Vélemény

Földgázhiány fenyeget

Riasztó hírek érkeztek az elmúlt hetekben a földgázszektorból. Nem elég, hogy a földgáz nagykereskedelmi ára rekordmagasságokba szökött, egyre többet hallani a félig üres földgáztárolókról is, ez pedig télen földgázhiányhoz vezethet.
Dudás Tamás

2021. szeptember 29. 08:30

Ha hosszú és kemény lesz a tél, emberek milliói fognak fázni Európában, ugyanis a magas árak miatt sokakat energetikai szegénység fenyeget. A drága földgáz nemcsak a villany- vagy a fűtésszámlát emeli meg, hanem például a műtrágyagyártás növekvő költségein keresztül az élelmiszer drágulását is gyorsítja.

Az elmúlt évtizedekben megszoktuk, hogy földgázból van elég, annak ellenére, hogy az európai országok döntő többsége importra szorul. Viszont 2021 egyik általánosan visszatérő témája a hiány, és az abból következő áremelkedések. Ebbe a sorba kiválóan illeszkedik a földgáz is, melynek nagykereskedelmi ára történelmi rekordokat döntöget. Míg tavaly augusztusban a holland TTF tőzsdén egy megawattórányi földgáz ára 4,8 euró volt, ma ugyanezért 74 eurót kell fizetni. Igaz, hogy tavaly nyáron a piaci árak a világjárvány miatt sokéves mélypontra süllyedtek, ám a földgáz ára 2021 eleje óta így is több mint a háromszorosára nőtt. Az emelkedés oka rendkívül egyszerű: a piaci kínálat nem tud lépést tartani a földgáz iránti folyamatosan növekvő kereslettel.

A földgáz a fosszilis tüzelőanyagok szupersztárja, mert kevésbé járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz, mint a szén vagy a kőolaj. Aki komolyan gondolja a globális felmelegedés elleni harcot, az a széntüzelésű erőműveket földgázzal helyettesíti. A világgazdaság válság utáni újraéledése Európában is növelte a földgáz utáni keresletet, és a korlátozott kínálat ahhoz vezetett, hogy az európai földgáztározók a tavalyi kemény tél után nem lettek teljesen feltöltve. A helyzetet rontotta az európai szélerőművek termeléskiesése a gyengébb szelek miatt. A hiányzó elektromos energiát régimódi fosszilis üzemanyagokkal kellett helyettesíteni, ami tovább növelte a szén- és földgáztartalékokra nehezedő nyomást. Ráadásul Németország 2022 végéig bezárja utolsó atomerőműveit is, és mivel az így kieső energiát a fenntartható forrásokból nem tudja előteremteni, várhatóan tovább nő a földgáz iránti keresletet.

Európa nagyrészt Oroszországból és Norvégiából szerzi be a földgázt, és ezért a kérdésnek geopolitikai háttere is van. Az elmúlt hónapokban ugyanis éppen Oroszországból érkezett kevesebb földgáz az Ukrajnán át vezető Jamal vezetéken. Biztonsági szakértők szerint Oroszország ezzel nyomást gyakorol az EU-ra, hogy gyorsabban engedélyezze az Északi Áramlat gázvezeték második vonalának üzembe helyezését. Az orosz Gazprom képviselői ezeket a vádakat természetesen visszautasítják, és figyelmeztetik az európaiakat, hogy nehéz helyzetüket elsősorban maguknak köszönhetik, mivel az amerikai cseppfolyós földgázban bíztak, de az amerikai exportőrök inkább a szintén földgázra éhes délkelet-ázsiai országokba szállítanak. Vitathatatlan tény azonban, hogy a Gazprom az elmúlt néhány hónapban nem használta ki a Jamal földgázvezeték teljes kapacitását, és októberre is alacsonyabb kapacitást rendelt.

Norvégia ugyan többletszállítmányokat ígért a gázhiányra készülő európai országoknak, de ez önmagában nem lesz elég arra, hogy a földgáz nagykereskedelmi ára jelentősebben csökkenjen. Több európai ország ezért már azon gondolkodik, hogyan lehetne segíteni az energetikai szegénységgel fenyegetett lakosoknak.

A kérdés Szlovákiában is terítékre került, de kétséges, hogy a már egyébként is jelentős hiánnyal küszködő szlovák költségvetésben van-e forrás a növekvő rezsiköltségek kompenzálására. Nem túl biztató, de amiben jelenleg a leginkább bíznunk kell, az a rövid és enyhe tél. Ellenkező esetben az európai földgázárak tovább folytatják szárnyalásukat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Tarics Lőrincz Margit

Egy akarással kiküzdött őrhely

koronavírus utazás

A Közegészségügyi Hivatal azok jelentkezését várja, akik a közelmúltban Dél-Afrikában jártak

budapest eye

A külhoni magyarok és a magyarországi független sajtó szomorú viszonyáról

dac

GALÉRIA: Balic korai góljával győzött a DAC a trencséni hidegben

Az útburkolat felújítását a Cestné Stavby Liptovský Mikuláš nevű vállalat végezte

VIDEÓ: Elő a gumicsizmákkal, új aszfaltburkolatot kapott a járda

Érettségi sapka, nejlonzacskóban

Érettségi sapka, nejlonzacskóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.