Vélemény

Cirkusz nélkül nem megy

Betyár és biciklista a legnagyobbak között? – hüledeznek sokan.
Lampl Zsuzsanna

2019. január 5. 15:55

v

Reggeli teámat iszom, az ablakpárkányon didergő galambok tapossák a havat. Marika Gombitová közleményét olvasom: a „legnagyobb szlovák” ankétban (az idézőjelek tőle származnak) átadja a helyét valamely kevésbé ismert, de történelmi szempontból jelentősebb személyiségnek. Mintha azt üzenné: itt valami bűzlik. 

A szlovák közszolgálati tévé őszszel hirdetett ankétot a Legnagyobb szlovák címmel. Az ötlet a brit közszolgálati médiáé, 2002-ben hirdette meg a legnagyobb britről szóló ankétot, amelyet szintén tüzes viták kísértek. A BBC azóta 24 országnak adta el a műsor ötletét. Az ankétokat mindenhol heves konfrontációk kísérték, volt, ahol idő előtt be kellett fejezni. A tíz legnagyobb szlovák listáját újévkor sugározta a STV1, és nálunk is beindult a veszekedés. Mert sokaknak nem tetszik, kik kerültek az első tíz helyre, meg a többire. 

Én meg azt gondolom, hogy ismét egy jól kitalált médiamanipulációval van dolgunk. A média, beleértve a közszolgálatit, pontosan tudja, hogy a konfliktus nagyobb nézettséget eredményez, mint az egyetértés. 

Szerintem a mi RTVS-ünk is számolt azzal, hogy ha a műsor reklámjában benne lesz Tiso, mert az elején még benne volt, azzal máris elindul a vita, és amikor kiveszik a képét, úgymond tanúsíthatják, hogy mennyire tolerálják azok véleményét, akik Tisót fasisztának tartják. Tiso eltűnt. De felvillanhatott! Alaphang megadva. Többszörösen ügyes húzás. 

A nemtetszés új forrása, hogy kik kerültek a legnagyobb szlovákok közé. Sokan kérdezik, hogyan kerülhet egymás mellé például a pap Srholec és Jánošík, a betyár. Vagy Dubček és Husák. Egyáltalán, mitől nagy szlovák a normalizátor Husák, és szlováke egyáltalán Cirill és Metód, a két hittérítő. Miért csak egy sportoló van az élbolyban (Sagan), más meg azt kérdezi, mit keres egy sportoló a legnagyobb szlovákok között. Szóval van min vitatkozni, már akinek nincs más dolga. De mint mondtam, a vita, más szóval a cirkusz élteti a médiát. S mi a közös a különféle korokból származó, más szakmájú, (akár ellentétes) értékrendű személyekben? Az, hogy rájuk szavazott valaki, másra meg nem. Ez az ankét ezért nem a nemzet véleménye, csak a szavazóké. Az ankét különben sem reprezentatív felmérés. A reprezentatív felmérésnek tudományos módszerrel kialakított mintája van. Az ankétban nincs minta, az válaszol, szavaz, aki akar. S nem mindenki szavaz, akinek van véleménye. Persze, az ilyen vélemény aztán nem is jelenhet meg. 
Gombitová helyében ezért nem zárkóznék el. Most jön az úgynevezett össznépi szavazás (mint a szupersztárban), amit szerintem úgysem nyerne meg. Én az erdész Jozef Dekret Matejoviére szavaznék, mert tetszik a neve, és az, hogy az erdőbe lépve mindig levette a kalapját. 

Egyébként meg Štúrra vagy Štefánikra tippelek. S akkor majd mindenki megnyugszik. Talán. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Csütörtökön 1454 embert teszteltek, ebből 24 volt pozitív

Alsóhatár

Fűtetlen lakásokban a karanténban

b

Nem egyszerű eljutni a bősi karanténközpontba és onnan haza

Cristiano Ronaldo

Ronaldo lesz az első dollár milliárdos futballista

Komárom

Kék színben pompázott a komáromi Szentháromság-szobor

Suja tímea

„Nem tudtunk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.