Két választás után...

államfőválasztás 2024

Két történelmi jelentőségű választás után vagyunk. Mind a kettő arra irányult, hogy Robert Fico negyedszer is teljhatalmat gyakorolhasson Szlovákiában. Igyekezetét siker koronázta. Ezen már nem is csodálkozunk. Döbbenetes azonban, hogy a Smer mit művelt az előre hozott parlamenti választást, majd pedig az államfőválasztást megelőző kampányban – gondolok a szemenszedett hazugságokra, a gyűlöletkeltésre és a féligazságokra.

Ezt nem lehetne megtenni egyetlen tisztességes, szabad, demokratikus jogállamban sem, csak Szlovákiában. Úgy tűnik, itt minden lehetséges, következmények nélkül.

Sokáig fogjuk még keresni annak az okát, hogy az előre hozott parlamenti választást miért a Smer nyerte, a köztársasági elnökit pedig miért Peter Pellegrini. Annyit azonban már most elmondhatunk: mi, Szlovákia polgárai elég könnyelműen lemondtunk arról, amit a rendszerváltás után nagy küzdelmek árán eddig elértünk. Reményteljes kis országunk lakossága azt várta, hogy végre már csend lesz, és nyugalomban, békességben folytathatjuk azt, amit a bársonyos forradalommal elkezdtünk, majd pedig elértünk 1989 után. Nem ez történt, hanem érthetetlenül megindultunk visszafelé.

Rengeteg értékelés, elemzés, információ özönlik az emberek elé az elnökválasztás második fordulója után. A várt társadalmi megnyugvás helyett fokozódott a társadalmi feszültség és a gyűlöletkeltés, amelynek gyökerei Peter Pellegrini fölényes győzelmében keresendők. Ezek közül nekem a legcsúfosabb a Fico-féle ráfogásos módszer bevetése volt a választási kampány hajrájában, ami hozzájárult Pellegrini emeletes győzelméhez. Ráfogták a jól felkészült, pártban soha meg nem fordult Ivan Korčokra, hogy háborúpárti. A politikusok tudják, mikor mit kell mondani. A háborútól mindenki retteg – a háborúval hajtsuk a népet az urnákhoz, gondolták. Forráshiány nem volt! Sikerült, és a hamisan mosolygó, kedves tekintetű Pellegrini beülhet a köztársasági elnök székébe, ahonnan mindent teljesít majd, amit a Smer feje elvár tőle. A választás utáni napon meg is ígérte újdonsült főnökének, hogy a kormánnyal szoros kapcsolatot akar tartani. Azt meg, lehet, már elfelejtette, hogy mit mondott 2018-ban, amikor kilépett a Smerből, és kapásból megalapította a Hlas pártot. De arra talán még emlékszik, miért szánta rá magát erre a lépésre...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?