Vélemény

A négy fukar és a kalapozók

Már a cím is kissé népmeseinek tűnik, ám a 2021 és 2027 közötti uniós keretköltségvetés összeállításáról egy másik, Mátyás király és az eszes lány meséje jut óhatatlanul az ember eszébe.
Dudás Tamás

2020. február 19. 12:00

kohézió
A "kohézió barátai" csoport (MTI-felvétel)

Ebben a történetben Mátyás király teljesíthetetlen feladatot próbált kieszelni az eszes lány számára. Jöjjön fel Budára, de se szekéren, se gyalog, se lóháton! Öltözzön is fel meg ne is, hozzon is ajándékot meg ne is! 
A következő uniós keretköltségvetés előterjesztőinek is jól jönne a mesebeli eszes lány, mert hasonlóan lehetetlen feladat előtt állnak. Olyan költségvetést kell összehozni, mely elfogadható lesz mind a 27 tagország számára, miközben nem csökkenti a mezőgazdasági és kohéziós támogatásokat, és egyúttal előtérbe helyezi az olyan új témákat, mint a globális klímaváltozás elleni küzdelem. 
Az uniós költségvetési konfliktusnak több dimenziója van, de a legnagyobb törésvonal a nettó befizető és a nettó haszonélvező tagországok között húzódik. A fukar négyeknek is nevezett nettó befizető országok szeretnék a költségvetés összegét csökkenteni, ezzel csökkentve saját befizetéseiket. Ez persze több uniós program megnyirbálásával járna, de Hollandia, Svédország, Dánia és Ausztria, mint nettó befizető, ezt gond nélkül el tudja képzelni.
A fukar négyekkel szemben álló csoport a kohézió barátainak nevezi magát, és az EU kevésbé fejlett tagországait tömöríti. Ezen országok számára a szegényebb régiók felzárkóztatására szánt összeg csökkentése elfogadhatatlan, ami nem meglepő, hiszen éppen ők e támogatások fő kedvezményezettjei.

A közép-európai tagállamok a kohézió barátainak oszlopos tagjai, és többen közülük készek akár a költségvetés megvétózására is.

A tárgyalások már csaknem két éve folynak, de elfogadható kompromisszumhoz eddig nem jutottunk közelebb.

A helyzetet Nagy-Britannia EU-ból való távozása is súlyosbította, hiszen 60 milliárd eurós hiány maradt utána a bevételi oldalon.
Mivel az idő vészesen fogy, az ügyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vette kézbe, aki az elmúlt hetekben maratoni tárgyalásokat folytatott szinte az összes tagország vezetőjével. Ennek a folyamatnak az eredménye a költségvetés végső(?) javaslata, mely – talán szimbolikusan – éppen Valentin-napon lett közzétéve. Ez a javaslat a korlátozott mozgástér ellenére megpróbál valamilyen szinten mindegyik tagállam kedvére tenni. Úgy tűnik azonban, hogy az új kompromisszumos javaslat a nettó befizetőket nem győzte meg, erről Sebastian Kurz hétfői írása tanúskodik, az osztrák kancellár a négy fukar nevében szólalt meg. Ezek az országok továbbra is ragaszkodnak az alacsonyabb költségvetéshez, szerintük az is teljesen elegendő lenne az unió feladatainak teljesítéséhez. Leszögezik, hogy készek a jövőben is a többletköltségek terhét viselni, de egyúttal az uniós források fenntartható és igazságosabb elosztását szorgalmazzák.

Ez viszont teljesen elfogadhatatlan a közép-európai országok számára, hiszen számukra az alacsonyabb költségvetés a kohéziós források komoly csökkenését jelentené. Ezek már a Michel által beterjesztett kompromisszumos javaslatban is alacsonyabbak, mint az elmúlt költségvetési ciklusban, a kohéziós források további csökkentése ezért számukra teljesen kizárt. 
Csütörtökön tehát elég pesszimista hangulatban találkoznak az uniós tagállamok képviselői egy rendkívüli csúcstalálkozón, hogy megvitassák az asztalra került költségvetési javaslatot. Az előjeleket figyelembe véve nehéz elképzeli, hogy már ezen a találkozón sikerül megegyezni a legfontosabb kérdésekben. 
A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az egyezkedés a következő hónapokban tovább folytatódik, és a költségvetési keretet – jól bevált uniós szokás szerint – egy utolsó pillanatban elért kompromisszummal fogadják el a tagországok.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Sok a depressziós mentális beteg

Sok a depressziós mentális beteg

Boris Kollár

Kollár nem akarta Kiskáékat a kormányba

Antalík Imre

Önmentőövet a gazdaságnak!

„Örömteli állapot vár rám...”

Kíváncsian várja, milyen apa lesz

koronavírus

Egy nap alatt több mint százan fertőződtek meg Ausztriában

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.