Hanssen: mesterkém vagy gonosztevő

hanssen

A legjobb kémekről azért nem írnak a történelemkönyvek, mert tevékenységüket, létezésüket legfeljebb ha sejtették a múltban, lebuktatni soha nem sikerült őket, és bár a titkosszolgák dicsőségcsarnoka tele van sikeres akciókat végrehajtók nevével, mégis csak a soha le nem bukott mesterkémek azok, akik mesélhetnének.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a lebukás kudarca semmissé teszi a „hálókon” fennakadtak eredményeit, akárhogy közelítjük is meg azokat – az elszenvedő ország vagy a kém „gazdái” szemszögéből. A hírszerzői munka értékét firtatni sem egyszerű. Az információ ugyan segíthet, eldönthet egy csatát, megakadályozhat egy merényletet, de válságba is taszíthat egy országot, válságot idézhet elő a nemzetközi politikában, sőt ugyanúgy ölhet is.

Ha visszatekintünk a nagyokra, a kép színes és összetett. Kim Philby a brit hírszerzés, az MI6 arisztokrata származású egykori ügynöke például több mint 11 évig tevékenykedett, és 20 év után bukott csak le. Karaktere regényhősöket ihletett, tevékenysége és leginkább a kár, amit okozott, nehezen felmérhető, mélyreható. Történetét többször filmre vitték már.

Vele szemben Eli Cohen karrierje szinte összefonódik Izrael történetével. Ő alig pár évig tevékenykedett a Moszad ügynökeként Szíriában, de az alatt az idő alatt beépült a szíriai legfelsőbb vezetés soraiba. A tevékenysége által okozott kár akkora volt, hogy miután felfedték kilétét, halálra ítélték és nyilvánosan felakasztották, a szír kormányok a testét azóta sem hajlandók kiadni, és hozzátartozói is csak a karóráját kapták meg pár évvel ezelőtt.

Ami kettőjüket összeköti, az a hazaszeretet és/vagy ideológia, nem vagyonosodtak, nem gazdagodtak meg, nem a pénz motiválta őket, talán Philbyt egy kicsit. Robert Hanssen ezzel ellentétben húsz év alatt körülbelül 1,4 millió dollár értékű pénzt, illetve briliánst kapott moszkvai megbízóitól, cserébe olyan károkat okozott az Egyesült Államok hírszerzésének, amit máig nem sikerült teljesen kivizsgálni. Annyi biztos, hogy az egykori FBI-programozó és -elemző által átadott adatoknak köszönhetően legalább 10, az amerikaiaknak dolgozó kém lebukott, és kettőt ki is végeztek.

Robert Hanssent hétfőn holtan találták börtöncellájában, halálhíre ugyanúgy bejárta a világsajtót, mint lebukásának története. Hanssent az FBI korábban az ügynökség legkártékonyabb kémjének nevezte. A 79 évesen elhunyt férfi t 2002-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Robert Hanssen 1976-ban lépett be az FBI-hoz, és 1985-ben kezdett bizalmas információkat átadni a szovjet hírszerzésnek. 2001-ben vették őrizetbe. Ténykedésének valódi súlya az átadott információk feltételezett mennyisége alapján messze a leghírhedtebbek közé repítette őt. Az információs mélység, ahova képes volt beásni magát, olyan anyagokat juttatott birtokába, ami még a méreginjekciótól is megóvta.

Karaktere, annak ellenére, amit tett, mégis egy modern kém alakjaként áll előttünk. Jelleme pedig inkább állatorvosi lova a „zászlók és nemzetek nélküli” ügynöktípusnak, aki csak pénzért dolgozik. Lebukásakor tanúsított cinizmusa pedig akkor is megfog, ha még oly távoli is volt Európától, mikor végre bilincs kattant a kezén, az őt letartóztató ügynököktől csak annyit kérdezett: „Mi tartott ilyen sokáig?”. A történelem színpadán sok a szereplő, rengeteg a játék, de főszerep csak keveseknek jut.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?