Vélemény

Biden egy éve

​​​​​​​Joe Biden beiktatása után feltettem a kérdést, sikerülhet-e az új elnöknek a nemzet egyesítése, amit beiktatási beszédében meghirdetett. A válasz egy év után: nem.
author
Braunsteiner Áron

2022. január 24. 10:30

Kotrha
Kotrha

Biden az utóbbi hónapokban nemhogy az országban, a saját pártjában sem tudott egységet teremteni. Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor akadályozta meg az elnök eddigi legnagyobb törvényjavaslatát, a Build Back Better (Építsük vissza jobban) tervet, amely az elképzelés szerint például a családok helyzetén javítana, illetve segítene megoldani az infrastrukturális problémákat és inflációval járó nehézségeket.

Egy évvel a beiktatása után az amerikai elnökök közül csak Donald Trump népszerűségi mutatója volt alacsonyabb, és az övé se sokkal. Biden népszerűsége az augusztusi afganisztáni kivonulás óta 50 százalék alatt van, és egyre csökken. Kamala Harris alelnök még kevésbé népszerű. A 79 éves elnök, akit Sleepy Joe-nak, azaz Álmos Joe-nak csúfolnak, ritkán nyilatkozik a sajtónak, és ezzel is azt a benyomást kelti, hogy nem ért el semmit. Pártolói is belátják, hogy még akkor sem hatékony a kommunikációs stratégiája, amikor egy-egy törvényjavaslatot sikerül elfogadtatnia, mert a választók nem is tudnak róla. Én is meglepődve láttam, hogy Biden több elnöki rendeletet hozott az első évben, mint Trump.

Nem sok ideje van Bidennek, hogy tegyen valamit a helyzet javításáért, hiszen novemberben új kongresszusi választások jönnek. Mostani imázsával a demokraták szinte biztos elveszítik a kongresszus irányítását, és ezzel azt, hogy a hátralevő két év alatt bármit is elérjenek.

De ne csak Bident hibáztassuk a megosztottságért. Nehéz elképzelni, hogy ennyi idő alatt bárki más jobban egyesíteni tudná azt az országot, ahol a politikai polarizáció a 2000-es évek óta egyre gyorsabban növekszik. Trump elnöksége végén még sok demokrata politikus, köztük Kamala Harris is megkérdőjelezte az oltásokat, mondván: nem bízna a „Trump-oltásban”. Most teljesen más a véleményük, pedig ugyanarról az oltásról van szó.

A társadalom szétszakadása nemcsak az Egyesült Államokban megkerülhetetlen téma, hanem a nyugati világban általában. Tökéletes példa erre a jelenlegi ukrán ügy. Biden ugyan úgy véli, hogy „keserves árat” fizetne Oroszország, ha bevonulna Ukrajnába, de a NATO-országok megosztottságát is megemlítette, pedig ebben a kérdésben a Nyugat egységét kellene felmutatni.

Ám nehéz az egységes koordináció, amikor a Nyugat összes országában hasonló törésvonalak láthatók. Éppen ez az, amit Kína és Oroszország kihasznál, amikor a demokratikus rendszer gyengeségeiről beszél. Hogyan lehetne egységes irány, ha a társadalom minden kérdésben kétfelé húz?

Nem hiszem, hogy sokan vannak, akik örülnének egy kínai rendszernek, amelyben az egyéni szabadságjogok elnyomása az ára az egységes, erős állam létrehozásának. Így aztán az a nagy kérdés, sikerül-e élnünk a demokráciával, anélkül, hogy szétszakítanánk a társadalmunkat, vagy visszatérünk az autokráciához. Nincs az az elnök, aki helyettünk tudna egyesíteni bennünket. Az a diktátorok módszere.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Árat emelnének a pékségek

Betelt a pohár a pékeknél, már a kenyér is megfizetethetlen lesz?

majomhimlő

Az infektológus szerint ezeknél az embereknél lehet súlyos a majomhimlő lefolyása

dd

A bőség kosara lesz az idei Sziget

Ellentmondó nyilatkozatok a kelet-ukrajnai tömegsírokról

Újabb tömegsírt fedeztek fel Mariupolban, 70 civil holttestét emelték ki

Naszvad

Indulhat a próbaüzem a naszvadi-ímelyi tisztítóállomáson

építőipar

Egekbe szökött az építőanyagok ára, a cégek is több pénzt kérnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.