Vélemény

A vesztünkbe rohanunk

Két száraz definícióval kezdem, kérem, bírják ki.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. március 25. 09:31

Pixabay
Pixabay

Egy: a karbon-, illetve szénlábnyom az emberi tevékenység üvegházgáz-kibocsátásának mértéke, s minél nagyobb, annál károsabb az éghajlatra. Kettő: a halál kultúrája II. János Pál pápa kifejezése „az emberi élettel szembeforduló tudatos döntések rendszerére, mely folyamatos programokkal és »tudományos« módszerekkel támadja az életet és az élethez való jogot”. (Forrás: Magyar Katolikus Lexikon).

Hogy jön össze ez a kettő? Hát a zöld propaganda szélsőséges változatában, amely a legváratlanabb helyeken bukkan fel. Fitneszújságot lapozok. Érdekes cikkek, izomnövelő receptek, s egyszer csak... Egy klimatológus írja, hogy a szénlábnyom csökkentéséért lehetőleg nullára kell redukálni a húsfogyasztást. De még fontosabb a gyerekszülések számának korlátozása, mert a gyermeknek van a legnagyobb szénlábnyoma. A két gyerek is sok, mondja ezt nekünk, itt, Európában, ahol már amúgy is vészesen fogy az őslakosság, mert egyre kevesebb gyermek születik. Úgy látszik, sosem hallott a második demográfiai átmenetről. S még meg is fejeli mindezt azzal, hogy a mai hírességek is tudatában vannak a felelősségüknek, ezért nagyon helyesen egyre többen mondanak nemet a gyermekvállalásra.

Ebben igaza van. Némely Insta- sztárok és más, a fiatalok véleményét erőteljesen befolyásoló személyek mintha azzal akarnák a modernségüket és a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket bizonyítani, hogy egymást lekörözve hirdetik, ők nem akarnak gyereket. Közben keresztül-kasul röpködnek a világban, belefulladnak a temérdek holmijukba. A mértéktelen fogyasztás bajnokai. Ők legyenek a példaképek? Micsoda hamisság! Ez a klimatológus sem említ mindent, pl. a repülés óriási szénlábnyomát. Sem a fapadosakat, amelyekkel a fiatalok – a környezetbarátok is – fel-le utazgatnak, sem a magánrepülőgépeket. Ezeken nem siránkozik. Csak az élet továbbadását kifogásolja.

S a fegyverekről sem beszél. Nemhogy a bevetésük, a gyártásuk ellen sem tiltakozik. Úgy látszik, a gyermek káros a környezetre, a fegyver nem. Talán a fegyvernek kisebb a szénlábnyoma, mint a húsnak és a csecsemőnek. Ráadásul embereket likvidál, így azon kívül, hogy valakiknek jó üzlet, kész haszon is, mert a legyilkoltak szénlábnyoma egyszer s mindenkorra megszűnik.

Persze nem először olvasok a gyermekvállalás „káros” hatásáról, de mindig megdöbbenek. Én „zöld” ember vagyok, de elutasítom a szélsőséges prófétákat, akik azzal, hogy a természetes létfenntartási ösztön, az emberi lét továbbadása ellen ágálnak, tulajdonképpen az emberi faj ellen dolgoznak. Mi lesz a következő lépésük? Kiszámítják, kinek van joga élni és kinek nem?

Ajándékba kaptuk a Földet, jól el is pusztítottuk. A fejlődő társadalmak sokat kritizált környezetpusztítása csak megkésett leutánzása a fejlett világ ebbéli módszereinek. S az is csak idő kérdése, hogy gyermekvállalási mintáinkat leutánozzák. Akkor majd náluk is csökkenni fog a lakosság természetes szaporulata.

De addig is: nem a halál kultúrája a megoldás.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Így gazdálkodik a Heger-kormány

Eduard Heger

Heger Albániába utazott az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

d

Egyre több a beteg gyerek, de hiányoznak a gyógyszerek

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Ismeretlen autó gázolt egy biciklist, elhajtott a helyszínről

Cserbenhagyásos gázolás: ismeretlen autó gázolt egy biciklist

Ferenczy Anna

Elhunyt Ferenczy Anna színésznő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.