Vélemény

Azok hangja, akiket nem lehet hallani

A fő kérdés, hogy mit kezd Čaputová az éles belpolitikai helyzetekkel.
Lajos P. János

2019. június 17. 09:30

Zuzana Čaputová vél

Szlovákiának új elnöke van, az első női elnöke. 

Elnöksége első napjának legjobban várt eseménye a beiktatási beszéd volt, és megerősítette a várakozásokat. Čaputová mindenki elnöke kíván lenni, és a felsorolásból nem hagyta ki a nemzeti kisebbségeket és etnikai csoportokat sem. 

A várakozásoknak megfelelő teret kapott beszédében az ország európai és transzatlanti irányvonalának erősítése is. Ez ugyan kötelező kör volt, de nem mellékes, főleg ha azt látjuk, hogy a politikai térfél mindkét oldalán vannak olyan szereplők, akik ezt nagyon szívesen megkérdőjelezik. 

Szlovákia 1989 utáni fejlődésének motorja és egyben irányítója is az unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás, hiszen már előtte irányt szabott az országnak, majd pedig segítette a demokratikus intézményeink fejlődését, erősödését. 

A szélsőséges pártok választóinak megszólítása is fontos eleme volt beszédének. Jól látja, hogy az igazságtalanság okozta elégedetlenség megnyilvánulásának egyik formája a düh, viszont megoldást nem jelent semmire. 

Azt is látnia kell azonban, hogy ez a harag vagy annak mértéke sok esetben nem a valós körülmények eredménye, hanem mesterségesen, politikai célból szított indulat. 

Könnyű a leszakadó régiók nehéz helyzetben lévő lakosságát egymás ellen, a még rosszabb helyzetben lévő roma lakosság ellen, vagy éppen az országba meg sem érkező menekültek ellen hergelni. Az elnök egyik legfontosabb feladata rámutatni ezekre a káros politikai vonulatokra itthon és az unióban is, hiszen az európai parlamenti választáson is láthattuk, hogy ezek a trendek nem állnak meg az országhatároknál. 

Čaputovát sokan fogják hasonlítgatni elődeihez, és bizonyos mértékig ez rendben is van. Ebből a szempontból nincs nehéz helyzetben, mert elődjei közül nem sokan teljesítették a velük szemben támasztott, gyakran nem is túl magas elvárásokat. Ivan Gašparovič teljesítménye említésre sem méltó, róla a wikipediában is elég lenne annyit írni, hogy a Smer hű kiszolgálója volt két cikluson át. Túl sok kiemelkedő eredményt Rudolf Schusternél sem lehet említeni. Talán Michal Kováč teljesítménye a legerősebb a köztársasági elnökök mezőnyében, de nála nagy szerepet kapott a korszak, a korábbi pártelnöke és támogatója, Vladimír Mečiar és a mečiarizmus elleni harc. Bízzunk benne, hogy ilyen helyzet Čaputová elnöksége alatt nem áll elő. 

Kötelező, de nem túl nehéz feladat lesz Andrej Kiska teljesítményének felülmúlása. Feltehetően éppen elődjének üzent azzal a mondattal, hogy igyekezni fog felülemelkedni a személyes támadásokon, és nem fog megfeledkezni arról, hogy elsősorban az emberek szolgálata a feladata. 

Bizonyos mértékben jogos odamondás Kiskának, aki az utóbbi két évben elsősorban Robert Ficóval harcolt, személyesen és a hivatalából is. Kérdés azonban, hogy Čaputová tudja-e majd elődjénél jobban kezelni az éles politikai helyzeteket. Tud-e úgy kompromisszumot kötni, hogy ne veszítse el arcát. A politika egyik oldalon sem csak a nemes elvekről és a szolgálatról szól, egy kormány felállításához sok kompromisszumra van szükség. A köztársasági elnököt védi a hivatala, de egyben meg is köti a kezét. Čaputovának nincs túl sok ideje a felkészülésre, nem nagyon számíthat a 100 napos türelmi időre sem. Néhány hónap múlva parlamenti választás lesz, a kampány már talán ma elkezdődik Andrej Kiska pártjának bemutatásával. Čaputová teljesítményének végső megítélésében azonban az játssza majd a legnagyobb szerepet, hogy tudja-e teljesíteni azt, amit beszédében ígért, tud-e azok hangja lenni, akiket nem hall meg a többség. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.