Vélemény

Maffiaállam

Sok más államhoz hasonlóan Szlovákia a maffiánál bevált, „védelmi pénz“ néven ismert zsarolási technikát alkalmazza a lakossággal szemben. Mi meg fizetünk, mert már megszoktuk, hogy olyasmiért is pénzt kérnek, ami az adott szolgáltatással nem függ össze, és amire a lakosság jelentős része nem tart igényt.
Molnár Iván

2016. április 29. 11:08

Ha valaki a múlt század kilencvenes éveiben üzletet vagy vendéglőt nyitott, számíthatott arra, hogy hamarosan felkeresi pár verőlegény, bizonyos összegért védelmet ajánlva az olyan rosszfiúk ellen, akik szeretnek törni-zúzni. Ha nem tartott igényt a szolgáltatásra, készségesen be is mutatták neki, milyen veszélyekre számíthat, a naiv vállalkozó pedig véres orral söprögethette az üvegszilánkokat a szétvert üzletében. 

Az állam persze kifinomultabb módszereket használ, jó esetben az orrunkat sem veri be, de a végeredmény ugyanaz: olyasmiért is fizetnünk kell, amire egyébként nem tartunk igényt, és ehhez még vállalkozónak sem kell lenni. A legjobb példa erre talán az áramszolgáltatás. Ha Szlovákia normális piacgazdaság lenne, az áramszolgáltatótól megrendelt áramért ugyanúgy fizetnénk, mint bármi másért. 
 
Az állam azonban kihasználja, hogy villany nélkül ma már csak kevés háztartás képes elképzelni az életet, épp ezért olyasmit is az áramszolgáltatók ügyfeleivel fizettet meg, amire egyébként nem tartanak igényt. A legbotrányosabb ezek közül a hatalmas veszteségekkel működő, vagyis a piaci viszonyok között életképtelen, ráadásul a környezetre is káros szénbányák fenntartása. Pár ezer munkahely megőrzése végett évente 90 millió eurót hajtanak be így a lakosságtól, miközben a szénerőművekről tudni kell, hogy a szén égetése során széndioxid képződik, amely az üvegházhatást növelő gázok egyike. 
 
A kormány azonban a környezetvédelemről sem feledkezik meg: a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelést a szlovákiai fogyasztók - az áramszolgáltatásba beépített díj formájában -évente nagyjából 400 millió euróval támogatják. Ha mindez még nem lenne elég, Szlovákiában a közszolgálati rádió és televízió fenntartásához szükséges összeget is az áramszolgáltatók ügyfeleitől hajtják be, az üzembentartási díjat ugyanis minden áramfogyasztó automatikusan fizeti. Eddig ez háztartásonként évente 55,7 euró volt, jövőre már várhatóan 84 euró lesz. Hogy az áramszolgáltatók ügyfelei között sok olyan van, akinek nincs is otthon televíziója? Kit érdekel? Fizetni kell, és kész. Egyébként jön az állam, és jól megbüntet. 

Mindez csak a jéghegy csúcsa, egy sor más ágazatban is hasonló módszereket alkalmaznak a lakosság kiszipolyozására. Hogy ez sok más államban is hasonlóan működik? Van, ahol még a miénknél is rosszabb a helyzet? Nos, ez még nem jelenti azt, hogy mindez természetes lenne. Csak tőlünk függ, meddig hagyjuk, hogy a politikusok fejőstehénnek nézzenek bennünket.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.