A vesztünkbe rohanunk

Pixabay

Két száraz definícióval kezdem, kérem, bírják ki.

Egy: a karbon-, illetve szénlábnyom az emberi tevékenység üvegházgáz-kibocsátásának mértéke, s minél nagyobb, annál károsabb az éghajlatra. Kettő: a halál kultúrája II. János Pál pápa kifejezése „az emberi élettel szembeforduló tudatos döntések rendszerére, mely folyamatos programokkal és »tudományos« módszerekkel támadja az életet és az élethez való jogot”. (Forrás: Magyar Katolikus Lexikon).

Hogy jön össze ez a kettő? Hát a zöld propaganda szélsőséges változatában, amely a legváratlanabb helyeken bukkan fel. Fitneszújságot lapozok. Érdekes cikkek, izomnövelő receptek, s egyszer csak... Egy klimatológus írja, hogy a szénlábnyom csökkentéséért lehetőleg nullára kell redukálni a húsfogyasztást. De még fontosabb a gyerekszülések számának korlátozása, mert a gyermeknek van a legnagyobb szénlábnyoma. A két gyerek is sok, mondja ezt nekünk, itt, Európában, ahol már amúgy is vészesen fogy az őslakosság, mert egyre kevesebb gyermek születik. Úgy látszik, sosem hallott a második demográfiai átmenetről. S még meg is fejeli mindezt azzal, hogy a mai hírességek is tudatában vannak a felelősségüknek, ezért nagyon helyesen egyre többen mondanak nemet a gyermekvállalásra.

Ebben igaza van. Némely Insta- sztárok és más, a fiatalok véleményét erőteljesen befolyásoló személyek mintha azzal akarnák a modernségüket és a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket bizonyítani, hogy egymást lekörözve hirdetik, ők nem akarnak gyereket. Közben keresztül-kasul röpködnek a világban, belefulladnak a temérdek holmijukba. A mértéktelen fogyasztás bajnokai. Ők legyenek a példaképek? Micsoda hamisság! Ez a klimatológus sem említ mindent, pl. a repülés óriási szénlábnyomát. Sem a fapadosakat, amelyekkel a fiatalok – a környezetbarátok is – fel-le utazgatnak, sem a magánrepülőgépeket. Ezeken nem siránkozik. Csak az élet továbbadását kifogásolja.

S a fegyverekről sem beszél. Nemhogy a bevetésük, a gyártásuk ellen sem tiltakozik. Úgy látszik, a gyermek káros a környezetre, a fegyver nem. Talán a fegyvernek kisebb a szénlábnyoma, mint a húsnak és a csecsemőnek. Ráadásul embereket likvidál, így azon kívül, hogy valakiknek jó üzlet, kész haszon is, mert a legyilkoltak szénlábnyoma egyszer s mindenkorra megszűnik.

Persze nem először olvasok a gyermekvállalás „káros” hatásáról, de mindig megdöbbenek. Én „zöld” ember vagyok, de elutasítom a szélsőséges prófétákat, akik azzal, hogy a természetes létfenntartási ösztön, az emberi lét továbbadása ellen ágálnak, tulajdonképpen az emberi faj ellen dolgoznak. Mi lesz a következő lépésük? Kiszámítják, kinek van joga élni és kinek nem?

Ajándékba kaptuk a Földet, jól el is pusztítottuk. A fejlődő társadalmak sokat kritizált környezetpusztítása csak megkésett leutánzása a fejlett világ ebbéli módszereinek. S az is csak idő kérdése, hogy gyermekvállalási mintáinkat leutánozzák. Akkor majd náluk is csökkenni fog a lakosság természetes szaporulata.

De addig is: nem a halál kultúrája a megoldás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?