Fico a rehabon

fico vél

Nemcsak a Fico–Pellegrini szócsatától hangos a szlovák sajtó, a héten újra terítékre kerültek a háromszoros exkormányfő lakásügyei is.

Elvben igaza van a Smer elnökének, aki ingerülten ismételgeti, hogy senkinek semmi köze a magánéletéhez. Mégis sántít az érvelése, hiszen ő továbbra is közszereplő, és a lakásaival kapcsolatban már számos kérdőjel merült fel.

2008-ig egy pozsonyi lakótelepen, panellakásban élt azóta már egyetemi tanárrá avanzsált feleségével és fiával – akkor már két éve kormányfő volt. Onnan költözött át a miniszterelnöknek kijáró állami tulajdonú rezidenciába, amit senki sem kifogásolt. Aztán 2012-ben Ficóék a Bonaparte lakópark egyik 377,64 négyzetméteres luxuslakásába telepedtek, amelynek két nagy, Dunára néző terasza is van. Havi 2650 eurós bérleti és 200 eurós rezsidíjat fizetett a tulajdonosnak, Ladislav Bašternáknak. Azóta firtatják az oknyomozó újságírók, de mások is, vajon valóban a politikus fizette-e saját zsebéből a bérletet, vagy ez csak parasztvakítás, és alkut kötött a pártját sok pénzzel támogató, ennek fejében jelentős állami megrendelésekhez jutó nagyvállalkozóval. Akit egyébként másfél évvel ezelőtt adócsalás miatt bebörtönöztek, Ficónak ki kellett költöznie a Bonapartéból, a lakást az állam lefoglalta, árverésen szeretné értékesíteni, egyelőre sikertelenül.

Azóta találgatják, hova költözött a volt miniszterelnök. Feltételezések szerint az oligarcha haverok segítenek megoldani lakásgondjait, továbbra is luxuskörülményeket teremtve neki. Ezt igazolja a Plus 7 dní hetilap értesülése, hogy Fico elég gyakran, különösen hétvégeken a Bazinhoz közeli Vinosadyban levő egykori Pálffy-kastélyban múlatja az időt. A felújított épület a Smer két hírhedt mecénása, a nem éppen makulátlan nagyvállalkozó, Juraj Široký, valamint a fegyverkereskedelemben tüsténkedő Miroslav Výboh érdekeltségébe tartozik. A volt kormányfő szerint nevetséges ez az értesülés, és mindössze rehabilitációra jár a kastélyba. Elárulta azt is, hogy a főváros ružinovi negyedében bérel lakást, és gúnyolódva hozzátette:

csodálkozik, hogy az újságírók még nem szimatolták ki jelenlegi lakhelyét.

A véleményformáló szlovák lapok e kusza történet tálalásával nem intimpistáskodni óhajtanak, hanem azt igazolják, hogy a pártelnök magánéletét is beárnyékolják azok az összefonódások és súlyos, olykor máig felderítetlen korrupciós ügyek, amelyek a párt berkeiben és holdudvarában történtek, és amelyeknek a jelek szerint ő is haszonélvezője volt. Vagy még máig az.

Ő egyébként évek óta ki akar lépni ebből a körből, de 2014-ben elbukott az államfőválasztáson, tavaly pedig Andrej Kiska akkori államfő közölte vele: hiába ácsingózik az Alkotmánybíróság elnöki posztjára, nem hajlandó kinevezni őt. Fico a Kuciak-gyilkosság után távozni kényszerült a kormányfői posztról, de mostanság tíz körömmel kapaszkodik pártelnöki tisztségébe. Egyik gyenge pillanatában az buggyant ki belőle, hogy már nincs hova ejtőernyőznie. Akadnak olyan, hozzá közelálló személyek, akik szerint Fico még mindig a nagy visszatérésről, pártjának újabb választási győzelméről ábrándozik, holott a Smer most a pártszakadáshoz van közelebb, és alaposan meggyengülhet ez a két évtizedig stabil politikai tömörülés. Mások viszont úgy vélik, nyugtalanítják Igor Matovič neki címzett szavai, hogy ne hangoskodjon, jobban teszi, ha szép csendben várja, amíg kopogtatnak nála a bűnüldöző szervek. Néhányan vitatták e burkolt fenyegetés helyénvalóságát. Az viszont nyilvánvaló, hogy a süllyesztő felé sodródó politikus nem a hűvösön szeretné jó időre megoldani lakásgondjait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?