Vélemény

Az egyetemek felelőssége

A Komenský Egyetem beismerte bűnét, a szakolcai főiskola hallgat.
Szilvássy József

2020. július 30. 08:44

Comenius Egyetem
- TASR-felvétel

Lassan lecsengenek a plágiumbotrányok, melyek leginkább az értelmiség körében váltottak ki jogos felháborodást. Maradnak viszont a foltok az érintettek becsületén. Boris Kollárét eddig is beárnyékolták a maffiózókhoz fűződő egykori kapcsolatai, több mint gyanús ügyletei. Branislav Gröhling helyzete különösen kínos, hiszen az oktatásügyi tárcánál, az ifjú nemzedékek nevelésében alapkövetelmény a morális feddhetetlenség, ami a mostani tárcavezető esetében immár aggályos.

Ugyanilyen szégyenbélyeg tapad a kormányfőhöz. Először a közösségi hálón elismerte, hogy e téren bizony ő is tolvajnak tekinthető, de aztán dajkameséket fundált ki, hogyan került a 22 éve leadott diplomamunkájába két szerző könyvéből szóról szóra kimásolt szöveg - a 79 oldalból 75-öt tesznek ki. Aztán a miniszterelnöki sajtótájékoztatón piaci kofákra emlékeztető módon vitatkozott az újságírókkal. De a kormánykoalíciós képviselők mentőövet dobtak neki, pókerarccal, olykor fogcsikorgatva leszavazták az ellenzéki bizalmatlansági indítványt. A legképtelenebb érvvel Ján Mičovský agárminiszter hozakodott elő. Szerinte a plagizálóknak távozniuk kell a politikából, ám Ficóék több mint egy évtizedes regnálása miatt Szlovákia jelenleg nem normális ország, ezért Matovič maradhat.

Ezekben a szomorú történetekben több egyetemi oktató is besározódott. Közvetlenül a szakdolgozatok témavezetői és bírálói felelősek, akik szemet hunytak a mások szellemi munkájából összetákolt iromány felett, vagy nem is törődtek a leadott munkával. Esetleg anyagi hasznuk származott az egészből. Matovič szakdolgozatának opponense például közös horvátországi nyaralásuk során ajánlotta neki a vonatkozó szakirodalmat, amire ő gátlástalanul lecsapott. Ráadásul a házelnök és a kormányfő esetében két dékán követett el súlyos mulasztást, mert ők voltak a témavezetők. Michal Greguš, a Komenský Egyetem Menedzsment Karának mostani vezetője igyekezett mindezt elmaszatolni, ifjúkori hanyagságnak beállítani Matovič szöveglopását. A mundér becsületét végül a Komenský Egyetem vezetése mentette meg, egyértelművé tévé, hogy a kormányfő szakdolgozata már 1998-ban sem felelt meg a kritériumoknak. Tehát az egyetem is hibázott. A szakolcai főiskola rektora viszont ilyen beismerésre is képtelen. Törvény pedig egyelőre nincs az érdemtelenül szerzett titulus visszavonására, bár két minisztérium állítólag már dolgozik rajta.

Alighanem azoknak a szakembereknek van igazuk, akik szerint mindez csak a jéghegy csúcsa és temérdek ilyen diplomás van. Bizonyítékként elegendő felmenni a világhálóra, ahol burkoltan vagy nyíltan ajánlkoznak pénzért szakdolgozat megírására. Így aztán néhány felsőoktatási intézmény valóságos diplomagyárként működik. Intő jel, hogy immár több mint 30 ezer szlovákiai fiatal külföldi felsőoktatási intézményeken tanul, elsősorban a színvonalasabb cseh és magyar egyetemeken.

A hazai felsőoktatási Akkreditációs Bizottság éveken át képtelen volt bezáratni a gyengén teljesítő egyetemeket, a politikusok ellenállásába ütköztek. Újabban az Akkreditációs Ügynökség fogadkozik, hogy rendet tesz. Legfőbb ideje. A tudásalapú társadalom és az ország jövője a tét.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pas

Magyar pártok: legyen újra szabad az állampolgárság!

Világi Oszkár

Világi is a Színmű kurátora lett

tankolás

Benzint Magyarországon tankoljunk

koronavírus

Tizenkét fertőzött egy báni cégnél

ddd

A tréfamester apró gyöngyszemei

fagyasztott zöldség

Gyümölcsöt, zöldséget a mélyhűtőbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.