Illegalitásba vonulva az eldugott vadászházban

Robert Fico

Miért jó, hogy Fico egy vadászházban találkozik a cinkosaival? Kevesen figyeltek fel a helyszínre, pedig talán ez a leglényegesebb.

A lapok azzal voltak elfoglalva, hogy legális volt-e a lehallgatás, és hogy miről beszéltek. Igen, fontos kérdés, hogy a rendőrség lehallgathate orvvadászokat, illetve helyettük politikusokat, de hát ezek a szereplők is éveken át szabadon vadásztak, hogy mást ne mondjunk, zsíros állami megrendelésekre.

Igen, a jelen levő ügyvédek ellen legalábbis fegyelmi eljárást kell indítani, tisztességes politikus pedig visszavonulna ilyen felvételek nyilvánosságra kerülése után, de a legfontosabb mégis a „tetthely”.

Fico már nem a kormányhivatalban egyeztet ilyesmikről, nem pozsonyi luxushotelekben, még csak nem is a Smer fővárosi székházában.

Hanem egy eldugott vadászházban, valahol Csiffár mellett, Verebélynél. Ez mutatja a legszemléletesebben, milyen helyzetben van. Szinte bujkál, mint valami illegalitásba kényszerült mozgalom vezetője, titkos terveket sző, hogy a még funkcióban maradt embereivel hogyan lehetne befolyásolni a sajátjai ellen indított eljárásokat. Még panaszkodik is, hogy elsőre visszautasították, amikor egy kis protekciót próbált intézni a barátnőjének. Hogy mit merészelnek egyes állami hivatalnokok... Aztán persze eldicsekszik, hogy azért sikerült elsimítani a dolgot.

Ez már nem az a rettenthetetlen Fico, aki egy évtizede fölényesen parlamenti választást nyert és maga alakított kormányt, dacára a Gorillabotránynak. Nem, ő már egy legyőzött ellenzéki politikus, akinek leáldozóban a csillaga. 2014 óta minden választást elveszített, köztársasági elnökit, önkormányzatit, parlamentit. És továbbra is veszíteni fog. Elég megnézni Vladimír Mečiar politikai alkonyát. Az igaz, hogy egy évtizedig elhúzódott, legyőzése után addig tudott lavírozni a politika vizein, de aztán végleg eltűnt.

Persze Fico fiatalabb, elszántabb, talán dörzsöltebb is, mint akkor Mečiar, tán populizmusban és demagógiában is megelőzi. Tehát a lejtmenet nála egy évtizednél is tovább eltarthat. Viszont már több mint hat-hét éve tart. És már legyőzték. Szóval legyünk optimisták. A pesszimisták erre azt mondják, elég megnézni a történelmet. A reformáció után jött az ellenreformáció, a forradalmak után visszatértek a royalisták.

Mindennek megvan a maga ideje. Lehet, hogy a mostani változási folyamat is évekig eltart, de próbáljunk meg egy kicsit türelmesebbnek lenni, még ha nehéz is.

Jozef Ryník

A szerző a Trend kommentátora


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!