Vélemény

Jön a bércsökkentés?

Elég sok száj fog lefelé görbülni, ha ez tényleg bekövetkezik.
author
Károly Zsolt

2022. szeptember 29. 07:30

euró pénz
- Pexels-felvétel

Vajon ki fogja fedezni azt az összeget, ami még hiányzik az iskolaügyből? A volt oktatásügyi miniszter jelezte, hogy 56,8 millió euróra van szükségük az iskoláknak az energiaárak növekedése miatt, és a kormány 72 millió euróval szeretné csökkenteni az egyetemek költségvetését. A pénzügyminisztérium 30 milliót már felszabadított. Honnan teremtik elő a többit?

Jelenleg két olyan javaslatot kell megvizsgálnunk, amelyek bizonyos döntések következtében csúnyán kiüthetik a biztosítékot a tanároknál. Mivel az oktatásügyből hiányzó pénzeket valamiből fedezni kellene, miért ne lehetne ezt a tanárok béréből? Amennyiben a kormány kihirdeti az ún. veszélyhelyzetet, onnantól számítva nem lesz akadálya semminek, még annak sem, hogy a tanári bérekkel manipuláljanak a „fennmaradás” érdekében. Valahogy meg kell menteni a szlovák oktatásügyet, nem? Elég sok száj fog lefelé görbülni, ha ez bekövetkezik.

Az úgynevezett gázszünet nem foglalja magába a távoktatást vagy az online oktatást, így vagy előrehozott szabadságra mennek a pedagógusok arra az X időre, vagy.... Fizetetlen szabadság, bérkompenzáció? Hasonló a helyzet a rövidített hetekkel kapcsolatban. Ha öt napból csupán négyen lesz tanítás, akkor a pedagógusoknak a kezükbe nyomják a 80%-os átmeneti szerződéseket? Végiggondolva nem is olyan merész gondolat, ha abból indulunk ki, hogy a kormány még semmilyen válasszal nem állt elő az ilyen kérdésekre. Amennyiben arra a pár hónapra netán ezzel a megoldással rukkol elő a vezetői gárda, akkor egész szép kis summát takaríthat meg magának a minisztérium.

Úgy, ahogy Magyarországon, Szlovákiában is nyilvános adatnak számít a tanári fizetés, és bárki számára elérhetőek a táblázatok. Mivel elöregedő hivatásról beszélünk, így átlagban a bérek is magasabban vannak a ledolgozott évek és képesítések után. Sok kicsi sokra megy, azt mondják, tehát – ha csak rövid időre is, de megkurtítják a tanári béreket – akkor jelentős összeget visszafoghat a minisztérium arra az eshetőségre, hogy elkerüljék a totális csődöt. Természetesen egészen eddig a pillanatig jóhiszeműen bólogathattunk a tény felett, hogy a pedagógusok bércsökkentése számukra nem nagy érvágás, és ennek lehet „pozitívabb” kimenetele is. De mi lesz a szülőkkel?

Ha az iskolát visszafogják négy napra, akkor az általános iskolások szülei is arra kényszerülnek, hogy valamilyen megoldást találjanak a gyermekek mellé. Nem mindenki fogja tudni megoldani a felügyeletet nagyszülővel vagy épp a munkahelyén. Minden bizonnyal nem csak a tanárok arcán fog lefelé görbülni a mosoly a kialakult helyzetet tükrözvén, bizony a szülőket is megviseli majd. Amikor már a nagyszülők nem érnek rá, a szabadságot sem szeretnénk elpazarolni, és már a keresztszülők is dolgozni fognak, akkor jönnek a bébiszitterek és a gyermekmegőrzők. Fő a nyugalom, számtalan pedagógus fogja felkínálni a lehetőséget gyermekmegőrzésre és alapvető okításra. A bérkiegészítés nekik is jó lesz, a szülők pedig jó helyen tudhatják majd gyermekeiket.

Tehát az állami szféra spórol, a szülők meg majd reménykednek, hogy lesz kire hagyni a gyermekeiket, amíg ők dolgoznak. Lehet, hogy régen volt szénszünet, de két év Covid-mizéria után itt sokkal komolyabb problémák vannak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerkormany

Rendkívüli ülés a kormányváltásról

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

Zachar Pál

Felháborította az ipolyságiakat az új polgármester számára jóváhagyott fizetés

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.