Vélemény

Jó, mindegy, hagyjuk...

Egész délelőtt foglalkozást tartottam egy osztályban. Célja, hogy megelőzzük a cyberbullyinget, ami nem más, mint az online térben zajló bántalmazás.
author
Mészáros Krisztina

2022. július 14. 16:46

cyberbully
- Pixabay-felvétel

Hiszem, hogy az olyan nem formális tanítási napok, mint amilyenekben én is részt veszek, egyszerűbbé teszik, hogy a diákokkal nyíltabban tudjunk érzelmekről beszélni, képessé váljanak őszintén kifejezni, elmondani a megéléseiket. Ennek a munkának egyetlen titka van: nyitottnak kell maradni és figyelni, meg kell hallgatni a szemben ülőt, miközben nem szabad ítélkezni. Ilyen légkörben képes az ember oldódni és befelé figyelni. Az osztályokkal folytatott munka alatt nagyon kell figyelni arra, hogy ez a légkör megmaradjon – senkit nem bánthatnak, de segítek oldódni.

Az osztály, ahova érkeztem, ügyes tanulókból áll, elég magabiztosak, ám egy kicsit passzívak. Hamar kiderül, miért nem lelkesednek a nem tanításból álló délelőttért. Elmondják, számtalan ilyen foglalkozást megtapasztaltak már. Ezt néhány hangadó diák mondja, a többiek visszahúzódóbbak, csak akkor válaszolnak, ha kérdezem őket. A hangosabb diákok egy csoportot alkotnak, kiderül, hogy már alapiskolában is egy osztályba jártak, világossá vált számomra, hogy ők azok, akik elzárkóznak ilyen megelőzést célzó foglalkozások elől. Az ok akkor vált számomra világossá, amikor válaszoltak a következő kérdésre: mit gondolsz, ért már téged bántalmazás – bárhol, bármikor, vagy volt-e már tapasztalatod bántalmazókkal?!

A „banda” válasza megdöbbentett. Elmesélték, hogy alapsuliban bizony ők „állítólag” bántalmazók voltak, és a bántalmazott gyerek öngyilkos szeretett volna lenni, de szerintük csak feltűnőségből, nekik legalábbis meggyőződésük, és sok ilyen foglalkozást csináltattak velük végig, de nem látták értelmét.

Nagy mély levegő. Suttogom a megrettent énemnek, hogy figyeljek, közben persze első gondolatom, micsoda kegyetlenség, milyen rettenetes jelenség ez, hogy évekkel a megtörténtek után sem látják be: az öngyilkosságot senki sem választja viccből vagy feltűnőségből. „Nem hihetitek ezt!” – legszívesebben ezt ordítottam volna. Észre sem venni a menekülési vágyat, az összetörtséget, tagadni a lehető legegyszerűbb! A gyerekek, akik bántalmazók voltak, nagyon keményen fogalmaztak, s az arcukon is megjelent a mély megvetés. Szerettem volna tudni, mi történt a bántalmazás során. Elmesélték, hogy az a diáktársuk sokakat bántott már előtte, folyamatosan zsarolta őket, kihasználta, hogy ő volt a legjobb diák az osztályban, a tanárok kedvence. Eszembe jutott, milyen nehéz helyzetben lehettek a bántalmazók, s milyen régóta, ha ezt élték meg. Micsoda tehetetlenség jellemezhette a mindennapjaikat, amikor arra jutottak, hogy bosszút állnak és most aztán visszavágnak. Átfutott a gondolataimon, hogy vajon akkor, amikor ők ezeket az érzéseket megélték, elmondták-e valakinek, jelezték-e a tanároknak, szülőknek, mit tapasztalnak az iskolában, nekik mennyire fáj, hogy az osztály kitűnő tanulója szekálja, cikizi őket, vagy, hogy csak az ő igyekezetét értékelik, ők pedig szinte láthatatlanok?! Csodálkoztak a kérdésemen. Nem, senki sem tett semmit, tudták, mert kiskoruktól tartott ez a dolog.

Kérdem: a foglalkozások miről szóltak?! Nyilván, mondják, arról, hogy senkit sem szabad bántani. Hogy ők rosszak, s örülhetnek, hogy nem lett belőle feljelentés. Évekig jártak hozzájuk megelőzésről foglalkozásokat tartani. Az út jó, tudom, ez a járható, célig vezető folyamat, na de a hogyan a kérdés.

Senki sem ismerte el az érzéseiket, senki sem mondta nekik, hogy rossz, amit tettek, de nem ők a rosszak. Most ezt feldolgozni feladat, meg kell tanulni nem így oldani a feszültséget. Így végül azt érték el ezekkel a csapatépítőkkel, hogy a diákok ellenálltak minden igyekezetnek, bekeményedtek és nem nyíltak meg, végül elballagtak.

Álltam az osztályban és elmondtam ugyanazt, amit minden közösségben szoktam. Soha, senki nem érdemli meg a bántalmazást, bármilyen is. Összefogni, erőfölényben bántani súlyos dolog és soha nem megoldás. Máshogy kell, akkor is, ha egyszerűbb módszer a másik megalázása, mert attól érezzük: végre van hatalmunk felette, az érzéseink, az életünk felett. Mégsem szabad ezt hagyni.

Egy pillanatra megállok. Látom, eljut hozzájuk, mit mondok, majd megszólal az egyik érintett diák. Jó, mindegy, hagyjuk. S megértem, ezt most elszúrtam.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Jövőre 2 euró fölé emelkedhet az üzemanyag ára

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

bántalmazás k

SOKK: Kínoztak és szexuálisan bántalmaztak egy nőt a szlovák horrorházban

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

határellenőrzés

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzéseket a szlovák határon

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról

Veszélyes cégre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank – átverhetik az ügyfeleket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.