Vélemény

Magyar öngólok

Nem éppen csillogó karácsonyi ajándékkal lepte meg támogatóit, esetleg potenciális választóit a három szlovákiai magyar párt vezetője.
Szilvássy József

2020. december 18. 08:00

összefog
(Somogyi Tibor felvétele)

Ketten közülük sajtótájékoztatót hirdettek, amely azonban amatőr bohózatba, vagy inkább tragikomédiába fulladt, mikor berobogott az aznap nem szívesen látott eddigi partnerük, Mózes Szabolcs. Némi szerencse ebben a ritkán látható szerencsétlenkedésben, hogy a lakosságot mostanság a járványügyi szigorítások, főleg a közelgő ünnepeket beárnyékoló intézkedések érdeklik. Egyszer azonban csak véget ér ez a kálvária, és akkor talán a közéletünket is egyre inkább normális körülmények jellemzik majd. S akkor nagy jelentősége lesz annak, hogy milyen állapotban lesz nemzeti közösségünk érdekképviselete.

Ilyen szempontból a jelenlegi helyzet lesújtó. A Híd és az MKP vezetői sajtótájékoztatón akartak beszámolni arról, hogy a szeptembertől teljes hírzárlat mellett zajló tárgyalások hol tartanak. Partnerük, az Összefogás viszont úgy vélte: korai a nyilvánosság elé állni, mert még szinte semmiről sem egyeztek meg. Szerintük a Híd azért sürgeti az egyezséget, mert néhány volt és jelenlegi vezetője, valamint az oligarcháik attól tartanak, hogy a bűnüldöző szervek valamelyiküket gyanúsítottként szintén előállítják.

A félresikerült sajtótájékoztató után Mózes állításait a másik két párt közös közleményben cáfolta. Nyilvánosságra hozták azt a tizenkét pontot, amely a leendő gyűjtőpárt értékrendjét, tervezett hazai és külföldi kapcsolatrendszerét rögzíti. E dokumentum állítása szerint szót értettek a platformok kialakításáról, továbbá az új magyar politikai tömörülés elnevezéséről is. Mindezzel nyilván az Összefogás politikusai is tisztában vannak, ám figyelmeztetnek, hogy a lényeg mégis csak az új párt és a tervezett platformok működését szabályozó elvek és mechanizmusok kimunkálása, amely az egységes és hatékony politizálás egyik fundamentuma. Mindebben több mint három hónap alatt már dűlőre lehetett volna jutni.

A tárgyilagos szemlélő joggal teszi fel a kérdést, vajon miért haladnak ilyen nyögvenyelősen a tárgyalások, és olykor miért csapnak fel a sistergő indulatok? Aligha tévednek, akik szerint pozícióharc, egyfajta kiszorítósdi és generációs csata nehezíti a gyorsabb előrehaladást. Sólymos László szerint ugyan a tíz évig mélyülő árkokat lassanként eltüntetik, de a személyes ellentétek főleg helyi szinten még mérgezik a légkört. Az Összefogás arra törekszik, hogy az új párt ne legyen káderlerakat. Elégedetlen azokkal az arányszámokkal, amelyek alapján elosztanák a tisztségeket. Forró Krisztián a legutóbbi parlamenti választás eredményeiből indulna ki, Mózes Szabolcs viszont a legközelebbi önkormányzati választás adatait venné alapnak, esetleg a három párt tagjait és támogatóit szavaztatná meg.

Idestova négy hónapja a három párt vezetői Komáromban, államalapító királyunk szobra előtt fejezték ki eltökéltségüket az egységes szlovákiai magyar érdekképviselet megteremtésében. Fogadkozásaik valóra váltása nem lesz egyszerű, különösen akkor, ha a tegnapelőtti produkciójukhoz hasonló politikai öngólokat lőnek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hydina

Szétkapkodták a vásárlók a szalmonellás baromfihúst

Az autópályát ma délután négykor nyitják meg a forgalom előtt

VIDEÓ: Az M30-asnak köszönhetően végre Kassa és Pozsony is közvetlen összeköttetésbe került

Sulík Fico

Elmarad a Sulík leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülés

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Az emberek ki fognak költözni Győrből!

Megalakult az új német szövetségi parlament

Megalakult az új német szövetségi parlament

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Közvélemény-kutatást jelentett be Dézsi: megkérdezik a győrieket a parkolásról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.