Vélemény

Lefejezhető a terrorkalifátus?

A most zajló „végső csata” alighanem csak egy felvonás végét jelenti.
Sidó H. Zoltán

2019. február 11. 18:56

Talán lezárulhat egy borzalmas korszak a Közel-Keleten. A hétvégén ugyanis az amerikaiak támogatását élvező arab–kurd Szíriai Demokratikus Erők milícia bejelentette, megkezdte a szerinte végső csatát az Iszlám Állam utolsó állásának teljes felszámolására Szíria keleti részében. A milícia szerint a harcok várhatóan napokon belül véget érnek, ami akár teljesülhet is, hiszen a korábban Irakban és Szíriában együttesen bő 300 ezer négyzetkilométert uraló dzsihádista szervezet már csupán alig négy négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt Deir-ez-Zór tartományban. A bombasztikus bejelentéseket módfelett kedvelő Donald Trump amerikai elnök is azt mondta a minap, a terrorkalifátus napjai meg vannak számlálva, ezért ideje kivonni a Szíriában tartózkodó amerikai katonai egységeket.

Most akkor tényleg örvendhetünk, mert lezárul a nemzetközi terrorizmus talán legsötétebb fejezete?

Sajnos a helyzet ennél bonyolultabb és számolni kell az utókövetkezményekkel. Az nem vitás, hogy az iszlamisták által még tartott, az Eufrátesz bal partján levő zsebkendőnyi területet az arab–kurd erők képesek bevenni, s ezzel hivatalosan megszűnik az Iszlám Állam uralma. Azonban a kiterjedt sivatagi területeken még mindig érezhető a jelenlétük. Intő példa erre a szomszédos Irak, ahol hivatalosan 2017-ben számolták fel a kalifátust, ennek ellenére a terrorhálózat máig aktív, havonta több merénylet elkövetésére is képes, akár a szigorúbban védett régiókban is.

További probléma, hogy a kalifátus létrejöttének kiváltó okai mindmáig nem szűntek meg. Az iszlamisták 2013 körüli felemelkedését ugyanis Szíria és Irak világi államának megroppanása, részbeni széthullása váltotta ki, ami a 2011-ben kirobbant, eddig legalább 360 ezer halottat követelő és erőteljes menekülthullámot kiváltó szír polgárháborúra, továbbá az Irak elleni második amerikai hadjárat okozta káoszra vezethető vissza. Azóta Iraknak újra van nemzetközileg elismert kormánya, ám az állam hatósugara máig korlátozott, a szír belháború pedig tovább tart.

A fenyegetés valós, hiszen ahogyan az amerikai védelmi minisztérium február elején közzétett jelentése megállapítja, az Iszlám Állam terroristái Szíriában 6–12 hónapon belül újra erőre kaphatnak. Az iszlamisták teljes legyőzéséhez a Pentagon szerint úrrá kell lenni a terrorszervezet vidéki beágyazottságán, meg kell semmisíteni a terroristák alagútjait és búvóhelyeit, meg kell erősíteni a szíriai–iraki határt és meg kell oldani a szunniták lakta vidékek biztonságát. A dzsihádisták ugyanis főleg a térségben többségben levő, ám Bagdad és Damaszkusz által elnyomott vagy mellőzött szunniták szimpátiájára támaszkodva építették ki villámgyorsan a rémuralmukat.

Végezetül ne feledkezzünk meg a közel-keleti régióból Európába beszivárgó terroristák jelentette veszélyről sem. A döntően kurd Szíriai Demokratikus Erők az eddigi harcaik során több száz iszlamistát ejtettek foglyul, a zömében külföldi harcosokat pedig vissza akarják szolgáltatni a kibocsátó országoknak. Márpedig Nyugat-Európából, illetve Koszovóból és Boszniából együttesen ezernél is több vakbuzgó iszlamista harcolt a kalifátus fekete zászlaja alatt. Félő, pláne ha a törökök rárontanak a kurd egységekre, hogy az európai gyökerű dzsihádisták újra elszabadulnak és visszatérnek öreg kontinensünkre. Vagyis a most zajló „végső csata” csupán egy felvonás végét, és nem az iszlamista gyökerű nemzetközi terrorizmus lefejezését jelenti.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

A zöld átállás miatt drágulhat az élelmiszer

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

DAC

Győzött a DAC Rózsahegyen

fico pellegrini

Fico együttműködésre szólította fel a Hlast, akár egy közös pártban is

b

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán

rendőrség illusztráció

Brutális támadás Trencsénben: egy nőnek öltözött férfi késelt meg egy 17 éves lányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.