Vélemény

A kétféle választó

A Smer tábora nem ábrándul ki holmi Alkotmánybíróság miatt.
Márius Kopcsay

2019. február 18. 08:30

Ľubomír Kotrha karikatúrája

Az emberek többségét egyáltalán nem érdekli az Alkotmánybíróság, sokaknak még talán arról sincs fogalmuk, hogy egyáltalán létezik ilyesmi.

Ezért meri a Smer ezt a mindent vagy semmit játszmát játszani az alkotmánybírók megválasztásával: két választási fordulóban egyetlen jelöltet sem választott meg a parlament, így megbénul az Alkotmánybíróság.

Persze Robert Fico kielégítetlen ambíciói húzódnak a háttérben, aki bejelentkezett alkotmánybírónak, majd arról győzködte az országot, hogy a tizenhárom és fél az tizenöt év jogászi gyakorlat, aztán végül visszalépett a jelöltségtől. De ha én nem, akkor senki sem! – ez most a jelszava. Fico és a Smer pontosan tudja, hogy megengedheti ezt a politikai játszadozást, választói emiatt aztán nem fognak hátat fordítani neki. Mert választóból is kétféle van (legalább). Azok, akik elvárják az általuk választott párttól, hogy ha már rá adták a voksukat, akkor teljesítse ígéreteit, vagy legalább ne homlokegyenest az ellenkezőjét tegye. Ilyenek voltak például Dzurinda és az SDKÚ, vagy a KDH választói, akik a botrányok nyomán fokozatosan kiábrándultak és átmenetileg vagy örökre hátat fordítottak a pártnak. Mert nem teljesültek az elvárásaik, sajnos.

A másik oldalon meg ott vannak Mečiar és az egykori HZDS vagy a Smer választói, akik bármit képesek elnézni, lenyelni, megemészteni, nem keresnek másik pártot maguknak. Így aztán a Smernek nem kell félnie, hogy egyszer benyújtják neki a számlát. Tulajdonképpen mindegy, mit ígért, mit teljesített vagy nem teljesített, beprogramozott választói automatikusan másokban keresik a hibát. Hogy az alkotmánybírák körüli hercehurca miatt essen a Smer népszerűsége? Ugyan.

És egyébként is, mindenről a média tehet – ezt hajtogatja most Fico. 

Mi több, a Smer elnöke még attól sem fél, hogy mindezzel betesz államfőjelöltjének, Maroš Šefčovičnak. Melyik választója bírná összefüggésbe hozni Šefčovičot és az Alkotmánybíróságot? Továbbá a Smer rózsaszín szemüveges választói mel-lett ott van egy kemény mag, amely a Smer kemény bal szárnyát képviselő Blahához tendál és szívesen hallgatja geopolitikai elmélkedéseit például Oroszországról. Ez a réteg pedig megtalálta a saját államfőjelöltjét a mečiarizmus igazságszolgáltatását jelképező, most reinkarnálódó Štefan Harabinban.

A friss felmérések szerint Harabin a negyedik helyen tanyázik az államfőjelöltek listáján, de sokan Donald Trumphoz hasonlítják abban az értelemben,hogy képes óriási meglepetést okozni. Harabinnak pedig sikerült behatolnia a közbeszédbe, és olyan jelöltként tálalnia magát, hogy ha bejut a második fordulóba, akkor majd jól felkavarja itt az állóvizet.

Ha ő a maga múltjával meg tudja csinálni ezt, akkor ne csodálkozzunk, ha esetleg egy-két évtized múlva Fico megváltóként, a jog és az igazság harcosaként fog itt tetszelegni megint.
Sajnos bármi elképzelhető, ha mi, választók, lehetővé tesszük.
A szerző a TASR-hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Agresszív pénzbehajtási trükkök a hitelezőknél

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Donald Tusk lehetségesnek nevezte a brexit rövid távú halasztását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?