A Nemzetközi Törvényszék

MTI-SAJTÓADATBANKA hágai Nemzetközi Törvényszéket (ICTY – International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia) az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1993. május 25-én elfogadott 827.

MTI-SAJTÓADATBANK

A hágai Nemzetközi Törvényszéket (ICTY – International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia) az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1993. május 25-én elfogadott 827. számú határozatával hozták létre a volt Jugoszláviában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására, elkövetőik felelősségre vonására. Fő feladata, hogy – ügyük kivizsgálása után – felelősségre vonja a volt Jugoszlávia területén 1991. január 1-jét követően elkövetett népirtásért, illetve az emberiesség elleni háborús bűntettekért felelős személyeket. A II. világháború után ítélkező nürnbergi és tokiói törvényszékek működése óta ez volt az első olyan nemzetközi jogi testület, amelyet háborús bűncselekmények kivizsgálására hoztak létre.

Az ICTY-nek nincs saját rendőri ereje. Az általa vád alá helyezett személyek letartóztatásáról elsősorban a jugoszláv utódállamoknak vagy más államoknak kell gondoskodniuk, amelyek számára a BT-határozat kötelezővé tette a hágai testülettel való együttműködést. Szervezetek, politikai pártok, közigazgatási egységek vagy más jogi személyek felett a törvényszéknek nincs joghatósága, nem foghat perbe senkit annak jelenléte nélkül. Nem szabhat ki halálbüntetést, legfeljebb életfogytiglanit.

A törvényszék elnöke 2005 óta az olasz Fausto Pocar, a testület főügyésze 1999-től 2007 végéig a svájci Carla del Ponte asszony volt, akinek feladatkörét 2008-ban a belga Serge Brammertz vette át. A törvényszék bírói kara 16 állandó, valamint változó számú, de egyidejűleg legfeljebb kilenc esetileg megbízott bíróból áll. Mind az állandó, mind az eseti bírókat az ENSZ Közgyűlése választja négyéves időtartamra, de csak az előbbiek megbízatása hosszabbítható meg. A bírók három tárgyaló és egy fellebbviteli tanácsban folytatják munkájukat.

A hágai Nemzetközi Törvényszék addig nem szünteti be tevékenységét, amíg nem ítélkezett minden vádlott fölött, beleértve a még szökésben lévőket is. (Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök július 21-én történt letartóztatásával a hágai Nemzetközi Törvényszék 46-os listájáról már csak Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető és Goran Hadzsics, a horvátországi szerbek korábbi vezetője van szökésben.) A törvényszék mandátumára megállapított, az ENSZ Biztonsági Tanácsával egyeztetett határidőre, 2008 végéig meg kell hozni az elsőfokú, 2010 végéig pedig a jogerős ítéleteket. Ezek a határidők kizárólag a már elkezdett eljárásokra vonatkoznak, és nem érintik azokat a feltételezett háborús bűnösöket, akiket később állítanak a hágai törvényszék elé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?