Vélemény

Boszorkányüldözés ma

E héten bebizonyosodott, hogy a kormány nemcsak a szlovák, hanem a magyar történelmet is a saját szája íze szerint magyarázza. Noha Könyves Kálmán, művelt királyunk már 900 éve kimondta, hogy boszorkányok pedig nincsenek, úgy tűnik, mégis léteznek… Legalábbis Robert Fico és minisztereinek a fejében. Igaz, „felvilágosult“ tárcavezetőink sem nevezik már őket vasorrú bábának. Modern, 21. századi megnevezésük Szlovákiában a kereskedő, míg a veszélyesebbeket üzletlánc néven emlegetik.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2008. július 11. 10:00

E héten bebizonyosodott, hogy a kormány nemcsak a szlovák, hanem a magyar történelmet is a saját szája íze szerint magyarázza. Noha Könyves Kálmán, művelt királyunk már 900 éve kimondta, hogy boszorkányok pedig nincsenek, úgy tűnik, mégis léteznek… Legalábbis Robert Fico és minisztereinek a fejében. Igaz, „felvilágosult“ tárcavezetőink sem nevezik már őket vasorrú bábának. Modern, 21. századi megnevezésük Szlovákiában a kereskedő, míg a veszélyesebbeket üzletlánc néven emlegetik. A középkori boszorkányokkal szemben, akiket rontással, betegségek terjesztésével, az anyatej elapasztásával vádoltak, mai utódaiknak a szlovák kormány csak pénztárcánknak az euró bevezetésével kapcsolatos, indokoltál nagyobb megcsapolását rója fel. A Fico-kormány - legalábbis a szavak szintjén - mégis csaknem olyan hévvel vette fel a harcot a szlovák démonok ellen, mint a legvadabb középkori inkvizítorok. Szerdai ülésük után hivatalosan is kihirdették, hogy gátat szabnak a kereskedők praktikáinak, létrehozva egy ártanácsot. Ez a Ficóhoz hű miniszterekből álló tanács dönti el, hogy kit tekintünk a jövőben „boszorkánynak“, és kit hurcolnak meg nyilvánosan azért, mert nem a miniszterek szája íze szerint alakította az árait.
A kereskedők persze értetlenkednek, tiltakoznak és - rendes boszorkányokhoz híven - sötét jövőt jósolnak a kormány intézkedéseinek. Pavol Konštiak, a szlovák kereskedelmi szövetség elnöke szerint az árreguláció fegyverét hadiállapotban szokás bevetni, mivel nincs hadiállapot, erre szerinte nincs is szükség. Nos, Konštiak nagyot téved, igenis „hadiállapot“ van, és hogy ki az ellenség, azt Fico dönti el. A kormányfő értékrendjét figyelve, hamarosan tiltólistára kerülhet a szlovák alkotmány is, hiszen eszerint Szlovákia még mindig piacgazdaság. Olyan gazdasági rendszer, amelyben a termelési tényezők többségében magántulajdonban vannak, és ahol a termelt javak, szolgáltatások elosztását és az árakat a szabad piac határozza meg. Egyszóval: Fico rémálma.
Mi vár a kormánynak szemet szúró kereskedőkre? Nos, „megnyugodhatnak“. Míg a középkori boszorkányokra spanyolcsizma, izzó fogók, csigahúzás, tűzpróba, kerékbe törés, karóba húzás, máglya várt, a szlovák kereskedőket a kormány „csak“ közszemlére állítja, megszégyeníti, és a nép ellenségének kiáltja ki. A hírverés azonban a középkorihoz hasonló lesz. Több száz évvel ezelőtt a boszorkányok kivégzése nagy látványosságnak számított, amire harang- vagy trombitaszó figyelmeztette a népet. A szlovák miniszterek, Ficóval az élen rendszeres sajtótájékoztatókon hirdetik ki a velük ujjat húzó kereskedők nevét, büszkén kiáltva a világba: boszorkányok pedig vannak! (Molnár Iván)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.