Vélemény

A sötétség mélyén

Daphne Caruana Galizia máltai újságíró épp a bankba igyekezett 2017. október 16-án, hogy a gazdasági miniszter utasítására befagyasztott számlájához valahogy hozzáférjen, amikor az autójába rejtett bomba felrobbant.
Sánta Szilárd

2019. február 1. 10:00

A meggyilkolt oknyomozó újságíró kitartóan kutatta a nemzetközi kereskedelembe ágyazott korrupt hálózatokat. A szálak a máltai kormányhoz vezettek. Azok a politikusok, akikre a korrupció gyanújának árnyéka vetült, támadásba lendültek és a végeredmény az lett, hogy valaki megrendelte az újságíró likvidálását. Málta egészen máig nem heverte ki a bátor, munkáját végző Galizia halálát – írja Matthew, Andrew és Paul. Ők hárman a meggyilkolt édesanya felnőtt fiai.

A három fiú közösen írt egy cikket, melyben arra hívják föl a figyelmet, hogy a határok légiesülésével a szervezett bűnözés világméretű lett, a bűnözők néhány lépéssel az egyes országok bűnüldöző szervei előtt járnak. Emlékeztetnek, hogy azokban az országokban, ahol – a demokratikus elveknek megfelelően – a hatalmi ágak (a törvényhozás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás stb.) szétválasztása eredményes, ott a korrupció elleni harc is hatékonyabb. Ellenben ott, ahol az összefonódás nagyon erős, hiányzik a kontrollfunkció, az oknyomozó újságírók leleplező cikkei állnak szemben a korrupciót támogató és elrejtő, szinte korlátlan hatalommal bíró érdekcsoportokkal, melyeknek a rendőrségre, az igazságszolgáltatásra, a bíróságra stb. is óriási befolyásuk van. Ebben az értelemben beszélhetünk túszul ejtett államról. Ilyen országban az oknyomozó újságíró nagyobb veszélynek van kitéve. Ezért halt meg Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová.

Nem Kuciak volt az egyetlen, akit megfigyeltek. Nem ő volt az egyetlen, akinek a meggyilkolását tervezték. A bűn és korrupció hálójának egyik csomópontja, Marián Kočner zavartalanul folytathatta veszedelmes játékait a hatalom képviselőinek, például a volt főügyésznek a közreműködésével.

 

2019. január 30. 10:10

Kuciak-ügy: a jogállam a tét

Roman Kvasnica, Zlatica Kušnírová jogi képviselője terjedelmes interjút adott lapunknak a héten. Kočner szerepéről a Malina Hedvig-ügytől a Kuciak-ügyig tett fontos észrevételeket. Mégis az állami intézmények nem megfelelő működésének kapcsán tett állítása hangzott a legijesztőbben, hogy több olyan veszélyes ember is van az országban, mint Kočner, csak ő kevésbé volt óvatos.

Kvasnica a mellett érvel, hogy a nyilvánosság bekapcsolása segítheti a nyomozást, éppen ezért minden olyan információt, ami nem veszélyezteti a vizsgálatot, nyilvánosságra hoznak. Ezek a mozaikdarabok segíthetnek megérteni, hogyan jutottunk ilyen mélyre, ezenfelül a nyilvános kontroll a nyomozókat is védi azoktól, akik akadályoznák a munkájukat.

Nagy csalódás, hogy Peter Pellegrini miniszterelnök elrejtené ezeket az információkat a nyilvánosság elől. A hatalmi ágak szétválasztása mellett a transzparenciához is ragaszkodnunk kell.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bővül a Čaputovát támogatók köre

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Uránt szállító konvojra támadtak fegyveresek

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?