Vélemény

Felfokozott lefokozás

Sebesen suhantak a seregélyek, amikor Bandika és Ervin kimentek szüretelni. Ez éppen azon a napon történt, amikor Ferenc pápa Sasváron búcsúzott a hívektől.
Veres István

2021. szeptember 18. 11:30

Pixabay
Pixabay

Mindketten felfokozott állapotban voltak, ugyanis szerették volna leszedni a szőlőt még az eső előtt. Annyira siettek, hogy még a refraktométert is otthon hagyták. Csak hajigálták a fürtöket a skopkákba hangtalanul, és hallgatták, ahogy a távolban időnként panaszos hangon felbőg egy motorfűrész. Most is Bandika szólalt meg elsőként, mint mindig. Tetszik még emlékezni Sasvári Sándorra? Ervin egy száraz nemmel felelt, majd lepöccintett a kezébe engedett méretes fürtről három katicabogarat. Bandika emlékezett rá, mármint Sasvárira, leginkább a Jézus Krisztus szupersztár magyar változatából, de ezt az információt inkább megtartotta magának. Ervinre viszont rászólt, hogy ne bántsa a bogarakat. A bogarak a barátaim. Úgy látom, még nem ivott katicás bort – pöckölte tovább a külalakra valóban szimpatikus rovarokat Ervin. Volt köztük néhány harlekinkatica is. No ide figyeljen, maga bogárbarát. A múlt héten Muzslán voltam, éppen rizlinget daráltak. Nézem, a dolgos őstermelő meg folyamatosan nyúlkál a daráló alá, és mintha dobálna ki valamiket a cefréből, de messziről olyan volt, mintha a semmit dobálná. Közelebb léptem, és megkérdeztem, mit csinál, mire megmutatta, hogy a katicabogarak létszámát igyekszik csökkenteni, ugyanis keserű ízt adhatnak a készülő bornak. Bandika kezében megállt a metszőolló. És aztán mi történt? – érdeklődött türelmetlenül. Megkínáltak pálinkával – felelte Ervin, majd elmondta, hogy a hétpettyes katicabogár és a harlekinkatica rokonok ugyan, de a latin nevük alapján nem is annyira közeliek. Az egyiket úgy hívják, hogy Coccinella septempunctata, a másik pedig Harmonia axyridis névre hallgat. Vagyis mindketten a katicabogárfélék családjába tartoznak, de más nembe. Úgy érti, hogy egyikük fiú, a másik meg lány? – érdeklődött Bandika egy tömött fürttel birkózván, amely belenőtt a drótba. Nem, a nem itt nem úgy jelenti a nemet, mint ahogy gondolni tetszik, magyarázta Ervin, és ki is fejtette, hogy az ízeltlábúak törzsébe tartozó rovarok osztályába tartozik a bogarak rendje, amely rendelkezik a mindenevő bogarak alrendjével. Ennek van egy alrendága, amelyet a latin nevezéktan Cucujiformia névvel illet. Ebbe tartozik a katicabogarak említett családja, azon belül pedig több nem, köztük a szóban forgó kettő, melyek szintén összefognak néhány fajt, köztük a hétpettyest, meg a harlekint. Utóbbi nem itt, hanem Kelet-Ázsiában őshonos, különben meg keserűkaticának is nevezik.

Ekkor megtelt a skopka. Ervin, mivel nyelvhasználati szempontból rend- és tisztaságmániás volt, hangosan gondolkodva megkérdezte, mi lehet a skopka magyarul. Erre most nincs idő, csöndben legyen, mert lefokozom, mondta Bandika, miközben lenyitotta az utánfutó hátsó ajtóját. Szerette volna, ha a szőlő minél hűvösebb állapotban kerül a feldolgozóba. Most már csak azt nem értem – szólalt meg az autóban Ervin –, miért döntött úgy a rizling, hogy idén már szeptember közepére beérik. Talán a pápa iránti tisztelet vezérelte. Szerintem inkább a globális felmelegedés – mondta Bandika, és a visszapillantó tükörbe nézett, hogy minden rendben van-e. Rendben volt.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

koronavírus

Koronavírus – Kevés mintát értékeltek ki vasárnap, a pozitivitási arány 17 százalék felett

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.