Vélemény

Hány fok kell a boldogsághoz?

Éppen a legjobbkor hozták nyilvánosságra azt a kutatási eredményt, amely szerint a 22 Celsius fokos átlaghőmérsékletben élők a legboldogabbak és legbarátságosabbak. A Melbourne-i és a Pekingi Egyetem tudósai 1,6 millió embert vontak be a kutatásba az USA-ból és Kínából. Azt vizsgálták, hogyan hat a helyi átlaghőmérséklet a személyiségre.
Juhász Katalin

2017. december 3. 00:31

„A hőmérséklet alapvető környezeti faktor, amely kapcsolatban áll az egyének viselkedési mintáival, és ebből kifolyólag a személyiségük alapvető dimenzióival” – fogalmaztak a tanulmány szerzői. Nos, kiderült, hogy a nagyjából 22 Celsius fokos langymelegben élők személyiségi jegyei a társadalmi beilleszkedés és kiegyensúlyozottság terén is kiemelkedőek. Általában nyitottabbak az újdonságokra, és érzelmileg is stabilabbak. „A kellemes hőmérséklet arra ösztönzi az embereket, hogy fedezzék fel a külső környezetet, amely a társadalmi interakcióban és az új tapasztalatokban is bővelkedik” – magyarázták a kutatók.

Mondom, mindezt épp jókor tudtam meg, mert továbbgondolhatom a dolgot, akár anélkül, hogy tüzetesebben megvizsgálnám, milyen az átlaghőmérséklet szűkebb pátriámban. Lehet, hogy boldognak kellene lennem? Az biztos, hogy engem feleslegesen kérdeznének, mert kedélyállapotom szinte naponta változik. Két napja például konkréten a béka segge alatt volt. „Gyorsvonatom” 50 perces késéssel érkezett a célállomásra, mert fél centis hóban vesztegelt. A váltókat kellett letisztítani, méghozzá manuálisan – láttunk egy embert seprővel szaladni menetirányba az egyik „behavazott” állomáson. 2017. november 30-án. Amikor órás lebontásban követni lehet az időjárás változásait bármely okostelefonon.

Másnap már meg se kottyant nekem a pozsonyi városi közlekedés összeomlása, békésen várakoztam a megállóban, nem siettem sehová, főleg munkába nem. Volt nálam hideg élelem és forró tea, gondoltam, letáborozom a padon. Hát, mire kényelmesen elhelyezkedtem, nem megérkezett a busz?! Megint oda a boldogság, gondoltam, de persze kötelességtudóan felszálltam.

Amúgy ez a 22 fok nem hülyeség, „az ember” akár rövid ujjú pólóban is grasszálhat, ha akar, de melege sincs, pont ideálisan érzi magát. Mégiscsak tudhatnak valamit ezek a tudósok. Elhatároztam, hogy megosztom velük egy idei kutatásom eredményeit, teljesen ingyen. Nos, kedves kollégák, a helyzet a következő. (Egyetlen alanyon vizsgáltam a reakciókat, úgyhogy kezeljék ennek megfelelően). A nyári hónapokban a hőmérséklet fokozatos emelkedésével egyenes arányban csökken az adott térségben élő emberek komfortérzete. Megfigyeltem, hogy 35 fokos hőségben a zsúfolt buszon elhangzó cifra káromkodások száma érzékelhetően emelkedik, sőt, nyelvileg is változatosabb képet mutat, mint egy kora őszi napon. Ha kánikulában kutatnák a buszon zötykölődők boldogságérzetét, az bizony a béka segge alatt lenne – bár tudom, hogy ez nem éppen tudományos meghatározás. Viszont ha ugyanazon időben a strandon kérdeznék a sütkérezőket, pancsolókat közérzetükről, a boldogságmutató nagy valószínűség szerint a maximumon állna. Hát így. De azért tessék csak tovább kutatni. Megjegyzem, lehet, hogy szakmát tévesztettem, és nekem is valami ilyesmivel kellene foglalkoznom, persze jó pénzért.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Felszálló F-16-os vadászrepülőgép (TASR-felvétel)

Egymásnak esett a kormány és az ellenzék az amerikaiak miatt

erős szél

Első-, másod- és harmadfokú riasztást adtak ki az erős szél miatt

elhízás k

Szlovákiában minden negyedik ember elhízott

Kőszegről  kicsit másképp

Kőszegről kicsit másképp

pozsonyi kifli

Diósat vagy mákosat? A 400 éves pozsonyi kifli története

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen
Frissítve

GALÉRIA: Férfi kézilabda Eb – Egygólos magyar siker Portugália ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.