Vélemény

Alkotmányosság felfüggesztve

Fico Mečiar nyomdokain: minden a rohamain múlik.
Marián Leško

2019. február 21. 11:01

fico
TASR-felvétel

Egyáltalán nem akkora szörnyűség, hogy szombat óta tizenhárom alkotmánybíró helyett már csak négy van Kassán – állítja Andrej Danko, az SNS elnöke és a smeres politikusok többsége (kivéve például Peter Pellegrini kormányfőt). Semmi rendkívüli, és egyébként is,  március végére minden rendeződik, állítják. A valóság azonban az, hogy visszatértünk a  mečiarizmus idejébe, és egyáltalán nem biztos, hogy csak néhány röpke hétre.

Vladimír Mečiar miniszterelnökösködése idején többtucatnyi alkotmánysértő törvényt fogadtak el. Aztán persze ezek a törvények egyszer csak elkerültek az Alkotmánybíróságra, amely végül kimondta, hogy az adott törvény alkotmánysértő, de addig is Mečiarék az érvényben levő jogszabály alapján azt csináltak, amit akartak. Éppen ez volt az egyik módszer, amely lehetővé tette, hogy az a garnitúra szétlopja az országot: több mint százmilliárd koronás állami vagyonra tették rá a kezüket.

A 2001-es átfogó alkotmánymódosítás vetett ennek véget. Az Alkotmánybíróság új jogköröket kapott, így például a gyakran elhúzódó végső döntés meghozataláig felfüggeszthette a vitatott törvény hatályát, hogy addig se lehessen visszaáélni vele. Jelenleg ezt az alkotmánybírósági hatáskör nem lehet érvényesíteni, mivel négy alkotmánybíró nem függesztheti fel egy-egy törvény hatályosságát: csupán a határozatképes alkotmánybírói testület tehetné ezt meg. Ugyanebből az okból kifolyólag a kassai testület nem tud határozni arról, hogy egy törvény alkotmánysértő-e vagy sem, ha vita merül fel, nem tudná kimondani, hogy alkotmányos keretek között zajlott-e le az államfőválasztás vagy az európai parlamenti választás, nem tudna határozatot hozni például akkor sem, ha a Legfelsőbb Bíróság döntene Kotleba pártjának feloszlatásáról, de a „vezér” emiatt az Alkotmánybírósághoz fordulna.

Ha Danko és a Smer szerint ilyen dolgok miatt nem kell aggódnunk, akkor már tényleg nehéz megmondani, mi lenne az egy jogállamban, ami miatt főhetne a fejünk.

Mint tudjuk, múlt héten a kormánykoalíció pártjai megegyeztek hat alkotmánybíró-jelölt megválasztásában, akik közül hármat kinevezhetett volna az államfő. Hét taggal már határozatképes lehetett volna az Alkotmánybíróság plénuma, és a bírók egyetértése esetén határozatot hozhattak volna a legfontosabb ügyekben.

Azt is tudjuk, hogy ki akalályozta ezt meg,  ki rúgta fel az egyezséget. Ez a következő ok, amiért kijelenthetjük, hogy visszatértünk a  mečiari időkbe, amikor minden a legerősebb kormánypárt elnöke akaratának volt alárendelve.

Robert  Fico húzásai az utóbbi időben teljesen kiszámíthatatlanná és irracionálissá váltak, így egyáltalán nem lehet bízni abban, hogy március végén, az újabb alkotmánybírójelölt-választás idején éppen milyen rohama lesz, és lehetővé teszi-e, hogy végre működhessen az Alkotmánybíróság.

Egyszer már volt olyan helyzetben az ország, amikor minden egyetlen politikus hangulatváltozásain múlt, de akkor már a legnagyobb szaktekintélyek kérdőjelezték meg, hogy Mečiar pszichikailag rendben van-e. És mindaddig tovább romlott az állapota, amíg nem sikerült őt leváltani a hatalomból.

A szerző a Trend hetilap komentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
RegioJet

Újabb panasz a déli vasúti pályázat ellen

szivbetegseg

Az is lehet szívbeteg, aki nem tud róla

dd

Egy csók és más semmi?

Európai Unió uniós zászló

Feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését

Kover

VIDEÓ: Újra állt a bál a magyar parlementben - Kövér László kitiltotta Hadházyt

szem

A magas vérnyomás először a szemen látszódik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.