Kulturális veszteségeink 69.

move

Az alábbiakban a kampánydalokról lesz szó. A politikai pártok esetében ezek ugyanúgy működnek, mint egy-egy terméknél – meghalljuk a dalt és a termékre asszociálunk.

Két eset lehetséges, illetve inkább három. Az első: egy már meglévő dalt kapcsolnak össze a termékkel – ez csendül fel a reklámban. A dallam rögzül az agyban, így akkor is a joghurtra, autóra, bankra vagy pártra gondolunk, amikor „csak úgy“ meghalljuk a rádióban. Több elfelejtett szerzemény kapott új erőre ily módon, szóval ez a fajta árukapcsolás mindkét félnek hasznos lehet. A szerzők komoly összeget kapnak daluk kölcsönzéséért, de ha túl sokat kérnek, előfordul, hogy ellopják tőlük, dörzsölt zeneszerzők csavarnak rajta egy picit – a szerzői jogi törvényben pontosan szerepel, hány hangnak kell különböznie ahhoz, hogy ne beszélhessünk plágiumról. A lenyúlás egyik „szép“ példája a Totyogjunk, mint egy pingvin refrénnel futó tejszeletreklám, amelyhez a The Bangles 1986-os slágerét (Walk Like an Egyptian) buherálták meg.

Bizonyos szerzők nem kedvelnek bizonyos cégeket vagy pártokat, ezért nem engedélyezik daluk felhasználását. Donald Trump választási kampánya során például több világsztár kérte ki magának, hogy engedély nélkül bömböltetik a dalaikat a republikánus mítingeken (Rolling Stones, Neil Young, Adele, Queen, R.E.M). De vannak telitalálatok is: a Fideszt például 1990-ben a Roxette vezette be a parlamentbe a Listen to Your Heart című megaslágerrel (Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!).

Nálunk nemrég debütált a legújabb kampánydal, Szarka Tamás, illetve a Felvidék Allstars fantázianevű csoportosulás jóvoltából, amelyben „We Are the World-stílusban“ adnak elő egy számot, mozgósító célzattal.

Ez a termékmenedzsment másik fajtája: a párt saját dalt írat a szerzővel, vagy megkapja tőle ingyen. Ha jól sikerül a dal, a potenciális szavazók dúdolgatják, és érdeklődni kezdenek a párt programja iránt. Ha kevésbé, akkor kevesebben dúdolgatják, ami persze nem jelenti azt, hogy kevesebben dobják az adott cédulát az urnába. 

Mindenesetre az előadók neve összekapcsolódik az adott párttal, rajongóik megtudják róluk, kivel szimpatizálnak. Ez a karrierjük szempontjából nyereség és veszteség is lehet – mindkettőre láttunk már példákat.

Nem ragozom tovább, zeneileg sem elemezném a szóban forgó kampánydalt, szövegileg meg duplán nem. De tényleg kíváncsian várom, hat-e a mű.

És a teljesség kedvéért essék szó a harmadik módszerről is, amikor egy ismert szám szövegét írják át, szabják testre. Ezek közül kedvencem a Dacia Duster-reklám, amely a Queen 1980-as Another One Bites the Dust című dalát használja, zseniális átköltésben: Another One Drives a Duster. (Ez szójáték, lefordíthatatlan.) A zenének mindenesetre hatalmas ereje van, hegyeket tud megmozgatni. Van is egy ilyen című szám: Move Any Mountain (The Shamen). Ennek a refrénjét, szívesen átírnám, akár politikusok számára is.

Persze az lenne a legjobb, ha a zene ma is önmagáért volna fontos, mint a régi szép időkben, és nem kapcsolnák össze semmi mással. Mert az igazi művészet szerintem nem erre való.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?