Vélemény

Drucker politikai keringője

Márius Kopcsay

2018. április 22. 13:12

Semmihez sem fogható az a politikai keringő, amit a belügyi tárca élén láthattunk. Drucker belügyminiszter hosszasan mérlegelte, hogy visszahívja-e Gašpar rendőrfőkapitányt. Elég gyorsan kiderült, igazából nem fűlik hozzá a foga.

Talán az egészségi gondjai miatt, talán a sajtóban megszellőztetett vállalkozói tevékenysége miatt, a miniszter – érthető módon – úgy döntött, maga int búcsút a kormánynak. A becsületes „Druky”, ahogy állítólag a legközelebbi munkatársai nevezik, irányította a postát, válságmenedzserként igazgatta az egészségügyet, e tevékenységei során megmutatta, hogy lojális, de önálló véleménye is van.

Idézzük csak fel, hogy milyen helyzetbe került, amikor Robert Fico kormányfő az Általános Egészségbiztosító igazgatóját szorongatta meg. Ebből a szorult helyzetből is jól jött ki Drucker, de bajuszt akasztani Gašparral és a rendőrséggel – amely futni hagyja az elítélt Okoličányt – túl nagy falat egy fiatalembernek.

Drucker politikai és szakmai kilátásai még ezzel együtt is jobbak, mint a Smeré.

Amint Drucker vette a kalapját, Pellegrini máris megegyezett Gašparral, a rendőrfőkapitány május végén távozik. Mindezt pár órával azután, hogy Gašpar közölte, nem mond le, a végsőkig harcolni fog.

Úgy látszik, semmi nem a terv szerint alakul, spontánul is történnek dolgok. Kaliňák, Fico távozott és a rendőrfőkapitány is csomagol. Két hónappal ezelőtt ebben még senki sem hitt. A polgárok nyomásgyakorlása bejött. Remélem, ezt tudatosítja, s a jövőben is jól sáfárkodik ezzel az új képességével.

 

MÁRIUS KOPCSAY

a TASR hírügynökség munkatársa

Önnek ajánljuk