Vélemény

A Szövetség esélye

A világ megváltozott (a tündék nyelvén I amar prester aen) – ezzel a mondattal kezdődik A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége című film. A formálódó, bejelentett Szövetség: Magyarok, Nemzetiségek, Régiók közös magyar párt megalakulását is a megváltozott helyzet hívta életre.
Sánta Szilárd

2021. április 11. 17:17

Szövetség
- Somogyi Tibor felvétele

Az a fölismerés, hogy egyedül nem megy, ha a cél a parlamentbe jutás. A Híd nagyon messze került a bejutási küszöbtől, az MKP és az Összefogás pedig együtt sem tudott közelebb kerülni hozzá. Ennek belátása és a közös cél hasznos pragmatizmust szülhet.

Messzemenő következtetést nem lehet levonni az első közvélemény-kutatás eredményeire alapozva, a Focus ügynökség pontosan 5 százalékra mérte a Szövetséget, hiszen a gyengébb eredményt meg a közvélemény-kutatók pontatlan magyar mintájával szokták magyarázni a magyar pártok. Mégis, az eredmény biztató.

Teljesen érthető a választói gyanakvás, amely az egységesülést kíséri, hiszen a választóknak az elmúlt tíz évben mást mondtak. Hosszan lehetne sorolni az érveket, hogy miért nem fog működni és min bukhat meg a közös párt, de ahogy egy kezdő tanulmányíró mondaná, ez szétfeszítené az írás kereteit. Még az is valószínű, hogy nagy pénzben senki sem fogadna a hosszú, boldog, békés frigyre. Mindazonáltal, ha a jelenlegi parlamenti arányokra tekintünk és a Matovič-kormány nem létező kisebbségpolitikáját nézzük, akkor érezzük, hogy egy jól összerakott magyar párt stabilitást hozhat a szlovák törvényhozásba. Egy olyan magyar párt, amely a populista, rendszerellenes pártok mellett a szlovák demokraták szövetségese lenne a demokrácia építésében. Úgy, ahogy legszebb pillanataiban az MKP és később a Híd is az volt. Egy olyan magyar párt, amely Dél-Szlovákia gazdasági erejének növelésén dolgozik (amiből minden ott élő nemzetiség profitál), és a kisebbségi ügyeket a leghatékonyabban tudja képviselni, mert neki van erről a legnagyobb tudása, érzékenysége stb.

A siker záloga lehet a pártelnök személye, aki jó tudja működtetni a párton belül a fékek és ellensúlyok rendszerét, vagyis azt, amit a párt kifelé is közvetít, a sokszínűség és a kisebbségi vélemény figyelembe vételét, ugyanakkor erőt is kell mutatnia, egyben kell tartania a sokféleséget. A megfelelő jelölt kiválasztása kulcsfontosságú lesz, hiszen a legtöbb esetben vele azonosítják a Szövetséget.

Egészen biztató volt például az MKP, a Híd és az Összefogás legutóbbi közös sajtótájékoztatója, ahol azt a 15 pontot ismertették, amellyel a Heger-kormány programját bővítenék. A megfogalmazott ajánlások, követelések prezentálása összeszedett volt. De hogy milyen mélyről indul az új formáció, azt pontosan jelzi, hogy a szlovák média nem vett tudomást az eseményről.

Az egységesülés mellett döntő három párt külön-külön már elbukott. Együtt még nem. Minden fönntartásunk ellenére megérdemelnek egy esélyt, több nem is lesz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.