Vélemény

Esély és felelősség

A frissen alakult Összefogás mozgalom nagy ambícióval lát neki, hogy bevégezze azt a munkát, ami a Híd és az MKP koalíciós tárgyalásaival félbeszakadt: a szlovákiai magyar egység megteremtését.
Sánta Szilárd

2019. szeptember 9. 10:30

Nagy Roland  felvétele

A lassan csordogáló, sokáig húzódó, nem transzparens koalíciós tárgyalások kevés időt hagytak az Összefogás meghirdetőinek. Amíg a 2020-as parlamenti választáson induló pártok a jelöltállításon, a szövetségesek megkötésén gondolkodhatnak, addig az új szlovákiai magyar egység kovácsai a bejegyzéshez szükséges aláírásokat gyűjtik, programot írnak stb. 

Tovább nehezítheti a küzdelmet a határidőkkel, hogy a nyilvánosan bemutatott előkészítő bizottság tagjainak politikai tapasztalata csekély, Bauer Edit és Zászlós Gábor – a mozgalom két tapasztaltabb mentora – pedig évek óta nem politizál aktívan.

Az aláírásgyűjtés és programírás mellett folyamatosan tárgyalni kell az új csatlakozókkal, szervezetekkel, szakemberekkel, és az erősödő kampányban a permanens médiajelenlétért is meg kell küzdeni. Ezzel párhuzamosan friss és egységes kommunikációt kell folytatni a közösségi médiában. 
Ha önkéntes alapon rendelkezésre is áll az ehhez szükséges humán tőke, 

a támogatókról, az anyagi forrás megteremtőiről még semmit sem tudunk.

Az új mozgalom hitelességéhez elengedhetetlen feltétel az átláthatóság. Öllös László politológus úgy fogalmazott lapunkban két napja, hogy egy ilyen típusú mozgalom nem fókuszálhat csupán a politikai képviselet megteremtésére: „Az Összefogásnak túl kellene nyúlnia a választási kampányon és a politikai képviseleten. Ugyanis tudatosítanunk kell, hogy a politikai képviselet nem minden. A társadalomnak is a talpára kell állnia. Ám az releváns politikai képviselettel sokkal könnyebb.”

Ezek a törekvések azonban csak a legszélesebb összefogással és szakértelemmel érhetők el. Az Összefogással kapcsolatban még rengeteg a kérdőjel. Az egyik kérdés az, vajon mennyire lesz szilárd az a rendezőelv, ami a sokféleséget összeboronálja. Nagyon fontos lesz, milyen viszonyt alakít ki a mozgalom a Híddal és az MKP-val. Egyelőre az utóbbi pártban érzékelhető nagyobb zavar.

A közösségi médiában több fiatal MKP-s nyíltan az Összefogást támogatja.

Az MKP nagyon óvatosan nyilatkozik az Összefogás két alapítójának párttagságáról, és Menyhárt József, az MKP elnöke egy nagyinterjúban szintén általánosságban, semmitmondó óvatossággal beszélt a rátermett emberek összekapcsolásáról. 

Háttér-információk szerint a Hídban is többen várakozással telve figyelik az Összefogás sorsát. Nyilvánosan csupán Nagy József, volt EP-képviselő jelezte, csatlakozna a mozgalomhoz. Bár Nagy József nagyon szerencsétlenül válaszolt a paraméteres kolléga egyik kérdésére: „30 éve vagyok vállalkozó, nem függök semmitől, megengedhetem magamnak ezt az »időzabáló« hobbit, a politizálást.” Egy volt EP-képviselő így megfogalmazott politikai krédója csupán a választók további frusztrálására alkalmas. 

Az Összefogásnak nemcsak lehetősége van, hanem hatalmas felelőssége is. Ha sikerül megszereznie a bizalmat a társadalmi csoportoktól, nagyon okosan kell sáfárkodnia az elnyert bizalommal, mert ha visszaél vele, utána hosszú ideig nem lesz esélye hasonló kezdeményezésnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?