Maradj otthon, ha egyetértesz!

Maradj otthon, ha egyetértesz!

A „maradj otthon” javaslat a koronavírus idején honosult meg, amikor más értelmet nyert a „pozitív vagyok” kijelentés is, amely korántsem a derűs életszemléletre utalt. Látszólag kilábaltunk a járványból, ám az ezzel járó fásult közöny lemoshatatlanul a bőrünk alá hatolt.

Volt, aki már a választás előtt feladta, de még többen kezdtek el szemellenzőt viselni, miután számukra kedvezőtlen választási eredmények születtek. A csütörtökönként ismétlődő tiltakozó megmozdulások egy részét ellenzéki pártok szervezik, de például az érsekújvári magyar és szlovák civilek összefogásával valósul meg. Találkoztam a mintegy 150 fős tömegben érsekújvári magyar kisvállalkozóval, vidéki zöldségtermesztővel, egy kulturális intézmény nyugalmazott igazgatójával, számos újságíró kollégával, de magyar iskolavezetővel is. Elmondták, nem maradhattak otthon. Rendkívüli módon nyugtalanítja őket mindaz, ami jelenleg történik az országban. Ha nem adnak hangot az elégedetlenségüknek, az olyan, mintha mindezzel egyetértenének, mintha a hatalmon lévőket választották volna. Pataki Tamás, a Kompromisszum közéleti kezdeményezés vezetője a második érsekújvári tiltakozáson hangsúlyozta: a politikusok a mi adónkból fizetett köztisztviselők. Válaszoljanak hát a polgárok, illetve az ellenzék által feltett kérdésekre, és a jogos kritikák mentén finomítsanak a terveiken! Véleménye szerint az ignorálás tovább fokozza a társadalmi bizalmatlanságot és polarizációt. Juhász Rokko performance- művész a harmadik érsekújvári összejövetelen hangsúlyozta: „Az autoriter politikai garnitúra hatalmát senki más nem tudja ellenőrizni, csak mi, civilek. És ami ma történik az országban, az ijesztő. Csak egyetlen példa erre, hogy a büntető törvénykönyvet egyetlen éjszaka alatt próbálták meg úgy módosítani, hogy a korrupt, sok esetben elítélt vagy bírósági eljárás alatt álló politikusokat és kiszolgálóikat felmentsék. Azokat, akik Fico regnálása idején maffiamódszerekkel építették ki a hatalmukat. Azokat az embereket próbálják meg felmenteni, akik felelősek többek között a Kuciak-gyilkosságokért”. Az érsekújvári tiltakozáson számos olyan dal hangzott el, melyek számunkra, akik ott voltunk 1989-ben a tereken, szívbe markolóan ismerősek voltak. Telt ház előtt vetítik a napokban a Rendőrök háborúja című új szlovák filmet, melynek forgatókönyvét az országból távozó Soltész Árpád írta, mint ahogy az alapjául szolgáló Harag című könyvet is. A kilencvenes évekbeli, Kelet-Szlovákiában játszódó történet megtekintését azoknak az idős ismerőseimnek ajánlanám, akik azt kérdezték tőlem a minap, hogy mi ellen tiltakozunk. Nem tehetnek róla, hogy koruk előhaladtával kissé feledékennyé váltak. Ajánlanám azoknak a húszas- harmincas éveikben járóknak is, akiknek a szüleik nem meséltek otthon eleget a rendszerváltást megelőző időszakról és a Mečiar idejében megélt borzalmakról. Ne kérdezd, kiért vonulunk ki ismét a terekre! Érted is tesszük!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?