Vélemény

Igazságtalan és hálátlan

Felhívott egy ismerősöm, hogy úgy örül ennek a Matovičnak, mert ez olyan „helyre ember”!
Lampl Zsuzsanna

2020. április 3. 13:00

Igor Matovič
Igor Matovič az új miniszterelnök. - TASR-felvétel

Csöndben gondolkodtam, hogy ez mit jelent, amit ő – helyesen – úgy értelmezett, hogy nem osztom az örömét, és megkérdezte, mi a bajom ezzel a tündi-bündi emberrel. Mi az, hogy tündi-bündi, kérdeztem.

Hát olyan „aranyos, vicces”, válaszolta. „Például lefotózta, hogy valami hivatalos ülésen levetette a cipőjét, és még viccesen meg is kommentálta, hogy milyen jó, hogy mindenkinek volt maszkja, tudod, hogy senki sem érezte a lábszagot, ha-ha-ha, olyan eredeti, no, ez a tündi-bündi!” Hm. Tudom, kicsit túlzott a párhuzam, válaszoltam, de nekem erről Néró császár jut az eszembe, aki a római tűzvész idején (amit egyes források szerint ő maga okozott) a lángokat nézve verset szavalt és lantjátékkal kísérte önmagát.

Ez is elég eredeti meg tündibündi, nem?

De hát az bolond volt, mondta erre ismerősöm kicsit megbántva, majd más témába kezdett.

„A magyarok leszerepeltek, de ki bánja! Az új kormányban demokrata szlovákok vannak, azok meg fogják adni, ami kell a magyaroknak”, mondja ő, aki mellesleg szintén magyar.

„Mert hát mit értek el az évek során a Bugár, Csáky, Berényi, Duray, Bárdos meg a többiek?! Az égvilágon semmit! Nélkülük is ugyanott lennénk!”

Miután nem értettem egyet, és az árnyaltabb látásmód kedvéért felhívtam a figyelmét némi történelmi visszatekintésre és szakirodalomra, már nem politizált(unk) többet.

Ennek két órája, de még mindig azon gondolkodom, hogy milyen igazságtalanok egyesek. Én úgy látom, ha a rendszerváltás pillanatától mostanáig nem lettek volna magyar politikusok, akkor teljesen máshol lennénk. De szerencsére voltak. És mindig nehéz dolguk volt, mert a szlovák demokraták is csak kemény harcok árán és akkor is csak gyűszűvel mérték azokat a szerintük „engedményeket”, amiket a magyar politikusok jogoknak neveztek. Nem akarom senki kedélyeit borzolni, ezért inkább a múltból említek egy példát.

Az első Dzurinda-kormány idején a kisebbséginyelv-használati törvény elfogadása volt az uniós csatlakozási tárgyalások egyik feltétele. A parlament elé került kormánytervezet süket maradt a koalíciós partner MKP javaslatai iránt, ezért az MKP saját tervezetet terjesztett elő. Végül a kormány törvényjavaslata lett elfogadva, amit az MKP elutasított (nem semmi, hogy az EU-nak is tökéletesen megfelelt az a törvény, ami ellen épp azok tiltakoztak, akikről szólt). Az MKP ebben tehát alulmaradt a szlovák demokratákkal szemben. Ugyanakkor azt el tudta érni, hogy a mečiari időszak kisebbségellenes oktatási és kulturális restrikcióit visszavonják. Például az alternatív oktatás tervezetét. Ennek értelmében bizonyos tantárgyakat a magyar iskolákban is szlovákul kellett volna tanítani. Ki tudja, ez hogyan alakult volna nélkülük.

De ki emlékszik... Ilyen az utókor. Igazságtalan és hálátlan. Jobban érdekli a büdös zokni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.