Vélemény

Cirkusz nélkül nem megy

Betyár és biciklista a legnagyobbak között? – hüledeznek sokan.
Lampl Zsuzsanna

2019. január 5. 15:55

v

Reggeli teámat iszom, az ablakpárkányon didergő galambok tapossák a havat. Marika Gombitová közleményét olvasom: a „legnagyobb szlovák” ankétban (az idézőjelek tőle származnak) átadja a helyét valamely kevésbé ismert, de történelmi szempontból jelentősebb személyiségnek. Mintha azt üzenné: itt valami bűzlik. 

A szlovák közszolgálati tévé őszszel hirdetett ankétot a Legnagyobb szlovák címmel. Az ötlet a brit közszolgálati médiáé, 2002-ben hirdette meg a legnagyobb britről szóló ankétot, amelyet szintén tüzes viták kísértek. A BBC azóta 24 országnak adta el a műsor ötletét. Az ankétokat mindenhol heves konfrontációk kísérték, volt, ahol idő előtt be kellett fejezni. A tíz legnagyobb szlovák listáját újévkor sugározta a STV1, és nálunk is beindult a veszekedés. Mert sokaknak nem tetszik, kik kerültek az első tíz helyre, meg a többire. 

Én meg azt gondolom, hogy ismét egy jól kitalált médiamanipulációval van dolgunk. A média, beleértve a közszolgálatit, pontosan tudja, hogy a konfliktus nagyobb nézettséget eredményez, mint az egyetértés. 

Szerintem a mi RTVS-ünk is számolt azzal, hogy ha a műsor reklámjában benne lesz Tiso, mert az elején még benne volt, azzal máris elindul a vita, és amikor kiveszik a képét, úgymond tanúsíthatják, hogy mennyire tolerálják azok véleményét, akik Tisót fasisztának tartják. Tiso eltűnt. De felvillanhatott! Alaphang megadva. Többszörösen ügyes húzás. 

A nemtetszés új forrása, hogy kik kerültek a legnagyobb szlovákok közé. Sokan kérdezik, hogyan kerülhet egymás mellé például a pap Srholec és Jánošík, a betyár. Vagy Dubček és Husák. Egyáltalán, mitől nagy szlovák a normalizátor Husák, és szlováke egyáltalán Cirill és Metód, a két hittérítő. Miért csak egy sportoló van az élbolyban (Sagan), más meg azt kérdezi, mit keres egy sportoló a legnagyobb szlovákok között. Szóval van min vitatkozni, már akinek nincs más dolga. De mint mondtam, a vita, más szóval a cirkusz élteti a médiát. S mi a közös a különféle korokból származó, más szakmájú, (akár ellentétes) értékrendű személyekben? Az, hogy rájuk szavazott valaki, másra meg nem. Ez az ankét ezért nem a nemzet véleménye, csak a szavazóké. Az ankét különben sem reprezentatív felmérés. A reprezentatív felmérésnek tudományos módszerrel kialakított mintája van. Az ankétban nincs minta, az válaszol, szavaz, aki akar. S nem mindenki szavaz, akinek van véleménye. Persze, az ilyen vélemény aztán nem is jelenhet meg. 
Gombitová helyében ezért nem zárkóznék el. Most jön az úgynevezett össznépi szavazás (mint a szupersztárban), amit szerintem úgysem nyerne meg. Én az erdész Jozef Dekret Matejoviére szavaznék, mert tetszik a neve, és az, hogy az erdőbe lépve mindig levette a kalapját. 

Egyébként meg Štúrra vagy Štefánikra tippelek. S akkor majd mindenki megnyugszik. Talán. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hazai élelmiszer

Tarol a külföldi élelmiszer

v

Elődöntőben a magyar pólósok

Mocsai Lajos

Mocsai Lajos: „Lehet álmodozni az itthoni Eb-győzelemről”

Az aszály miatt drágulhat a cukor

Drágább lesz a cukor

Áramütés veszélye miatt hűtő- és fagyasztószekrényeket hív vissza az IKEA

A pozsonyi IKEA három árukiadó helyet nyit

sertés

Hét érdekesség a sertésekről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.