Búcsú a jogállam építésétől – vagy mégsem?

caputova kp

Zuzana Čaputová köztársasági elnök asszony tegnap nehéz szívvel, de aláírta a hat hétig tartó parlamenti adok-kapok és perpatvar után megszületett büntető törvénykönyv módosításáról és a Különleges Ügyészség megszüntetéséről szóló törvényt. Hangsúlyozta: nem ért egyet a jogszabály tartalmával, de paradox módon csakis az aláírásával van esély megakadályozni a norma hatályba lépését. Az államfő ugyanis azonnal az Alkotmánybírósághoz fordul, és egyebek mellett a taláros testülettől azt is kérni fogja, hogy a végső döntés meghozásáig függesszék fel az új Btk. hatályosságát.

A hármas kormánykoalíció múlt héten csütörtökön az éj leple alatt 78 képviselőjével fogadta el a Btk. szégyenletes módosítását – pontosan úgy, ahogy azt a Smer feje elképzelte. Taktikusan dogoztak, szót fogadtak, megvárták, míg a parlamenti téren az extázisban tomboló tömeg – az „Elég volt Ficóból!” jelszóval – lassan elcsendesült, s megkezdhették a jogtörténelmi szavazást. A Smer elnöke is megjelent a parlamentben, hogy meggyőződjön, vannak-e elegen a voksoláshoz. Voltak, csak egy hiányzott a 79-ből. Ünnepelhettek Blaháék.

A büntető törvénykönyv módosítását az a Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány terjesztette a törvényhozás elé, aki ellen bűnelkövetési esetei miatt jogi eljárás van folyamatban, így magára is gondolt, amikor embereivel „megszabták” az egyes bűnelkövetési típusokhoz az elévülési idők hosszát, amelyek lezárják a megkezdett jogi folyamatokat. Robert Fico hónapok óta készíti elő a parlamenti talajt, és úgy tűnt, Tibor Gašpart tartja a legalkalmasabb embernek a Szlovák Információs Szolgálat igazgatói posztjára. De hirtelen taktikát változtatott: mégsem Gašpart, hanem a fi át javasolja az SIS élére. Családias légkörben valószínűleg azt tervezi, hogy azt fogják csinálni, amit Vladimír Mečiar művelt Ivan Lexával a mečiari sötétség fénykorában az akkori köztársasági elnök Michal Kováč ellen, annak ellehetetlenítésében.

Több mint egy héttel az emlékezetes szavazás után mégis azt gondolom, hogy enyhülni fog a rombolók örömmámora, ha bizonyos jogi műveletek szárnyra kapnak, és nem lesz olyan egyszerű dolguk, mint Matúš Šutaj Eštok belügyminiszternek, amikor a becsületes rendőröket – Hamran Istvánnal az élen – kegyetlenül elintézte.

Az országban dúló értelmetlen politikai háborúba tegnap belépett Zuzana Čaputová is, akinek Fico politikai gépezetéről sok tapasztalata és hazugságokra épülő keserű emléke van. Aztán később majd meghozza döntését az Alkománybíróság is, és ezekkel egyidőben behúzhatják a féket a törvény hatályba lépése miatt – ha egyáltalán hatályba lép – az EU illetékes szervei is azzal, hogy Szlovákiának befagyasztják az uniós alapokból járó pénzforrásokat, mint ahogy azt Magyarországgal tették.

De a legfontosabb talán az, hogy a választásra jogosult gondolkodó polgárok pontosan tudják, miért van ez a rettentő gyors, kapkodó törvénymódosítás az amúgy is beteg igazságszolgáltatásunk lebénítására, amelyet azok az emberek alkottak meg, akik a súlyos törvénysértéseket elkövették három választási ciklusban. Minden következmény nélkül. Mit lehet várni a társadalmi nyugalom és békesség elérésében ilyen körülmények között, amire minden becsületes polgár jogosan vágyik?!

S ami még ettől is fontosabb, hogy a szabad demokratikus választások után a megválasztott hatalomnak kutya kötelessége azt cselekedni, amit a társadalom úgymond a választással megrendelt. A végrehajtó hatalomnak nem az az egyetlen feladata, hogy eleget tegyen azoknak, akik hatalomra juttatták, hanem az is, hogy az ország minden polgárának szolgáljon!

Az elnök asszony tegnapi döntésével ezt tette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?