És akkor elkezdett havazni

hőesés

Megigézve nézték a hópelyhek koreográfiáját a rosszarcúak is.

Az új év első napján havazni kezdett a kora reggeli órákban. Azt nem állíthatjuk, hogy a hóhullás teljesen meglepte volna a másnapos, remegő gyomrú országot, hiszen az országos meteorológiai szolgálat napokkal korábban megjósolta a havazást; a csipás ország tehát elfogadta, tudomásul vette, hogy havat hozott az újév. A sok milliárd apró jégrészecske hókristállyá egyesülve hullott alá; a nagy, összetapadt pelyhek először függőlegesen, majd rézsút érkeztek, kitöltve a teljes látóhatárt.

A szilárd halmazállapotú csapadék pár perc alatt fehér bevonatot adott a kótyagos, káromkodva ébredő regnumnnak. Az elnöki palotában, ahol az újévi beszédre készülődtek, az ablakhoz tódultak a sminkesek, a beszédírók és a tanácsadók. Az egyik ablakhoz odalépett az elnök is, s tekintetét a sűrű hóesésbe fúrta. Megigézve nézték a hópelyhek koreográfiáját a rosszarcúak, az örök másnaposak a kocsma rácsos ablakán át.

A poharukba kapaszkodva csoszogtak az ablakig, ahol egymás szavába vágva a régi, kemény telekről sztorizgattak.

A függönybe csimpaszkodva lestek ki a gyerekek a karácsonyi levonókkal dekorált erkélyajtón, ők a hógolyót, a hóembert, a szánkót látták a földön szétterülő hóanyagban.

A hajnali hószállingózásból délelőttre egyenletes, határozott tempójú, komótos havazás lett, amely leszigetelte a vetést, eltűntek a szántóföldek barna foltjai. A városok utcáin a hó ellepte a pezsgősüvegeket, a petárdákat, a konfettit, a tavalyi és az újévi hányást. A hómentesítés nyomait még nem lehetett látni, mintha a karbantartó vállalat hómunkásai, hókotrói és hóekéi is kiélvezték volna a látványt.
 

A későn ébredők először a telefonjukon pillantották meg a havas tájat, s olvashatták, a havazás kommentlavinát indított el, indulatos vita kerekedett a hó igaz természetéről, eredetéről és hátteréről. A későn ébredők első útja a kávéfőző helyett a redőnyzsinórhoz vezetett. A hó közben belepte a dombot és a gödröt, a madáretetőt és a rókacsapdát, a medencét és a moslékos kannát, a libikókát és a kutyaszart, a lámpavasat és a hajléktalant. 

Az év első napján ott szunnyadt az egész ország a hó alatt, hogy aztán lerázza magáról, mint kutya a vizet, és mozgásba lendüljön.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?