Vélemény

A megmérgezett társadalom

Fásultság, kiábrándultság, a másik oldalon a szélsőségek előretörése.
Márius Kopcsay

2019. március 16. 08:30

Ľubomír Kotrha karikatúrája

A népnyelv gyorsan reagál, amint kihirdette a bíróság a jogerős ítéletet Ladislav Bašternák adócsaló vállalkozó ügyében, záporozni kezdtek a viccek Robert Fico kontójára. Hogy most már tulajdonképpen állami lakásban lakik, de vajon miért ragaszkodik hozzá továbbra is foggal-körömmel, amikor nyilván megengedheti magának, hogy saját lakást vegyen ott, ahol akar, és nem lehetne őt támadni egy adócsaló ügye miatt. 

Egyre nyilvánvalóbb, hogy Fico eddigi hivatalos magyarázatai, hogy bérli a lakást Bašternáktól, nem állják meg a helyüket. Nagyon kilóg a lóláb a Bonaparte ablakán. 

Bašternák elítélésénél azonban sokkal szörnyűbb folytatása volt a napnak, bár az igazságszolgáltatás lépett egy nagyot előre. 

Az, hogy Marián K. nagyvállalkozó ellen vádat emelnek Ján Kuciak megöletése miatt, teljesen más fényben tünteti fel Kočner ilyen-olyan találkozóit és kapcsolatait a legkülönfélébb politikusokkal.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a csúcspolitikát – mindenekelőtt a legerősebb pártot – mennyire behálózta, megfertőzte a bűn, ez a közeg kicsúszott mindenféle társadalmi és egyéb ellenőrzés alól, sőt, jómaga ellenőrizte az egész országot, abban a meggyőződésben, hogy az övé. 

Ez a kétes társaság a törvények kiskapuit kihasználva vagy akár a törvényesség határait jócskán túllépve érvényesítette üzleti érdekeit, és ennek rendelte alá az egész társadalmat. Rá szabták a közbeszerzéseket, pályázatokat és nemegyszer a törvényeket is.

Egyre megdöbbentőbb és dermesztőbb dolgok kerülnek napvilágra: Marián K. a markában tartotta a főügyészt, a rendőrség újságírók után nyomozott és profilozta őket, megrendelésre dolgozott, vagy megrendelésre kent el ügyeket, és maguk a rendőrök, nyomozók követtek el törvénysértéseket. Olyan hosszú időn át mérgezték a levegőt, hogy az természetesen a társadalmi közhangulaton is kiütközött. A fásultság, kiábrándultság, az állammal szembeni bizalmatlanság, vagy a másik oldalon a növekvő agresszivitás, gyűlölködés, a radikális, szélsőséges erők előretörése formájában. 

Ez a közhangulat már ma este nagyon kellemes meglepetést okozhat; vagy épp ellenkezőleg, nagyon-nagyon kellemetlent, még nem tudjuk. 

Az előző figyelmeztetést, hogy valami nincs rendben, az önkormányzati választáson kapta meg az ország. 
Akkor azonban még nem látszott, ki tudna szembeszegülni a rendszerellenes erőkkel, és még több csápját levágni a fentről ránk terpeszkedő polipnak. Ma jobbak a kilátások egy pozitív fordulatra. 
De legyünk józanok és realisták: ez itt továbbra is Szlovákia, és még mindig nagyon mérgezett a légkör.

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Belerúgott Čaputovába a magyar kormánysajtó

Keresik ezt a férfit, életveszélyben lehet

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Kevés hulladékot szeparálnak a galántai járásbeli falvakban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?