Vélemény

Halasztás, választás...

Másodszor maradt el a brexit és a második előrehozott választás jön Nagy-Britanniában.
Rácz Orsolya

2019. november 5. 08:30

brexit
Ľubomír Kotrha karikatúrája

Október 28-án az Európai Unió hivatalosan is beleegyezett a brexit újabb elhalasztásába, így a britek november 1-jével sem hagyták el az uniót. Az új kilépési dátum 2020. január 31-e, és az újabb, szintén három hónapos halasztás rendkívül ambiciózus, így a brit politika igyekszik besűríteni a karácsonyi ünnepek előtti és utáni időszakba egy előrehozott választást és a kilépési egyezmény véglegesítését. A hivatalos kilépés már másodszorra fulladt kudarcba, és a brit parlament rögtön másnap megszavazta az előrehozott parlamenti választást, december 12-i dátummal. Ez azt jelenti, hogy a pártoknak alig 7 hetük maradt a kampányolásra. A konzervatívok és a Munkáspárt is optimistán vág neki a kampánynak, mivel mindkettő népszerűsége nőtt az utóbbi időszakban. A választás azonban tartogathat meglepetéseket, hiszen a liberálisok és az úgynevezett Brexit Párt is egyre nagyobb támogatottságnak örvend. Ennek egyik fő oka a brexit-vita polarizálódása, mely az embereket a végletek felé húzza: legyen brexit minden áron, illetve egyáltalán ne legyen. Ez nem is meglepő, hiszen a több mint 3 éves huzavona miatt rengeteg frusztráció halmozódott fel a választókban. Ennek ellenére Boris Johnson mégis kérte az előrehozott választás kiírását, és megszerezte Jeremy Corbyn támogatását.

Ugyanis mindkét domináns párt vezére esélyt lát arra, hogy megerősödik a parlamentben.

A legutóbbi, két évvel ezelőtti szintén előrehozott választás eredményeként gyengültek a konzervatívok, és ez hatással volt arra, hogy mennyire erős a miniszterelnök. Kellő többség hiányában Johnson előtt a fő akadály nem is az uniós tárgyalópartnerek, hanem saját parlamentje, ahol nem sikerült kellő támogatást szereznie az egyezséghez. Ha tehát a konzervatívok visszaszerezik parlamenti pozícióikat, kevésbé lesznek rákényszerülve a folyamatos kompromisszumkeresésre. Ez tehát a fő ok a konzervatívok részről az előrehozott választás megszavazásának. De nem szabad elfeledkezni a Munkáspártról sem. A konzervatívok kétségkívül vesztettek szavahihetőségükből, miközben kudarcot kudarcra halmoztak az elmúlt három évben. Eközben a Munkáspárt kivárt, és most látja a lehetőséget, hogy átvegye a hatalmat és rendbe tegye az országot. Így Jeremy Corbyn az eddigi legambiciózusabb és legradikálisabb kampányt ígéri. A probléma viszont az, hogy Corbyn sem tündökölt az elmúlt években. Sokszor nem volt világos az álláspontja, nem állt ki nézetei mellett, sőt, rendre változtatta azokat. Még a legfontosabb kérdésre sem adott világos választ: támogatja-e a kilépést vagy sem. Így sokan szkeptikusak Corbyn ígéreteivel kapcsolatban, olyannyira, hogy pártja szimpatizánsainak fele nem is támogatja őt.

A brexit saga legújabb eseménye tehát a kilépés újabb elhalasztása és az immár második előrehozott választás kiírása. Nem kizárt, a választás után újabb kilépési halasztás jön, utána meg újabb választás. De az is lehet, hogy meglepnek minket a brit vezetők és kiírnak egy második népszavazást a brexitről, vagy akár teljesen eltörlik a kilépés lehetőségét.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
összefogás mkp híd

Közös pártba egyesülne a Híd, az MKP és az Összefogás

sertéspestis

Minden disznót leölnek Jánokon a sertéspestis miatt

dddd

Nagypolitika és rock and roll

Szőgyén és Kürt határában van Ciglédke

Mária jelenések nyomában és gyógyerejű forrásokból merítve

koronavírus

Két idős beteg halt bele a koronavírus-fertőzésbe

kenyér

Az idei aratás után sem lesz olcsóbb a kenyér

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.