Cui bono?

RTVS k

Úgy tűnik, ha a kormánykoalíciónak nem lenne olyan ellenzéke, mint amilyennel jelenleg rendelkezik, akkor ki kellene találnia. Eddig ugyanis a kormánypártoknak sikerült megnyerniük mind a parlamenti, mind az elnökválasztást. És ha ez folytatódik, az európai parlamenti választást sem fogják elveszíteni. 

Az ellenzék még mindig nem akarja megérteni, hogy a politika máshol készül, nem az utcán. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke látogatása után a szlovák miniszterelnök ujjonghatott örömében. Jourová ugyanis nem tartja problémának a Különleges Ügyészség sokat bírált felszámolását. Az RTVS javasolt megszüntetésével kapcsolatban pedig a politikus asszony örömmel állapította meg, hogy a törvénytervezettel a parlament nem gyorsított eljárás keretében foglalkozik. Nagyra értékelte, hogy a közmédia átalakításával kapcsolatban széles körű vita alakult ki, és hogy a javaslat több konzultáción esett át, mielőtt a kormány jóváhagyta és a parlamentbe továbbította. 

Ahogyan a történelmet sem nevezhetjük ósdinak, úgy a jelenlegi kabinet viselkedésében sincs semmi újdonság. Eddig minden egyes kormány, amelyik hatalomra került, többé-kevésbé ellenőrizte a közmédiát. Ha belegondolunk, végül is az RTVS mai vezérigazgatója még Igor Matovič kormányának a politikai jelöltje. 

Nem feltételezem, hogy bármelyik következő kormány lemondana arról, hogy saját igazgatót ültessen az STVR igazgatói székébe. Az új törvénytervezet szerint őt egy olyan testület fogja megválasztani, amelyik négy tagját a kulturális minisztérium adja, ötöt pedig a parlament választ. Egyértelmű, hogy a testület összetétele a mindenkori választásokból győztesen kikerülő többséget fogja tükrözni. Feltételezhető az is, hogy ha a jelenlegi kormánypárti politikusok elveszítenék a következő választást, akkor éppen ők lesznek azok, akik az igazgató következő „politikai jelölését” bírálni fogják. Robert Fico annak idején 2010-ben hangosan kritizálta és célzatos átalakításnak minősítette a közszolgálati tévé és rádió összevonását, azaz az RTVS létrehozását. Az STVR-törvénnyel lényegében most hasonló dolgot művel, mint amit évekkel ezelőtt kritizált. Az önkényes célzatosság akkor fog megint az eszébe jutni, ha majd egyszer az ellenzéki padsorokban fog ülni. Ez a politika. 

Az, hogy a közmédia miatt az ellenzék túlságosan felkorbácsolta az érzelmeket, hogy az alkalmazottak is hangosan kifejezték nemtetszésüket a tervezett változtatásokkal kapcsolatban, olyan típusú politizálás, ami végső soron árt a közintézménynek, és visszafelé is elsülhet. Hiszen mindez csak felerősíti és igazolhatja a kormány érveit és kritikáját, miszerint a közmédiát teljesen áthatja a politika, és túlpolitizált. A kormánykoalíció pedig képes ezeket az érzelmi táncokat a maga javára fordítani. Két igazság összecsapásáról van szó, és ezt a harcot nem lehet megnyerni. Az egyedüli kiút, ha visszatérünk a tényekhez. Egyelőre azt mondják, hogy a kormány „okosan” merít a múltbeli precedensekből, miközben maga is olyan új precedenseket teremt, melyek egy nap majd a következő kormányt „boldogítják”. 

Fekete nap – az RTVS megmentésére irányuló akció eddig egyetlen célt szolgált, éspedig a kormánypártok európai parlamenti választási kampányát. A média és az ellenzék ismét gyönyörűen – és önként! – aktivizálta a kormánykoalíció szavazóit. Az ember ilyenkor elgondolkodik: tulajdonképpen miért történik ez, és vajon tudnak erről? Cui bono? (Kinek a javára?) A médiának és az ellenzéknek egyaránt tudnia kellene a választ.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?