Vélemény

A katari vb tényleg csak a fociról szól?

A muszlim konzervativizmus csak addig számít keresztényüldözésnek, esetleg embertelennek a populisták szemében, amíg nem jön szóba az üzlet, mert onnantól kezdve minden csak nemzeti vagy gazdasági érdek.
author
Márton Á. Elemér

2022. november 14. 19:50

A katari vb tényleg csak a fociról szól?
- TASR/AP-felvétel

Általános vélekedés, hogy a 21. század a populizmus felemelkedésének kora is egyben, engem mégis a szenteskedő cinizmus irritál a legjobban.

Így van ez sajnos a sporttal is. A foci a politika meghosszabbított keze – különösen jellemző ez a hol nemzeti konzervatív, hol illiberális Kárpát-medencei nemzetpolitikára –, a sport pedig üzlet és propagandaeszköz is egyben, sajnos. Ha túlzottan idealista lennék, mondhatnám, hogy a sport az maradjon sport, de ez talán soha nem is volt így.

Annak lehetőségét, hogy felhívjuk a figyelmet egy-egy társadalmi ellentmondásra, viszont mindenhol és mindenkor több mint szükséges kihasználni, hiszen az egyre inkább bezárkózó, újkonzervatív köntösben tetszelgő populizmus által ostromolt társadalomban az elfogadás egyre kevésbé dívik.

A nyílt társadalom gondolatát szitokszóvá tették az újkori nacionalizmus érdekében, és miközben a társadalmi haladást megakasztva, korábban lassan eltűnni látszó negatív attitűdöket korbácsoltak fel korunk „nemzeti vezetői”, a gazdasági kihívások mentén keletkező feszültségeket képtelenek kezelni. Sokszor érezni azt, hogy az egyik ellenségkép által keletkező problémát egy másik ellenségkép megalkotásával próbálják feledtetni.

Többször tettem fel már magamban a kérdést: hogy ha a politika egyébként is kisajátíthatja magának a „nemzeti sportokat”, akkor egy kisebbség érdekében megfogalmazott demonstrációval szemben, legyen a szenvedő alany akár szexuális, vallási vagy rasszbéli, miért is tapasztalható akkora ellenállás? Jó példa egyébként erre a BLM (Black Lives Matter) esetében is fellobbant gyűlölet és értetlenség.

A hamarosan megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokság kapcsán talán ezért is cinikus a FIFA vezetőségének levele, amiben a szövetség vezetősége arra szólította a katari világbajnokságon részt vevő csapatokat, hogy a játékra koncentráljanak, és „ne hagyják, hogy a sportágat ideológiai vagy politikai csatározásokba rángassák bele”. Pedig a Katarban megrendezésre kerülő megmérettetés körül már most több botrány kering. Egyébként szinte már borítékolható, hogy a populista beszélő fejek szent felháborodással követelik majd bárminemű demonstráció „megjátszását”. Pedig már annak módja, ahogy a közel-keleti Arab Emírség megkapta az idei torna megrendezésének lehetőségét, is politikai alkuk mentén történt.

A boldog „békeidők”, amikor félrenézhettünk a divatban uralkodó gyermekmunka, az elektronikai piac környezetszennyezése vagy a társadalomban tapasztalható xenofóbia, rasszizmus kapcsán, lassan véget érnek, ugyanakkor az igazságtalanságok kapcsán fellobbanó kritika sem képes feloldani a keletkezett néha frusztrált, máskor már-már reakciós érzelmeket.

Katar kapcsán a stadionokat építő vendégmunkásokkal való bánásmód volt az, ami felháborította a világ közvéleményét. Katar, mint a legtöbb „olajkitermelő monarchia”, leginkább indiai és pakisztáni munkásokat alkalmaz, legyen szó építkezésről vagy olajfúró kutakról. A munkakörülmények veszélyesek, a biztonsági előírások gyakorlatilag virtuálisak, a szálláskörülmények csapnivalók. A fizetés minimum, a régióban dolgozók kicsiny keresetük nagy részét még így is hazaküldik. A szexuális kisebbségek és a nők helyzete pedig hasonlóan siral-mas. Katarban a saría törvény a jogszabályok fő forrása.

Ami a történetben a legszomo-rúbb, hogy ha nem egy globális figyelmet élvező „világeseményről” lenne szó, sem a muszlim világ homofóbiájával, sem a régióban dívó, szinte rabszolgatartó munkamorállal nem foglalkozna senki.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerkormany

Rendkívüli ülés a kormányváltásról

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.