Vélemény

A himnusz a Híd CT-je

A politika olykor kegyetlen. Van, hogy óriási mulasztásokat lehet büntetlenül kibeszélni, míg az aprónak tűnő, de bosszantó hibákért nagy árat kell fizetni.
Mózes Szabolcs

2019. április 9. 08:30

bast

Emlékeznek még a 2014-es pöstyéni CT-botrányra? 

A Smer egymás után produkálta a súlyos politikai botrányokat, ám egy pár százezer euróval túlárazott CT-készülék kellett ahhoz, hogy megremegjen: bukott az egészségügyi miniszter és távozott a mindenható Pavol Paška.

Most valami hasonlónak lehetünk tanúi. A Híd két nap alatt két botrányos jogszabály parlamenti megszavazásánál is segédkezett: nyugdíjplafon és „himnusztörvény”. Előbbi három képviselőjük tudatos támogatása nélkül nem kapott volna alkotmányos többséget, ha a Híd akarja, megakasztja az elfogadását. A himnusztörvényt nyilván nem tudatosan szavazták meg. 

Országos szempontból egyértelműen a nyugdíjplafon a sokkal károsabb, ám ezért alig csattant rajtuk az ostor. Kibeszélték, másokat jobban lehetett miatta kritizálni. A „himnusztörvény” viszont felrobbantotta a szlovákiai magyar internetet, valószínűleg nincs olyan magyar választó, aki ne hallott volna róla, ne sértődött volna vérig rajta, s ne tudná azonosítani, ki a ludas az ügyben.

A miértre egyszerű a válasz: ahogy a Smer CT-botránya, ez is egyszerű, emberi léptékű és több azonosulási pontot kínáló történet. Bónuszként pedig nem számokról, hanem érzelmekről, nemzeti identitásról szól. Figyeljék a különbséget! „Nem látok benne problémát. Maga lát?” – nyilatkozta Jakab Elemér képviselő a nyugdíjtörvény megszavazása után. „Minden választónktól természetesen elnézést kérek…” – mondta ugyanő a himnuszbotrány után. A himnuszos félreszavazás a legérzékenyebb pontokon érintette a Hidat. Pofon csapja azt a kommunikációs ívet, hogy az SNS már nem nacionalista és vállalható vele a kormányzás. Megkérdőjelezi azt az alaptételt, hogy milyen sokat lehet elérni magyar ügyekben, mert korrektek a partnerek.

Bugárék éveken át gondosan ápolták azt az imázselemet, hogy a Híd a szakértők pártja – a mostani eset minden volt, csak nem ennek igazolása. 

Végezetül a Híd ellenfelei az elejétől próbálták rásütni a pártra, hogy csak egy bizniszpárt, amelynek nem fontosak a magyar ügyek – ez a félreszavazás a képviselők szándéka ellenére pont ezt a tételt erősíti. A pártot úgy ütötte el a botrány, mint kamion az esti sztrádán botorkáló sündisznót – váratlanul, menekülési útvonalak és energiák nélkül. 

Pár óráig kamuzhatták, hogy az SNS az utolsó pillanatban verte át őket, 

de hamar kiderült, hogy már november elején elolvashatták volna a tervezetet, Ondrej Dostál két különböző parlamenti ülésen is felszólalt miatta, és három bizottságban volt róla szó.

S az sem igaz, hogy a Híd nélkül is átment volna: a koalíciós szerződés értelmében ugyanis egyik kormánypárt sem verheti át saját akaratát koalíciós társa ellenében, az ellenzékkel szövetkezve – tehát koalíciós vétót kérhettek volna. Most reménykedhetnek, hogy Kiska és az SNS meg a Smer betartja ígéretét. Ha ugyanis emiatt kellene szétrobbantani a koalíciót, azt a szlovák választóik nem értenék – az ő szemszögükből százszor sárosabb ügyek miatt sem álltak fel –, a magyarok viszont aligha értékelnék. 

Végül néhány szó a politikai felelősségről. Egy ilyen eset után a minimum minimuma, hogy a parlamenti szavazások előkészítéséért felelős frakcióvezető feláll, akár a mandátumát is visszaadja. A böszmeség ellenére Bastrnák Tibor egy bizalmi villámszavazás után a helyén maradt, a Híd a politikai konzekvenciák levonása terén pont úgy járt el, mint a „nagytestvér” Smer szokott. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Rendkívül heves vita várható a bérekről

Igor Matovič
Frissítve

Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Ivan Korčok

Korčok: Nagy-Britanniának kétféle listája van a kockázatos országokról

Richard Raši

Raši szerint Matovičnak le kellene mondania a plágiumgyanú miatt

Branislav Gröhling

A Za ľudí képviselői nem fogják követelni Gröhling lemondását

film

Filmmúzeum: a felforgató tanítók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.