Vélemény

Írógörcs

Tavaly sokan feltették a költői kérdést, hogy vajon milyen novellák, regények, versek és drámák születnek majd a karanténról.
Juhász Katalin

2021. február 23. 18:30

író
- Fotó: pixabay

A szerzők alaposan felpörögtek, minden műfajban született valami igazán érdekes, a közösségi hálón villámgyorsan terjedtek a bezártság különböző aspektusait taglaló alkotások. A karanténdrámák közül sokat már be is mutattak különböző színtársulatok az interneten (hol máshol?), szintén nagy sikerrel. De mi lesz tovább?

Muszáj feltennünk ezt a kellemetlen kérdést, mert ahogy a többi művészeti ágban, a szépirodalomban is az újdonság ereje hat igazán, nem lehet „büntetlenül” ismételgetni magunkat, és másokat sem. Az elmúlt napokban három író ismerősöm is elpanaszolta, hogy nincs ihlete, mert hónapok óta otthonról dolgozik, ki se dugja az orrát.

Önök nyilván meglepőnek tartják ezt, hiszen az otthon ülés az írás alapfeltétele, sokan pont amiatt siránkoztak tavaly ilyenkor, hogy a nagy rohanásban nincs idejük leülni és végre megírni a nagy művet. Nos, az a bizonyos megmagyarázhatatlan dolog, amit ihletnek nevezünk, általában nem a négy fal közé érkezik.

Mindig mozgalmas, filmszerű álmaim voltak, sokat merítettem belőlük. És képzeld, tegnap arról álmodtam, hogy szedem ki a gépből a mosott ruhát, és csak szedem, és szedem…” – mondta remegő hangon egy prózaíró, aki ezek szerint példás módon besegít a háztartásban, de hetek óta nem volt a belvárosban. Ő az a típus, aki folyton tanulmányozza az embereket. Az öltözékük alapján talál ki róluk történeteket, vagy a kávéházak teraszán ülve figyeli a hallótávolságon kívül beszélgetőket, és elképzeli, miről csevegnek a másik asztalnál. A párbeszédekhez gyakran a buszon, vonaton kap ihletet – a hallgatózás csúnya dolog, ám írók esetében tényleg hasznos lehet. A kocsmák is aranybányák, főleg a veszekedések „ívének” megfigyelése tanulságos. Most azonban se kávéház, se kocsma, se nagy bóklászások nincsenek, és a tévé nem elég a képzelőerő ébren tartására.

A másik bezárt művész a körülötte csatázó két gyerek miatt nem tud haladni a kötetével, főleg úgy, hogy az egyikkel rendszeresen matekoznia is kell, mert az online oktatás miatt megtorpant a srác. A harmadik szenvedő alany pedig pont egy tanárnő, aki sokkal többet készül az óráira, amióta online oktat, ezért esténként már nem jut energiája a szépirodalomra.

Szóval a megváltozott körülmények alaposan ki tudják zökkenteni az alkotó embert. A külső ingerek, a közösségi élmények, az illatok, színek, képek, hangok, egy-egy utcán elkapott mozdulat, mondat, pillantás mind-mind a képzelőerőt serkentik. Nem beszélve a hosszabb utazásokról. Abszolút megértem tehát az „írógörcsöt”, és aggódva várom az elkövetkező év könyvtermését. Mert a szépirodalomnak az az elsődleges feladata, hogy tükröt tartson a valóságnak. Ám az eldeformálódott valóság csak torz képeket eredményezhet.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Heger: léptünk egyet a szabadság felé

b

Tragikus baleset Naszvadnál

a

Danko: a magyarok viszik a Szputnyikot

Vlagyimir Putyin

Ennyit keresett Putyin 2020-ban

kézilabda

GALÉRIA: A magyarok kiütötték az olaszokat

koronavírus rendőrség határ

A Szlovákiába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.