Vélemény

Buzeráljuk a kisebbet!

Szlovák–magyar, két jó barát, vélelmezik egyesek, mígnem a fránya valóság szembe nem jön és dózerol. Márpedig rendszeresen szembejön, hogy az illúziókat félrelökje.
Mózes Szabolcs

2016. október 29. 11:20

Normális társadalmakban ez úgy szokás, hogy a hatalom a kisebbeket, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket védi. Mert ez indokolt a leginkább, a közösségi szolidaritás, az esélyegyenlőség elve ezt diktálja. Nálunk ez olykor (sokszor?) nem épp így működik. Ha végigmegyünk a republika déli járásain, sok színmagyar településen is csak mutatóba találunk magyar feliratot. A sok potraviny, otváracie hodiny, ulica, žiadosť és kúpa-predaj között egy-két nyitvatartást. Mi erre a legjobb szlovák válasz, a pozsonyi „best practice”? A nyelvrendőrség: amely kiszáll, és elmagyarázza, hogy az a kevés magyar szöveg, ami van, hol és miért nem lehet ott, ahol van. Mert na Slovensku po slovensky, a magyar meg csak megtűrt.

Az egész rendszer így van felépítve. Adott egy perverz államnyelvtörvény, amely azzal az egy céllal jött létre először Mečiarék, majd Ficóék alatt, hogy mutassa a szlovák nyelv szupremáciáját, mindenhatóságát. Ezt a törvényt sajnos a Radičová-kabinet idejében is csak kozmetikázni sikerült az akkori magyar érdekképviseletnek. A törvény értelmében pedig a kulturális minisztériumon belül adott egy nyelvrendőrség, amelynek feladata, hogy a feljelentések alapján hatóságilag buzerálja az önkormányzatokat és mindazokat, akik a jogszabály hatálya alatt állnak. A hivatalnokok pedig nagyon ügybuzgók. Ha a gyengébbet kell bántani, az ügyintézés mindig flottul zajlik.

Van egy toldozott-foldozott kisebbségi nyelvtörvényünk is, amelyről viszont tudjuk: betartatását kevésbé veszik komolyan az illetékesek. Pedig pont azt védi, amit van értelme védeni: a kisebbségi nyelvet. A sok potraviny és žiadosť közé szorult magyar szót. Vagyis védené, ha effektív lenne. Lesz ennek betartatására elég politikai akarat a következő négy évben?

"BOŽE, POŽEHNAJ MAĎARA!" - IZSÁN MÉG A HIMNUSZT IS LE KELLETT FORDÍTANI

A kétnyelvű vasúti táblák kihelyezése, melyek az utóbbi 4–5 évben szimbolikus üggyé vált, egy tollvonással (copyright Bugár Béla) elintézhető lenne. Csak az a tollvonás tart sokáig. Ha pedig összeszámolnánk, mennyi költséggel járt a nyelvrendőrség felesleges bősi kiruccanása (benzin, anyag, munkaköltség), nem járnánk messze az igazságtól, ha azt mondanánk: ennyi pénzből számtalan déli állomást kétnyelvűsíteni lehetett volna.

Csak a rendszer nem ilyen. Nem azért van, hogy valós igényeket elégítsen ki, hogy problémákat oldjon meg, hogy a szorult helyzetben lévőt segítse.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: A legfontosabb intézkedés az, hogy betartsuk a jelenlegieket

Mokos Attila

Komáromból ősz óta nem mozdul

koronavírus

1800 felett a PCR-teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, 114-en elhunytak

Az igazi ellenállás nem a mellverdeső virtus, hanem a jellem, amely nem alkuszik

Az igazi ellenállás nem a mellverdeső virtus, hanem a jellem, amely nem alkuszik

koronavírus-vakcina

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Mianmari puccs

Mianmari puccs – Újabb halálos áldozatai vannak a rendőrségi oszlatásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.