki a kétnyelvűségünket arra, hogy a szlovák és a cseh kezdeményezéseket is áttekintsük és bővítsük a látókörünket más szempontokkal! Az egyik ilyen szempont ennek a kezdeményezésnek a célja, amelyre a pártokon belül és az egész társadalomban szükség lenne.

Tudjuk, hogy a kvótarendszer segített bejuttatni a nőket az északi országok parlamentjébe, és azt is tudjuk, hogy az ezáltal kiegyensúlyozottabbá vált vezetési rendszer kiegyensúlyozottabb társadalmat, jobb gazdasági eredményeket és élhetőbb társadalmi környezetet eredményezett. A mi kis közép-kelet-európai országainkban, patriarchális társadalmi rendszerünkben sajnos nem volt eddig hajlandóság arra, hogy a nőket bármilyen módon beengedjék a döntéshozatalba, vagy hogy előzékenyen előre engedjék őket az ajtónál: be a parlamenti csapatba. Az utóbbi években csak elutasítással találkoztak, sorsukról olyan férfiak döntöttek, akik által az állam bántalmazta a nőket (lásd Isztambuli Egyezmény, amelyet elutasítva a nők elleni erőszak felszámolását és megelőzését utasították el).

A nőket karikázd – egy igazságosabb társadalomért! Az önkéntes szerveződés tagjai nők és férfiak egyaránt, a kezdeményezés népszerűsítését pedig neves közéleti személyiségek, művészek, tudósok, vállalkozók, ismert emberek vállalták fel, szintén nők és férfiak is. A nők jogainak érvényesítését tehát férfiak is támogatják. Vajon a politikus férfiak túlnyomó többsége miért nem teszi ezt?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?