Vélemény

Kis „Kult Maff” szótár

Avagy: A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.
Bolemant Lilla

2021. június 28. 18:33

Czímer
Czímer Gábor felvétele

Gyimesi György parlamenti képviselő kultúrmaffiának nevezett néhány személyt, akik az utóbbi években a Kisebbségi Kulturális Alaptól támogatásban részesültek, akár magánszemélyként, akár szervezetük projektjeivel. Az objektív megértés kedvéért szótározzuk hát ki, hogyan is működik ez a maffiázás.

Maffia – bűnszövetkezet, céljait fondorlatosan vagy erőszakkal megvalósító titkos társaság.

A fogalom használata nagyon komoly vádat jelent, aminek bizonyításához a képviselő semmilyen érvet nem használt, csak látszólag találomra összehalászott neveket és összegeket tüntetett fel, felvázolva belőle egy hálózatot.

Rágalom – fn. tt. rágalm-at, harm. szr. ~a. Azon sérelem, illetőleg sértegető beszéd, mely valakinek becsületét, hirét, nevét megrontani akarja. Képes kifejezés a rág igétől kölcsönözve, mintha t. i. a becsület-sértő ember eb gyanánt rágódnék másokon. Egyezik vele a héber rágal, egyik jelentésében am. valakinek becsületét sértette, gyalázta; s arab nyelven ugyanazon ige am. szopott és rágalmazott, t. i. a rágás és szopogatás együtt járó állati müködések. (Magyar nyelv szótár 1862).

Egyáltalán nem új keletű a szó (lásd a szótár kiadási dátumát), és az sem, hogy magukat szakértőnek beállító emberek másokat rágalmazva szeretnének elismerést szerezni.

Hoax – angol eredetű szó, magyar jelentése álhír, beugratás, átverés „kacsa”. Célja röviden: elhitetni a valótlant.

E köré mostanára egy egész mediális iparág épült. Nem csak ártatlan „kacsáról” van szó, ugyanis nagy kárt tud tenni az emberek jó hírében, sokan gondolkodás nélkül elhiszik, mert a szenzáció mindig érdekes.

Faliújság – banner, roll up: Gyimesi faliújságja a parlamentben tökéletes példája volt a „hozzáértésnek”, ugyanis az álhír alapja mindig valamilyen igazság. Ebben az esetben igaz, hogy a faliújságon feltüntetett nevek szerepelnek a Kisebbségi Kulturális Alap adatbázisában, mivel kértek és kaptak is pénzt a projektjeikre. És itt véget is ér az igazságalapja. Az interneten megnézheti bárki, hogy milyen projektre, mennyit, milyen értékelést kaptak, és hogy mi lett az eredménye, a megvalósítása.

A nevekből nyilvánvaló, hogy készítője személyes bosszúvágyát élte ki újra, mint ahogy teszi ezt a körképnek nevezett weboldalán naponta, évek óta. Többek között ezek az emberek alkotják ugyanis gyűlölete tárgyát, mert nem ér fel hozzájuk sem emberi, sem szakmai szinten.

Sajtótájékoztató – célja, hogy a sajtó munkatársainak figyelmét felkeltsük, és rólunk, az általunk bemutatott eseményről/termékről/szolgáltatásról hírt adjanak.

A tájékoztatás egyik ismérve az objektivitás, amiről ebben az esetben nem beszélhetünk. A rágalom óriási mértékben rombolhatja a magyar kisebbségről alkotott képet az ország többi lakosának szemében.

Abszolút alsó ingerküszöb: az a legkisebb inger, amelyet már érzékelni tudunk. (pszichológia)

Gyakran felmerülő téma, hogy a magyar kisebbség problémáit a szlovák többség nem érti, mivel az erről szóló híradások nem érik el a szlovák olvasók ingerküszöbét. Na most elérték valamennyire, hiszen egy egész ország előtt sajtóztak, és próbálták tönkretenni néhány kultúrában dolgozó ember jó hírét. A rágalmazók pechje csak az, hogy a látszat ellenére ez sem igazán durrant a szlovák közegben, mert a sok rágalmazás között, amelyet a kormány többi tagja és főként a volt kormányfő folytat már elég régóta, elveszett. Az összefüggéseket pedig egyáltalán nem értették meg, hiszen nincsenek képben a kisebbségi magyar „belügyekről”.

Kis magyar közösségünk pedig eléggé megosztott ahhoz, hogy ettől a rágalomtól nem változtatja meg a véleményét senkivel kapcsolatban. De a gonoszság, amit ezek az emberek terjesztenek, mindig elnyeri méltó büntetését, akárcsak a mesében. Előbb vagy utóbb. Ebben az esetben előbb.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új Szó-konferencia

Dél-szlovákiai infrastruktúra: a helyi polgármesterek nem túl bizakodóak

sidó

VIDEÓ: Kollár a pápa bűvkörében, durvuló rendőrségi belháború

Tiszacsernyő

Vasárnapig várják az adományokat a tiszacsernyői gőzmozdony megtisztítására

Dušan Kováčik

Hétfőn hirdet ítéletet Dušan Kováčik ügyében

jézus

Galéria: Történelmi személyek, akik lehet, nem is léteztek!

v

VIDEÓ: Popély Árpád és Albert Sándor az idei Jedlik-díjasok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.