Vélemény

21. századi paradoxon

Egy ombudsman jelentése inkább legyen túlzó, mint semmilyen.
Márius Kopcsay

2020. május 16. 10:30

Mária Patakyová
- TASR/AP-felvétel

Hétfőn lesz a 20. század legnagyobb hatású pápája, II. János Pál születésének 100. évfordulója. 1978-as meglepő megválasztásának hosszú távú következményei voltak. Az új pápa nemcsak fiatal volt, hanem erős egyéniség, akinek tapasztalatai voltak az elnyomó diktatúrákkal, előbb a fasizmussal, majd a kommunizmussal, mellyel bátran szembeszállt hazájában. Mindkét rezsim a szabadságot és a vallást kiáltotta ki ellenségének. II. János Pál fellépésével reményt adott a lengyeleknek és a többi kommunista ország lakosságának, és jelentős mértékben hozzájárult a vasfüggöny leomlásához.

Miért érdemes megemlékeznünk róla? A sors úgy hozta, hogy ezen a héten ismertette éves jelentését Mária Patakyová emberi jogi biztos. Tavaly, tavalyelőtt a képviselők nem vették a fáradságot, hogy meghallgassák a jelentését, nem voltak bent az ülésteremben, csak utána rábólintottak és kész. Idén paradox módon Zuzana Čaputová államfő jelenléte a parlamentben arra kényszerítette őket, hogy szintén végighallgassák a jelentést, és rögtön elkezdték bírálni, személyes támadásokat keverve az ideológiai ballasztokkal tűzdelt kreatív meglátásaik közé. És végül nem fogadták el a jelentést, ami megtörtént már korábban is, de a mostani, mindössze 34 támogató szavazat botrányos.

Talán az is szerepet játszott ebben, hogy a Patakyovát jelölő Híd nem jutott be a parlamentbe, így az ombudsman mindennemű pártpolitikai támogatás nélkül maradt.

Természetesen nem akarjuk elvenni a képviselőktől az őket megillető jogot, hogy bírálhatják az emberi jogi biztos vagy bárki más jelentését. A helyzet azonban sajnos az, hogy a képviselők többsége fel sem fogja az ombudsmani hivatal jelentőségét, létezésének értelmét. Az emberi jogok őrzőjének tevékenységébe még az is belefér, hogy bírálata kissé túlzó – inkább legyen ilyen, mint semmilyen. És hogy meg merje kérdőjelezni például akár az állami karantén bevezetésének és működtetésének helyességét. Az ő feladata, hogy az állami gépezet ne rövidítsen meg senkit, ne feledkezzen meg senkiről, ne sértse meg senki jogait. Egyszerűen a gyengébbek oldalán áll, ha tetszik, ha nem. Egyébként nem valami népszerű feladat.

Patakyová ellen most megint „összeállt” az a rejtett koalíció, amely már többször elutasította az Isztambuli Egyezményt. Ezek az úgynevezett konzervatív erők, melyekhez elejétől fogva hozzácsapódik ilyen ügyekben a Smer, és azt vetik az emberi jogi biztos szemére, hogy túlságosan foglalkoztatják őt a LGBTI-jogok, a meg nem született gyerekekkel pedig nem foglalkozik. Ezek a konzervatív csoportok most nyilvánvalóan többségben vannak a parlamentben, de facto konkurálnak a kormánykoalíciós többséggel. És ezek a konzervatívok most készek megharcolni a többi társadalmi csoporttal, mindenekelőtt a liberális világnézetűekkel.

Ezért is emlékezzünk II. János Pálra. Hogy fordul elő, hogy a keresztényeknek a 20. században a szabadságért kellett küzdeniük, most pedig egy részük az ellen lép fel. Ez az a paradox, ami nemhogy egy hét történésein mutat túl, hanem kormányzati ciklusokon.

A szerző a TASR munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

Csak az üzletláncok profitját növelné az áfacsökkentés

stropk

Ilyen az élet az omikron által leginkább sújtott járásban! Az egész ország erre számíthat?

dsd

Sokaknak komoly gondokat okozhatnak az emelkedő gázárak – vannak, akik havi 100 euróval többet fizetnek!

utazás k

Szabadabban utazhatnak az oltottak – több ország enyhít

Holényi Gergő

Érvénytelen igazgatócserék Nagymegyeren

Csollány

Sopronban temetik el Csollány Szilvesztert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.