Vélemény

Kínának kémkedik a mobilom?

Talán. Talán nem. Bizonyíték nincs, és egyelőre nem kell paranoiásnak lenni.
author
Dudás Tamás

2019. február 6. 14:30

hua

Kína gazdasági előretörése az elmúlt évtizedek legnagyobb sikertörténete a világgazdaságban. A globális vállalatok számára Kína a világ legnagyobb piacává vált, a fogyasztók pedig az ott gyártott termékek alacsony gyártási költségeiből profitálnak. A kínai vállalatok fokozatosan felzárkóztak külföldi vetélytársaik mellé, és a technológiai szektorban gyakran meg is előzték őket. Az olyan kínai vállalatok, mint a Lenovo, a Xiaomi vagy éppen a Huawei, nagyon kedvező ár-érték kombinációt kínálnak, és ezzel fogyasztók millióit nyerték meg világszerte. Mára a Huawei a telekommunikációs infrastruktúra legnagyobb szállítója globális szinten, és nem mellesleg a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója. A Huawei berendezései sok mobilszolgáltató hálózatában is megtalálhatóak, az elemzők a vállalat európai piaci részesedését 35 százalékra becsülik.

Érthető tehát, hogy a Huawei nemzetközi piaci sikere biztonsági kérdéseket is felvet. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy a telekommunikációs iparág mennyire érzékeny terület. A gondolat, hogy a Huawei által gyártott mobiltelefonoknak és távközlési rendszereknek titkos hátsó ajtói vannak, melyekhez a kínai kormánynak hozzáférése van, rendkívül nyugtalanító nemcsak a felhasználók, hanem a kormányok számára is.

A kínai politikai rendszer közismert eleme a vállalatok és a politikai szféra szoros összefonódása, és még a magántulajdonban lévő vállalatok sem tudják igazán kikerülni a kínai kormány befolyását.

A Huawei természetesen folyamatosan és makacsul tagadja a kínai kormány hozzáférését az általa gyártott termékekhez és komponensekhez, de az elmúlt hetekben egyre intenzívebbé és szélesebb körűvé vált a vállalatot érintő gyanúsítás. Az USA és Ausztrália már kitiltotta a céget az ötödik generációs mobilhálózatok infrastruktúrájából, és több ország is vizsgálatot indított a Huawei, vagy annak alkalmazottai ellen kémkedés, szankciószegés, csalás vagy technológialopás miatt. Az Európai Unióban is felmerült már, hogy a Huawei ne vegyen részt az ötödik generációs mobilhálózatok kiépítésében, és Csehország már ki is zárta egy állami tenderből. 

A márka Szlovákiában is közkedvelt, és az elmúlt hónapokban a mobilszolgáltatók adatai szerint a Huawei mobiltelefonok a legkeresettebbek közé tartoztak. 

Jogos ezért a kérdés – tényleg Pekingnek kémkedik a telefonunk? A biztonsági szakértők szerint ezt nem lehet teljesen kizárni, de ezért még nem kell azonnal kalapácsot ragadni, és azzal neutralizálni a kínai kémet.

E pillanatig még senkinek sem sikerült kézzelfogható bizonyítékot felmutatnia arról, hogy a kínai állam hozzáférne a Huawei mobiltelefonjaihoz. Amíg ez nem történik meg, az elmúlt hetek eseményeit a USA és Kína között zajló kereskedelmi konfliktus egyik epizódjának is tekinthetjük. A Huawei Kína egyik legsikeresebb vállalata, és versenyhelyzetének korlátozása a kínai kormányra kifejtett nyomásként is értékelhető. 

Az igazság az, hogy nem lehetünk biztosak afelől, ki fér hozzá a mobiltelefonunk adataihoz. Kínai gyártók esetében ez lehet a kínai kormány is, de ezeket a kérdéseket feltehetjük az amerikai vagy a dél-koreai versenytársakkal kapcsolatban is. Kína esetében súlyosbító körülmény, hogy a kínai politikai rendszer nem demokratikus, és az elmúlt hónapokban egyre többet olvashatunk arról, hogy 

a kínai állam olyan megfigyelési rendszereket vezet be az országban (beleértve például a személygépkocsikat), amilyeneket még George Orwell sem tudott elképzelni.

Igaz azonban az is, hogy a telekommunikációs berendezések jelenleg Kína legfontosabb exporttermékei, ezért a kínai kormány létfontosságú érdeke, hogy ezek a berendezések minden gyanú felett álljanak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

richard sulík

Az OĽaNO nem támogatja Sulík leváltását

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Gyimesi

Egyelőre nem szavaznak a szivárványos zászlókról

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.