Vélemény

Az ügyvéd és a porszívóügynök

Megizzadtak a stratégák az amerikai elnökjelöltek első vitája előtt.
Feledy Botond

2016. szeptember 28. 09:06

Hagyják-e Trumpot a szokásos porszívóügynök stílusban beszélni, vagy próbálják „elnökibb” viselkedésre bírni, hogy véletlenül se állíthassa Clinton: a milliárdos oroszbarát üzletember nem alkalmas arra, hogy a Fehér Házba költözzön. Jobb-e, ha Hillary elkezdi támadni Trumpot az övéhez hasonló vehemenciával, vagy a saját temperamentumát követve inkább kioktassa, mintsem a szavába vágva bokszoljon vele? Mindkét oldal készült arra is, hogy a másik arcot vált, végül azonban mindenki a maga bőrében maradt. Trumpot a BBC házaló ügynökként írta le, Clintont jól felkészült, részletekre figyelő ügyvédnek – Hillary jogászkodott azelőtt, hogy first lady lett.
 
A szócsatában Clinton tényeket használt fegyverként. Trump minden kérdésre a szokásos öt-hat mantráját adta elő, függetlenül attól, hogy számokat, adatokat vártak tőle. A szavazótáborok közti megosztottságra remekül rájátszott a vita, de kérdéses, hogy a bizonytalan szavazókat meg tudta-e bármelyikük szólítani. Trump elsősorban arra kerekítette a mondanivalóját, hogy harminc év Washingtonban túl sok, és Hillary nem hozhat változást. Szidta a kereskedelmi megállapodásokat, és azt hajtogatta, „let’s make America great again” – tegyük újra naggyá Amerikát. Hillary sokkal választékosabban adta elő sokkal részletesebb terveit, de ez szintén alkalmatlan lehet a bizonytalanok megszólítására.
 
Ami tanulságos volt, hogy az e-mail-botrány – Clinton közel 30 ezer emailt küldött még külügyminiszterként házi szerveréről, a hivatalos védelmi vonalakat mellőzve – alig került elő, ebből a körből gyorsan kimásztak. Ezzel szemben Clinton határozottan erőltette, hogy vajon Donald Trump hogy lehet az első elnökjelölt évtizedek óta, aki nem teszi közzé adóbevallásait. Trump ráadásul a sokszor cáfolt érvvel válaszolt, amelyről tudni, hogy nem igaz: az adóhivatal éppen vizsgálatot folytat vele szemben, de ez jogilag nem akadálya a nyilvánosságra hozatalnak, főleg, hogy évekkel ezelőtti adatok is beleesnek e körbe.
 
Hillary taktikusan elkezdte aláásni Trump üzleti „sikereinek” titkát: Trump többször csődbe vitte cégeit, hogy kibújjon a fizetési kötelezettségei alól; többször csak az apja pénze mentette meg, és kifizetetlen adósságaival kisembereket tett tönkre – Clinton egyet meg is hívott a vitára. Ezeknek a dolgoknak a felemlegetése alkalmas arra, hogy a republikánus jelölt szavahihetőségét kikezdjék, és fő hivatkozási alapját, a sikeres üzletember voltát kérdőjelezzék meg.
 
Zavarba ejtő volt, ahogy Trump továbbra is úgy viselkedett, mintha egyedül lenne a színpadon: hangosan, helyenként szinte harsogva, mutatóujját feltartva gesztikulált. Clinton nyugodt, mosolygós maradt, olyan helyzetekben is, amikor már-már szívesebben láttunk volna elégedetlenséget, felindultságot az arcán. A gondolkodó emberek többsége szerint Clinton nyerte a vitát. Ugyanakkor nem feltétlen ők lesznek többségben a választáson, és az érzelmi húrokat, az egyszerű üzeneteket továbbra is Trump viszi erősebben. Az sem baj, hogy nincs mögöttük tartalom. 
A következő vita október elején lesz, kérdés, ki változtat taktikát. Máris készülnek a titkos közvélemény-kutatások, és a kampánystábok másodpercről másodpercre átrágják magukat a vitán és levonják a tanulságokat. Hillarynak még emberibb arcot kell találni, Trumpnak nem ártana néhány érvet is a szájába adni.
 
Tájainkon is tanulsággal szolgálhat a szópárbaj. Egyrészt jó, ha van vita. Magyarországon úgy általában, vissza kellene állítani a miniszterelnöki és -jelölti vita intézményét minden választás előtt – ez Szlovákiában is létezik, Budapesten eltűnt. A másik, hogy a tények mégiscsak érdekesek: a Bloomberg, Clinton saját oldala és több híroldal az élő adás alatt azonnal jelezte a képernyő alján, ha valamelyik jelölt ténybeli tévedést követett el. Ezt se lenne rossz meghonosítani. 
 
Az érzelmekre játszó, populista politikus mérkőzik a kompromisszumkész, gyakorlatias politikussal: az amerikai választók általában elég távolinak érzik Washingtont – valahogy úgy, ahogy sokan Brüsszelt Európában. Lehet, hogy Trump üzenetei túl erősek lesznek a politikai elitnek. Miközben a pártok már kezdik érteni, hogy a választók miért szavaznak a mogulra, de esetleges győzelme esetén ez a lavina tovább erősödhet. Ami pedig már globális kockázat lenne, nem csak háromszázmillió amerikaié.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

NAKA k

Drograzziát tartott a NAKA – Öt személyt vettek őrizetbe, luxusautókat foglaltak le

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.