Vélemény

Igazságtalan és hálátlan

Felhívott egy ismerősöm, hogy úgy örül ennek a Matovičnak, mert ez olyan „helyre ember”!
author
Lampl Zsuzsanna

2020. április 3. 13:00

Igor Matovič
- TASR/AP-felvétel

Csöndben gondolkodtam, hogy ez mit jelent, amit ő – helyesen – úgy értelmezett, hogy nem osztom az örömét, és megkérdezte, mi a bajom ezzel a tündi-bündi emberrel. Mi az, hogy tündi-bündi, kérdeztem.

Hát olyan „aranyos, vicces”, válaszolta. „Például lefotózta, hogy valami hivatalos ülésen levetette a cipőjét, és még viccesen meg is kommentálta, hogy milyen jó, hogy mindenkinek volt maszkja, tudod, hogy senki sem érezte a lábszagot, ha-ha-ha, olyan eredeti, no, ez a tündi-bündi!” Hm. Tudom, kicsit túlzott a párhuzam, válaszoltam, de nekem erről Néró császár jut az eszembe, aki a római tűzvész idején (amit egyes források szerint ő maga okozott) a lángokat nézve verset szavalt és lantjátékkal kísérte önmagát.

Ez is elég eredeti meg tündibündi, nem?

De hát az bolond volt, mondta erre ismerősöm kicsit megbántva, majd más témába kezdett.

„A magyarok leszerepeltek, de ki bánja! Az új kormányban demokrata szlovákok vannak, azok meg fogják adni, ami kell a magyaroknak”, mondja ő, aki mellesleg szintén magyar.

„Mert hát mit értek el az évek során a Bugár, Csáky, Berényi, Duray, Bárdos meg a többiek?! Az égvilágon semmit! Nélkülük is ugyanott lennénk!”

Miután nem értettem egyet, és az árnyaltabb látásmód kedvéért felhívtam a figyelmét némi történelmi visszatekintésre és szakirodalomra, már nem politizált(unk) többet.

Ennek két órája, de még mindig azon gondolkodom, hogy milyen igazságtalanok egyesek. Én úgy látom, ha a rendszerváltás pillanatától mostanáig nem lettek volna magyar politikusok, akkor teljesen máshol lennénk. De szerencsére voltak. És mindig nehéz dolguk volt, mert a szlovák demokraták is csak kemény harcok árán és akkor is csak gyűszűvel mérték azokat a szerintük „engedményeket”, amiket a magyar politikusok jogoknak neveztek. Nem akarom senki kedélyeit borzolni, ezért inkább a múltból említek egy példát.

Az első Dzurinda-kormány idején a kisebbséginyelv-használati törvény elfogadása volt az uniós csatlakozási tárgyalások egyik feltétele. A parlament elé került kormánytervezet süket maradt a koalíciós partner MKP javaslatai iránt, ezért az MKP saját tervezetet terjesztett elő. Végül a kormány törvényjavaslata lett elfogadva, amit az MKP elutasított (nem semmi, hogy az EU-nak is tökéletesen megfelelt az a törvény, ami ellen épp azok tiltakoztak, akikről szólt). Az MKP ebben tehát alulmaradt a szlovák demokratákkal szemben. Ugyanakkor azt el tudta érni, hogy a mečiari időszak kisebbségellenes oktatási és kulturális restrikcióit visszavonják. Például az alternatív oktatás tervezetét. Ennek értelmében bizonyos tantárgyakat a magyar iskolákban is szlovákul kellett volna tanítani. Ki tudja, ez hogyan alakult volna nélkülük.

De ki emlékszik... Ilyen az utókor. Igazságtalan és hálátlan. Jobban érdekli a büdös zokni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

„A gyomrom felfordult” – Matovič hosszú Facebook-bejegyzésben fakadt ki az orvosszakszervezetre

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

szelektív hulladékgyűjtés

Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Uladzimir Makej
Frissítve

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.