Vélemény

Civil, politikus, vállalkozó

Az „álpolitikus” ma is szoros kapcsolatban áll az „álcivillel”
Bolemant Lilla

2021. augusztus 2. 11:32

Jutalom a korrupciót jelentőnek

AzÚj Szó hasábjain többször is előkerült már ez a téma, és különféle nézetek jelentek meg vele kapcsolatban, ám az utóbbi években ezek a viták nem igazán kavartak nagy port. Lássuk csak, mit is jelentenek manapság ezek a szavak.

A civil az, aki alapít egy szervezetet, mert van egy célja, amit szeretne megvalósítani. Van egy társadalmi probléma, amit szeretne megoldani, vagy legalább segíteni néhány embernek, akik nem férnek bele a szociális hálóba, az állam nem képes, nem tud vagy nem akar gondoskodni róluk, törődni velük. Aktívan dolgozik tehát azért, hogy elérje a célját, hozzájáruljon a társadalom egy kis szeletének jobbá tételéhez. Dolgozik, mondom! És értéket teremt.

A kilencvenes-kétezres évek fordulójára kellett volna, hogy tájainkon kialakuljon a civil szektor, ami meg is történt. Kialakult viszont egy olyan szektor is, amely felismerte, hogyan tud visszaélni a lehetőségekkel.

Persze az ilyen emberfajta mindig is jelen volt a társadalomban, nincs mit csodálkozni rajta.
Azokban az években nem volt ritka, ha „kétoldalú” névjegykártyával mutatkoztak be ezek az emberek. Az egyik oldalon a vállalkozása, a másikon a civil szervezete.

Ezzel a névjegykártyával sétált be a minisztériumokba és egyéb állami hivatalokba, ahol megtalálta a magafajtát, és közösen megtalálták annak a módját is, hogyan tudják lehívni az állami és a nemzetközi pénzeket is úgy, hogy a haszon az övék legyen. Így fonódott össze a civil, a vállalkozó és a politikus érdeke.

Az „álpolitikus” ma is szoros kapcsolatban áll az „álcivillel”, aki „bemondásra” kapja a milliókat, mert már az apukája is parolázott a mostani hatalmasokkal, és a rengeteg pénzből „civil birodalmat” épít. Miközben politikusként is érvényesülni szeretne, vagy ha ő nem is (mert ehhez nincs mindnek tehetsége), az apukája és az atyai barátai ezt várják el tőle.

A milliomos azt gondolja, ő akkor lesz filantróp, ha a civil szektort támogatja. Azzal, hogy civil szervezeteket alapít, amelyekben olyan embereket helyez el, akik, ha mindezt nem látják, valóban lelkesen dolgoznak, hiszen vannak nemes céljaik, és lelkesen dolgoznak nemes célú projektekben. És a milliomos a saját szervezetein keresztül szívja le az állam pénzét. Azt a pénzt, amelynek a valódi civil szervezetekhez kellene eljutnia, amelyek nem mellékesen civilek, és nem csak játsszák a filantrópot.
Az egyszemélyes civilpolitikusmilliomosok hatalma pedig szinte határtalan. Az ügyeskedés mesterei, akik a többi ember rovására gazdagodnak meg, és ha valaki azt mondja nekik: nézd, neki nem sikerült, arra a válaszuk: „Mindenkinek ugyanolyan lehetősége volt, miért nem csinálta meg ő is a szerencséjét?!” Ennyit az esélyegyenlőségről.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

Eduard Heger
Frissítve

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.