Vélemény

Mi fán terem a spagetti?

Április elseje világszerte a bolondozás napja – a rászedett személy az április bolondja; több országban is a bolondját járatják vele, felültetik, lóvá teszik, csőbe húzzák, palira veszik.
Sánta Szilárd

2018. április 5. 19:27

(A BBC archív felvétele)

Az áprilisi bolondozás eredete kultúránként eltérő. Az a tény, hogy nagyon sok kultúrában élő hagyomány a beugratás, az átejtés április elsején, azt igazolja, hogy ez nagyon emberi dolog. Olyan elvetemültek is élnek köztünk, akik egész évben kultiválják e nemes hagyományt.

A híroldalakat április elsején a szokásosnál gyanakvóbban nyitjuk meg, mivel a szerkesztők nem húsvéti tojást, hanem álhíreket helyeznek el az oldalon. A médiatörténet egyik legütősebb áprilisi tréfáját a leghitelesebb hírcsatorna, a BBC eszelte ki. Pont azért szólt nagyot, mert a komoly britek nem feltételezték szeretett, mértékadó hírcsatornájukról, hogy megvezeti a nézőket.
 

A televíziózás fekete-fehér korszakában, 1957. április elsején a BBC Panorama című műsorában a dél-svájci spagettiszüret képeivel tudósítottak arról, hogy vége az egyik legenyhébb télnek, és eltűnt a spagettizsizsik, a családi spagettifa gazdag spagettitermése biztató. A faágakról lógó spagettik bizarr látványa nem ébresztett gyanút a britek többségében, mivel a tésztafélék akkor még nem terjedtek el a szigetországban, kevés lábasban forraltak vizet spagettinek.

A tréfát Charles de Jaeger, a Panorama operatőre eszelte ki, akinek gyerekkorában a tanára szokta volt mondani az osztálynak, hogy olyannyira hülyék, ha valaki azt állítaná nekik, hogy a spagetti fán terem, ők azt is elhinnék. A riportot a komoly, elismert Richard Dimbleby hangja tette hitelesebbé, aki lelkesen támogatta az áprilisi tréfa ötletét.

A legenda szerint a BBC igazgatóját, Sir Ian Jacobot is sikerült összezavarni, könyvekben ellenőrizte a spagetti eredetét. Minden idők egyik legjobb áprilisi elsejei hoaxa ma is megtekinthető a legnépszerűbb videómegosztó oldalon.

A dél-svájci kanton spagettiszüretét körülbelül nyolcmillió brit tekintette meg. A műsor után több száz néző telefonált a BBC-be: tudni akarták, hol szerezhetnének be spagettifát, és milyen törődést igényel a fa. A BBC még ekkor sem árulta el, hogy csőbe húzta a nézőit, a legnagyobb komolysággal válaszolták: „Helyezze a spagettitésztát a paradicsomszósz-konzervbe, és remélje a legjobbakat!” Arról már sajnos nem készült riport, hány brit konyhában lesték, hogy kihajtson a paradicsomszószból a spagettifa.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Kitolta a fagyra a hajléktalant

Sergio Ramos és a Real Madrid is a legrosszabb arcát mutatja

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?